Lieve Vogue, mijn tieten zijn geen modetrend

De Britse Vogue verklaarde onlangs dat borsten uit de mode zijn. Let wel: grote borsten. Wanneer je toevallig gezegd bent met een bescheiden cupmaat, ben je dit modeseizoen namelijk helemaal on trend.

Lieve Vogue,

Ik weet dat het jullie werk is om te duiden hoe de vlag er in de modewereld bij hangt. Paars is het nieuwe zwart, de Ugg maakt een comeback, de power-schouder is op z’n retour; dat werk. Ik vind het allemaal prima. Wat ik alleen niet zo prima vind, is dat een magazine voorschrijft of mijn lichaam dit seizoen meedoet. Want als ik jullie mag geloven, is dat dus niet het geval. Ik en dat lijf van mij zijn sooo last season.

De tiet is uit. De wonderbra wordt amper nog verkocht, overal zien we bh’s zonder beugels en modellen laten tegenwoordig liever hun schouders, buik en benen zien, redeneert Vogue. Schrijft u mee? Schouders, buik en benen. Als je geen genenpakket met gespierde schouders, platte buik of giraffepoten bezit, moet je dit seizoen misschien maar even wat voor jezelf gaan doen. Je bent af, doet niet meer mee, bent dismissed met de groeten van mevrouw Wintour.

Het goede nieuws is dat het volgend seizoen zomaar weer anders kan zijn. Dan mogen de minimizers weer in de la en de meisjes weer de wijde wereld in. Maar ja, dat is het ding met mode: je weet het gewoon niet. Voor hetzelfde geld houdt deze trend seizoenen lang aan en zit je maanden op de reservebank. Met je tieten.

Lieve Vogue, mijn borsten zijn geen modetrend. Net als mijn buik, m’n armen, m’n benen, m’n kont of welk lichaamsdeel dan ook. Hier ben ik mee geboren en hier moet ik het mee doen. Ik kan lijnen, ik naar de sportschool gaan en naar de plastische chirurg stappen, maar alleen als ik dat wil en niet omdat een modeblad dat dicteert. Ik wil dat lijf zo gezellig mogelijk verpakken in mooie kleren die het recht doen, maar mijn lichaam heeft teveel voor me betekent om het te reduceren tot een mode-accessoire.

Het lukt mij nog de stupiditeit van dit soort ’trends’ in te zien, maar hoe zit dat met jonge meiden? Ben je 14, voel je je al vreselijk zelfbewust omdat je de grootste van de klas hebt en je met je moeder naar de Hunkemöller moet waar een kordate verkoopster zegt dat je een cup D hebt en je de grond onder je voeten weg voelt slaan, beweert Vogue óók nog eens dat die nieuw verworven tieten van je uit de mode zijn. Bedankt man, alsof je zonder die constatering je niet al onzeker genoeg voelde.

Je lichaam krijg je cadeau en daar moet je het je hele leven mee doen. Wanneer je een lichaam hebt dat functioneert en gezond is, ben je een gezegend mens. We moeten van onze omgeving en niet in de minste plaats van onszelf al genoeg. We streven altijd naar mooier, leuker, beter. Ik ben zelf nog nooit 100% tevreden over m’n lijf geweest en kan zo 31 dingen aanwijzen die ik anders wil. Dan helpt het niet bepaald als Vogue, en vergis je niet in de macht van dit medium, zegt dat m’n tieten te groot zijn. Ik heb potverdriedubbeltjes wel meer issues than Vogue.

Daarom, beste Vogue, zou ik het waarderen als jullie ophouden te dicteren hoe mijn lichaam er uit behoort te zien. Dat doen ik en de meeste vrouwen met mij sowieso al en daar hebben we jullie hulp echt niet bij nodig. Je genenpakket kan je niet kopen, verkopen of inruilen wanneer volgend seizoen de wind weer anders waait. Die dikke billen zijn nu misschien gewild, maar zie die kadetten maar eens te verpatsen op Marktplaats wanneer ze volgend seizoen vreselijk achterhaald blijken. Geen doen zeg ik je.

Als er iets is wat nog gewoon leuk en vrolijk kan zijn, dan is het wel mode. Als jullie je nou focussen op het neerzetten van een eerlijke representatie van de maatschappij, met modellen van alle pluimage die de mooiste kleren en accessoires van het komend seizoen showen, dragen jullie bij aan een iets fijnere wereld in plaats van vrouwen nog meer druk op te leggen dan ze van nature al voelen. Dan zorg ik zelf wel voor m’n lichaam, dankjewel.

Goed, kunnen mijn tieten en ik ons nu weer over andere dingen boos maken.

Liefs,

Susan

Lees ook: Deze vader schreef een fantastische brief aan alle onzekere vrouwen

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button