“Mijn man en ik mogen eens per jaar met een ander naar bed”

Monica (41) en haar man zijn vijftien jaar getrouwd en hebben sinds het begin van hun huwelijk een afspraak. Ze geven elkaar een vrijbrief om één keer per jaar met een ander naar bed te gaan. “Het is niet de makkelijkste weg, maar zolang we er allebei over zwijgen, is het goed te doen.”

De avond voor ons huwelijk zei ik tegen mijn man: “Besef je dat we nu voor altijd alleen nog maar met elkaar naar bed zullen gaan. Kun je je dat voorstellen?” Mijn man zuchtte en zei: “Nee, eigenlijk niet.” Beschaamd keek hij me aan. “Vind je het erg dat ik dat zo zeg?” Ik moest lachen. “Nee, helemaal niet. Ik heb precies hetzelfde. Ik ben eigenlijk wel opgelucht dat jij het ook zo voelt.”

Verder dan dat ging het gesprek niet, maar ik wist dat we onze weg wel zouden vinden. Pas drie jaar later kregen we het er weer over. Over hoe erg we het zouden vinden als de ander eens met iemand anders zou zoenen. Of dat het misschien wel verder zou gaan. We waren op dat moment al acht jaar samen en konden wel aan elkaar laten blijken dat we soms ook wel opgewonden van een andere man (of vrouw) konden worden. “Ik gun het je eigenlijk wel”, zei mijn man uiteindelijk “Maar ik wil geen open relatie. Eén keer per jaar lijkt me voldoende. En het mag echt geen relatie of verliefdheid worden. En we lullen er verder niet over. Niet met elkaar en niet met anderen.” Ik vond het fantastisch dat hij dit voor mij over had en dat ik hetzelfde voor hem over kon hebben. Natuurlijk voelde ik wel enige jaloezie, maar aan de andere kant dacht ik ook: een relatie is zoveel meer dan alleen sex. Sex met een ander is gewoon jezelf trakteren op een taartje. Even op een eilandje vertoeven, verzinken in een nieuw, sexy lijf. Niet denken aan opvoeden van kinderen, waar we heen gaan op vakantie of de belastingpapieren.

Alleen al dat het ‘mocht’ gaf me een enorm gevoel van vrijheid. Het was echt niet zo dat ik meteen de volgende dag boven op een andere man dook. Dat gebeurde pas een jaar later tijdens een avond uit met collega’s. Er was een jongen die zeker tien jaar jonger was dan ik en me de hele avond probeerde te versieren. In het begin hield ik hem nog af door te zeggen dat ik getrouwd was en dat ie het maar bij iemand anders moest proberen. Maar hij hield aan, kocht drankjes voor me en toen ik flink aangeschoten was, begon hij me in een hoek van het café te zoenen. Voor ik het wist had ie me naar het toilet gedirigeerd en daar hadden we sex. Heerlijke sex. Ik vond het een bizarre gewaarwording, want zoiets had ik nog nooit gedaan. Ik moest het dus wel even verwerken, maar ik voelde me eerlijk gezegd heel relaxed eronder. En wederom vrij. Het was gek om naast mijn man in bed te schuiven, maar na een paar dagen ebde dat gevoel weg en bleef alleen een soort nagenieten hangen. Als ik erna met mijn man vree, kwamen de beelden nog wel eens terug en werd ik daar extra opgewonden van. Dus ik zeg: win-win.

Inmiddels zijn we twaalf jaar verder en ik haal de één keer per jaar niet, hoor. In totaal ben ik met vijf mannen naar bed geweest en ik heb er stuk voor stuk enorm van genoten. Wat mijn man doet, weet ik niet. Soms hebben we het er wel moeilijk mee en dan gaan we toch aan elkaar vragen: “Heb jij het dit jaar dan gedaan?” maar we zeggen allebei altijd “nee”. Ik denk dat dat een soort stilzwijgende afspraak is. Als je namelijk “ja” gaat zeggen is het hek van de dam. Geen van ons beiden heeft namelijk nog gezegd dat ie van de afspraak af wil, dus dat vind ik genoeg zeggen. Ik weet dat het niet is wat ‘normaal’ is binnen de huwelijken van de mensen die ik ken. Maar ja, daarbinnen gaat er ook wel eens iemand vreemd. Ik ben er blij mee dat wij het met instemming doch zwijgend doen. Ik hoef echt niet te weten hoe het precies was dat mijn man boven op een lekker studentje ligt. Maar zoals hij ook al tegen mij zei: ik gun het hem wel. Bovendien: ons huwelijk lijdt er niet onder. Ik voel me nog steeds even verbonden met hem als ik me altijd gevoeld heb. Ik ben ook echt niet bang dat ik verliefd op een ander zal worden, want ik was zo ontzettend verliefd op mijn man, dat zal nooit iemand anders overtreffen. Tuurlijk voel ik ook wel eens wat voor zo’n onbekende man met wie ik in bed lig, maar dan weet ik weer waarom ik het bij één keer moet houden. Gewoon lekker genieten, als was het een heerlijke massage, en dan weer terug naar huis. Als je er duidelijke afspraken over maakt, kan dit gewoon.

Lees ook: Als je behoefte hebt om door een Andere Man tegen de muur gezet te worden

(Beeld: iStock)

Geschreven door