20 Dingen waar Mensen het meeste Spijt van hebben

Sluit je ogen en stel je voor dat je op je eigen begrafenis bent – een beetje morbide, ik weet het, maar er is een reden voor. Denk nu na over wat je zou willen dat mensen over je zeggen. Wat voor leven wil je leiden? Mensen sterven met allerlei soorten spijt. Wees niet een van hen.

1. Ik wou dat ik me minder had aangetrokken van wat andere mensen denken.

Pas als je je realiseert hoe weinig andere mensen echt aan je denken (in negatieve zin), besef je hoeveel tijd je hebt besteed aan je zorgen maken en energie verspillen door je hier zorgen over te maken.

2. Ik wou dat ik meer had bereikt.

Je hoeft geen Oscar te hebben gewonnen, een bedrijf te hebben opgebouwd of een marathon te hebben gelopen, maar kleine persoonlijke prestaties zijn belangrijk.

3. Ik wou dat ik __ had verteld hoe ik me echt voelde.

Zelfs als de “ware” niet bestaat, zal iemand vertellen wat je echt voelt, je altijd behoeden voor dat verscheurende “maar wat als…” gevoel dat levenslang kan blijven hangen als je er het zwijgen toe doet.

4. Ik wou dat ik meer voor mezelf was opgekomen.

Soms is het te gemakkelijk om te denken dat als je alles doet om het iedereen naar de zin te maken, je aardiger gevonden zult worden of dat je partner er niet met iemand anders vandoor zal gaan. Ik denk dat de leeftijd ons waarschijnlijk leert om aardig te zijn, maar niet ten koste van ons eigen geluk.

5. Ik wou dat ik mijn passie in het leven had gevolgd.

Het is zo makkelijk om verleid te worden door een stabiel salaris, een vaste routine en een comfortabel leven, maar ten koste waarvan?

6. Ik wou dat ons laatste gesprek geen ruzie was geweest.

Het leven is kort en je weet nooit precies wanneer de laatste keer is dat je iemand spreekt van wie je houdt. Het zijn deze momenten die echt helder in het geheugen van mensen blijven hangen.

7. Ik wou dat ik mijn kinderen had laten opgroeien om te zijn wie ze wilden zijn.

Het besef dat liefde, medeleven en empathie zoveel belangrijker zijn dan botsende waarden of geloofssystemen kan hard aankomen.

8. Ik wou dat ik meer in het moment had geleefd.

Kinderen zien opgroeien doet je beseffen hoe kortstondig en kostbaar tijd eigenlijk is, en naarmate we ouder worden, leven velen van ons steeds minder in het heden.

9. Ik wou dat ik minder had gewerkt.

Er is altijd een verlangen om wat meer los te komen met deze en het besef dat financieel succes of een succesvolle carrière niet noodzakelijkerwijs gelijk staat aan een vervuld leven.

10. Ik wou dat ik meer had gereisd.

Het kan op elke leeftijd, met of zonder kinderen, maar velen praten het zichzelf uit het hoofd om allerlei redenen zoals geldgebrek, hypotheek, kinderen, enz. Als er spijt is, weet je dat het op een bepaald moment mogelijk had kunnen zijn.

11. Ik wou dat ik op mijn gevoel had vertrouwd in plaats van naar iedereen te luisteren.

Je eigen beslissingen nemen en vertrouwen hebben in de beslissingen die je neemt, geeft ons voldoening en vreugde in het leven. Tegen je gevoel ingaan wekt alleen maar wrevel en bitterheid op.

12. Ik wou dat ik beter voor mezelf had gezorgd.

Vroegtijdige gezondheidsproblemen of ouder worden doen je altijd afvragen of je nu zou zijn waar je nu bent als je gezonder had gegeten, meer had bewogen en minder gestrest was geweest.

13. Ik wou dat ik meer risico’s had genomen.

Iedereen heeft zijn eigen idee van wat riskant is, maar je weet wanneer je te veel in je comfortzone leeft. Achteraf gezien hebben sommige mensen het gevoel dat ze veel avontuur hebben gemist dat het leven te bieden heeft.

14. Ik wou dat ik meer tijd had gehad.

Veel mensen zeggen dat de tijd sneller gaat naarmate we ouder worden. De zes weken zomervakantie die we als kind hadden, leken wel een heel leven te duren. Als de tijd sneller gaat, dan is het nog belangrijker om van elk moment het beste te maken.

15. Ik wou dat ik me niet zoveel zorgen had gemaakt.

Als je ooit een dagboek hebt bijgehouden en terugkijkt, vraag je je waarschijnlijk af waarom je je ooit zo druk hebt gemaakt over X.

16. Ik wou dat ik ___ meer had gewaardeerd.

De gevolgen van het als vanzelfsprekend beschouwen van mensen zijn altijd moeilijk om mee om te gaan.

17. Ik wou dat ik meer tijd met mijn gezin had doorgebracht.

Sommige mensen raken verstrikt in hun werk, verhuizen naar andere delen van de wereld, worden oud met wrok tegen familieleden en realiseren zich dan dat hun prioriteiten op de verkeerde plek lagen.

18. Ik wou dat ik mezelf niet zo serieus had genomen.

Het leven is gewoon leuker als je om jezelf kunt lachen.

19. Ik wou dat ik meer voor andere mensen had gedaan.

Dingen voor anderen doen maakt het leven gewoon zinvoller.

20. Ik wou dat ik me gelukkiger had kunnen voelen.

Het besef dat geluk een gemoedstoestand is die je kunt controleren, dringt soms pas tot mensen door als het te laat is.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button