Kun jij ook nooit iets weggooien? Dan ligt je huis vol met DEZE dingen!

Femkes moeder is een grote weggooier. Met gemak gaan er elk half jaar zakken kleding naar Roemenië en ze heeft zelfs geen moeite met het afstand doen van kindertekeningen van Femke en haar broer. Femke daarentegen houdt nogal vast aan dingen. Want wie weet heb je ze nog een keer nodig! (Dat is vaak niet zo, maar STEL!)

Ik probeer het echt wel eens: weggooien. Dan tref ik een ongebruikt paar schoenen aan in de kast en breng die naar de Kringloopwinkel. Dat voelt in eerste instantie heel goed, maar meestal duurt het maar een maand of ik moet naar een bruiloft alwaar ik een jurkje draag waarbij alleen DIE schoenen bij zouden passen. En dat gevoel helpt dus niet als je echt eens goed je huis op wilt ruimen en je wilt ontdoen van alle zooi. Want geef het maar toe, je gaat echt nooit meer wat doen met die…

 1. Dertig potjes kruiden
  Die achter in je keukenkastje staan de verstoffen en allang over de datum zijn
  (Die paar keer dat ik komijn gebruik, koop ik een nieuw potje en zo houd ik mijn verzameling lekker op peil)
 2. Oude tijdschriften
  Ik bewaar ze omdat er iets interessants in stond of omdat ik ze nog niet gelezen had, maar de stapel wordt groter en ik ga er echt nooit meer aan toe komen.
 3. Bonnetjes
  Overal in mijn huis slingeren bonnetjes rond. Niet alleen de bonnen die ik voor de belasting moet bewaren, maar ook van de raceauto voor mijn zoon die ik bij de Intertoys kocht en van de halve kip bij de poelier. Alsof ik die dingen nog ga ruilen.
 4. Kasten en kasten met boeken
  Mijn man en ik hebben meer dan duizend boeken. Waarvan we er misschien tweehonderd echt willen hebben. We moet hier iets aan gaan doen, want ons huis slipt vol en een thriller van Karen Slaughter hoef ik niet voor de eeuwigheid in mijn kast te herbergen.
 5. Half volgeschreven opschrijfblokjes
  Want ja, wie weet wil je er nog eens een verhaal over maken, en dan heb je ze maar mooi liggen, ook al kan je die hanenpoten dan niet meer lezen.
 6. Kleding
  Spijkerbroeken die te groot of te klein, in modellen van tachtig jaar geleden, liggen te wachten, kunnen echt in de Humanitas-bak. En al die shirts die een beetje verwassen zijn kunnen niet allemaal slaapshirt worden, want zoveel heb je er niet nodig. En toch houd je eraan vast. Het is sterker dan je zelf bent.
 7. Oude telefoons, fotocamera’s, kapotte koptelefoons, kapotte blenders
  Allemaal onder het mom: wie wat bewaart die heeft wat. Of: ‘misschien kan ik het nog wel verkopen’. Of: “Misschien kan dit nog wel gemaakt worden.’ Of: ‘Zonde om weg te gooien.’
 8. Medicijnen en vitaminen
  Ik denk dat er in ons huis wel zeventien potjes vitaminen staan. En de helft is over de uiterste houdbaarheidsdatum heen. Het stomme is dat ik, iedere keer als ik grieperig wordt, weer een nieuwe pot koop. En die komt dan naast de oude potten te staan. Netjes in een rij.
 9. Herinneringen (postkaarten, concertkaartjes, sleutelhangers, kindertekeningen, bierviltjes)
  Laatst kwam ik een doos tegen met kaarten die ik kreeg rond mijn dertigste, bierviltjes met allerlei dronken onzin, concertkaartjes uit mijn twintiger jaren, brieven van vriendinnen, foto’s van vakanties. Allemaal leuk, maar het ding is dat ik van meerdere jaren zo’n doos heb. Je kunt er een hele zolderverdieping mee vullen. Alleen…ik heb geen zolderverdieping. En toch…bekijk ik de inhoud van zo’n doos en stop hem weer terug in de kast. Weggooien ho maar!
 10. Oude make-up
  Op mijn kaptafel liggen wel tien lipglossen die bijna leeg of niet de goede kleur zijn. En zeker ook tien wenkbrauwpotloden waarvan de punt is afgebroken, maar waarvoor ik nog steeds geen puntenslijper heb gekocht. Lekker, Femke.
 11. Kapotte sokken, halve paren, panty’s in modekleuren van tien jaar terug, versleten onderbroeken
  Die sokken ga ik stoppen (hahaha!), die halve paren kan ik gebruiken om schoenen mee te poetsen (hahaha) en met die versleten onderbroeken kan ik, op grootmoeders wijze, stof gaan afnemen (tssssss)
 12. Batterijen en gloeilampen
  Op de een of andere manier liggen lege lampen en batterijen bij ons tussen de volle lampen en batterijen, dus dat is zo’n gezeik om dat uit te zoeken…dat gaat gewoon nooit gebeuren. En ondertussen groeit het aan beide kanten aan.
 13. Sieraden, armbandjes, ringen, haarspeldjes
  Er slingeren er talloze rond in mijn huis en ik denk dat ik ze allemaal ooit nog wel eens ga dragen, maar als ik eerlijk ben zal ik die grote rode plastic armband waarschijnlijk nooit meer omdoen.

Lees ook: Hee hallo je bent fantastisch!

Gerelateerde artikelen

Back to top button