Mensen die in zichzelf praten zijn onafhankelijk én zelfstandig

Barbara praat veel in zichzelf. Ze dacht dat andere mensen dat niet doorhadden, tot haar collega er gewoon over begon. Nu blijkt dat die mensen onafhankelijker en zelfstandiger denkers zijn dan anderen. Niks om zich voor te schamen dus.

Lees ook: Je kunt niet alles hebben. En daar word je gelukkig van

Ik zal het maar toegeven, want het is gewoon waar: ik praat in mezelf. En niet zo’n beetje ook. Als ik een stuk schijf,  mompel ik tegen mijn computer. Als ik op de fiets zit bewegen mijn lippen op de woorden die ik straks ga opschrijven. Als ik in de metro zit voer ik gesprekken met mijn collega’s die ik straks ga zien, het lukt me dan nog net om om mijn lippen stijf op elkaar te houden, maar ik weet: er komt een dag dat ik mijn gêne laat varen en als een oud mompelend vrouwtje in de tram zit. Ik weet niet waarom ik het doe, ik denk dat het me helpt met nadenken, met mijn gedachten te ordenen tot een samenhangend verhaal.

Het hoort natuurlijk niet, in jezelf praten. Ik dacht dat niemand het doorhad, maar toen zei mijn collega Femke opeens tegen me: dit is echt een stukje voor jou! En ze gaf me dit onderzoek over mensen die in zichzelf praten. Volgens de onderzoekers helpt in jezelf praten inderdaad bij het denkproces. Ik voelde me eerst enorm betrapt, want ze ging me nog nadoen ook. Kijk, zo schrijf jij. En ze begon met haar handen te wapperen – iets wat ik inderdaad doe als ik tegen mezelf praat en niet op woorden kan komen.

Nou, in die studie dus, tonen twee psychologen aan dat tegen jezelf praten grote voordelen oplevert. De slimste mensen praten tegen zichzelf. Dichters! uitvinders! Wetenschappers! Albert Einstein was ook zo’n mompelaar, schrijven ze, die de hele dag losse zinnen aan het fluisteren was, op zoek naar een heldere uitkomst.

In hun experiment gaven de psychologen twintig proefpersonen de naam van een product (een brood of een appel), dat ze in de supermarkt moesten gaan kopen. In de eerste groep kregen de proefpersonen de opdracht te zwijgen. In de tweede groep moesten ze het product hardop zeggen terwijl ze in de supermarkt aan het zoeken waren.

Het resultaat was dat de groep die hardop sprak, de spullen sneller vonden. Iets hardop zeggen zet je hersenen op scherp. Het maakt dingen tastbaar. En: je visualiseert ermee! Zo werkt dat ook met bijvoorbeeld doelen die je jezelf stelt: spreek ze hardop uit, en ze blijven langer hangen in je geheugen. “Dingen hardop zeggen helpt je te focussen,” zegt een van de onderzoekers. “Het leidt je emoties in goede banen, en het vermindert de kans op afgeleid worden. Tegen jezelf praten betekent dat je op jezelf kan terugvallen. Mensen die tegen zichzelf praten durven heel goed op zichzelf te vertrouwen. Dat maakt ze onafhankelijker dan andere mensen.”

Lees ook: Leef! (waarom je ALLES in het leven moet vieren)

(Beeld: Unsplash)

Geschreven door

Journalist, online ondernemer en mede-oprichter van Snippet Media. Heeft zichzelf al meerdere malen opnieuw uitgevonden in werk, de liefde en het leven.