Levensles: “Als je nou eens begint met je angst ‘een probleem’ te noemen…”

Barbara maakte van elke strubbeling in haar leven een angst. En dan lag ze weer wakker. Maar toen kwam ze een coach tegen die haar leerde haar angsten te ontdoen van de emotie. En dan houd je iets over dat je kan oplossen. Leerzaam!

Mijn hele werkende leven stond tot nu toe in het teken van angst. Angst om door de mand te vallen, angst om tegen te vallen, angst voor een enge baas, angst om mijn baan kwijt te raken, angst voor wat ze zouden vinden van iets dat ik had ingediend, angst dat ik nooit hogerop zou komen, angst om wat meer geld te vragen, angst om te vertellen hoe het echt zat, angst voor enge collega’s, angst, angst, angst.
Natuurlijk had ik tussendoor ook lol in mijn werk, maar nu ik voor mezelf ben begonnen en terug kan kijken op 20 jaar werken voor een baas binnen een organisatie, realiseer ik me hoe heftig dat is, die angst. Hij was bijna altijd aanwezig. Sluimerend, maar toch. ’s Nachts werd ik zeer regelmatig lastiggevallen door het angstmonster.

Als ik daar op terugkijk, krijg ik bijna medelijden met mezelf. Waar was dat nou voor nodig? Ik weet dat ik een beetje een neuroot ben, hoor, maar het is ook iets dat ik voel bij vriendinnen die in een grote organisatie werken. Hoe leuk hun werk ook is, hoe hoog ze ook in de ladder zitten, hoe fijn al die collega’s ook zijn, er zijn altijd periodes dat ze even niet lekker liggen bij een baas, een directe collega, en bam! – daar gaan ze weer, verzuipen in angst.
Bij een van mijn vrienden zie ik heel sterk: ze werkt bij een grote organisatie, en doet dat wat ze het liefste doet. Als ze bezig is met haar werk, inhoudelijk, is ze zo gelukkig als wat. Ik zie haar keihard werken, de hele wereld over vliegen zonder te klagen, dag en nacht stuurt ze contracten rond, overlegt met andere makers, ze is als een vis in het water. Maar er hoeft maar een nieuwe chef te zijn die even wat tegengas geeft, en daar gaat ze weer. Dan verandert ze in een klein bang vogeltje. Zo eens per jaar is het raak. Dat is wat stress is: niet gewaardeerd worden, je onveilig voelen.
En dan slaat stress om in angst.

Lees ook: dit moet je eten om je stress te verlagen

Als dat gebeurt ga je scenario’s verzinnen: wat als mijn baas me niet goed vindt (GEEN WAARDERING) wat als ik weg moet (GEEN GELD) en die komen allemaal uit bij ANGST. En die angst, verlamt je.
Als ondernemer, wat ik nu ben, heb je een ander soort angsten: wat als er niet genoeg geld binnen komt? Wat als er geen bezoekers meer naar de site komen? Wat als die nieuwe dure werknemer niet goed blijkt te zijn? Maar het grappige aan deze angsten is, dat het geen angsten meer zijn, want angsten gaan over emoties. En je kunt van je angsten af komen door ze te ontdoen van je emoties – dan wordt je angst een probleem, en problemen kun je oplossen.
Een paar maanden lang ben ik gecoacht door een ondernemer. Ik wilde een horecazaak beginnen (lang verhaal) en steeds weer bij het uitwerken daarvan liep ik tegen dingen aan (vergunningen, brandweer, bouwinspecties) waarbij ik vaak het gevoel had: ‘Dit obstakel is zo groot, nu valt het doek.’ Dan belde ik die coach, helemaal ontdaan en in de war, en dan zei hij: ‘Als je nou eens begint met dit een probleem te noemen, dan heb je dus een probleem en dat je moet oplossen.’ (Ja, hij was een beetje Cruyff-iaans.)
Eigenlijk is dat alles wat hij zei. En dat is een van mijn meest wijze levenslessen geworden.

Denk er maar eens over na. Door het een probleem te noemen, ontdoe je het van emotie en dan kan je er wat mee.

Als je baas of een collega vreemd tegen je doet, probeer dan niet onzeker te worden en te denken: ik voldoe niet, hij waardeert me niet, ik ben niet goed genoeg, ik raak mijn baan kwijt, het komt nooit meer goed. Nee. Denk eens: Dit is een probleem en dat moet ik oplossen.
Wat zijn de mogelijke oplossingen? Je even koest houden, hij heeft het druk. Je even in stilte opnieuw bewijzen, hij heeft iets verkeerd gezien. Of in het ergste geval: langzaamaan op zoek naar een andere baan, want jullie hebben verschillende visies op de dingen.
Dat klinkt al heel anders, niet?
Ik train mezelf daar nu al een jaar of drie in, en het werkt bijna altijd. Natuurlijk zijn er ook angsten  die zich hier niet voor lenen, maar ik kan echt geen betere methode vinden dan deze om lekkerder in je vel te zitten en om je droom te bereiken.

Overwin je angsten door ze een probleem te noemen, en los dat op. Hang dat maar eens een tijdje boven je bed.
Welterusten!

Lees ook: Deze illustrator tekende jouw diepste angsten, brrr…..

Gerelateerde artikelen

Back to top button