Ook vreemd gedroomd? DIT zijn de 9 meest voorkomende dromen (plus hun betekenis)

Liesbeth droomde dat ze plotseling de bassist was in de band van Anouk. En dat ging niet helemaal van een leien dakje. Gelukkig was het maar een droom. Maar wat betekenen die dromen in vredesnaam?

Het was volle maan, ik denk dat het daar iets mee te maken heeft gehad. Op de twitter van ‘heks’ Susan Smit las ik al dat ze onrustig was, maar ik hoefde zelf maar uit mijn raam te kijken om te zien dat de maan inderdaad nogal, ehm, grotesk aanwezig was in de lucht. Nu ben ik eigenlijk niet zo manerig of hekserig aangelegd. Maar ik kan niet anders dan toegeven dat ik die nacht enorm onrustig en vreemd sliep. En dat kwam allemaal door zangeres Anouk. Want ik bleek ineens de bassist van haar band te zijn. Vlak voordat we gingen optreden ook. Op een dakterras. Vanaf waar ik duizenden mensen hoorde klappen en joelen. Ik bedoel: dat is normaal gesproken best al een gevalletje van ‘no pressure’, maar als je, zoals ik, nog nooit een basgitaar hebt vastgehouden laat staan BESPEELD laat staan IN DE BAND VAN ANOUK kan ik je zeggen: ik was er danig van in de nachtelijke stress.

Anouk trouwens niet. Want die had helemaal niet door dat ik haar bassist niet was (vreemd), wilde niet vooraf repeteren ondanks mijn aandringen (ook vreemd) en toen ik uiteindelijk bij wijze van list maar besloot flauw te vallen (slim) deed ze net alsof ze dat niet zag en stapte gewoon over me heen, richting het podium (harteloos).
Dus daar lag ik, naast mijn basgitaar. Ja, ik wil niet lullig doen hoor, maar ik heb daar de volgende ochtend toch even diep en ernstig over na moeten denken. Met dikke wallen boven mijn derde kop koffie, terwijl ik voor me zag hoe ik op dat podium met de moed der wanhoop maar ‘Nobody’s Wife’ inzette. Eenzaamheid kreeg hier ineens een gezicht, zal ik maar zeggen. En het concept ‘doffe ellende’ overigens ook. En nu kun je zeggen: het was gelukkig maar een droom, he Liesbeth? Maar op dat moment wist ik dat nog niet, met je ‘het was maar een droom’. En moest ik mij dus van een zware taak kwijten, namelijk al mijn gevoel in ‘Michel’ en ‘R U Kidding Me’ zien te gooien. Urenlang. En Anouk is leuk en stoer en alles hoor, maar ik ben dus geen fan ofzo in het echte leven. Laat staan in mijn dromen.

De harde waarheid van dromen is: het interesseert niemand natuurlijk ook maar een ene moer wat je die nacht allemaal in je slaap hebt beleefd. Het was immers maar een DROOM, nietwaar? En het USP van dromen is: ze zijn niet echt gebeurd. Dus eenmaal wakker murmelde ik iets tegen mijn geliefde vol ‘Jezus’, ‘Anouk’ en ‘blij dat ik wakker ben’, maar ik kreeg nou niet echt het idee dat hij aan mijn lippen hing. En dat hoefde ook niet, want ik luister ook nooit naar zijn dromen want: dromen.
Toch hield het me wel bezig. Want ik droom zelden, en als ik dat doe zijn er al jaren maar twee thema’s te ontdekken bij mij: opnieuw examen doen, van welk soort dan ook, en hoge trappen beklimmen waarvan treden ontbreken. Nooit droom ik dat ik fijn kan vliegen, of de loterij heb gewonnen, of met dieren kan praten, of met overleden dierbaren. Nee, mijn dromen zijn van dien aard dat ik me meestal urenlang de pleuris aan het schrikken ben en ergens naar de uitgang zoek, en daarna dolblij ben dat ik weer wakker ben. Dat zegt iets he? Maar wat? Nou, daar las ik dus iets aardigs over op de website van Libelle. Want er bestaat dus een lijstje met veelvoorkomende dromen, waarvan ook de betekenis bekend is, zoals;

 1. Je bent naakt
  Naakt zijn staat voor kwetsbaarheid. Naakt zijn in een droom komt het meest voor als er een belangrijke verandering in je leven plaatsvindt: je begint aan nieuwe baan, je bent net verhuisd, je hebt een nieuwe liefde.
 2. Je wordt achtervolgd
  Als je dit vaak droomt, ben je waarschijnlijk een uitsteller. Je weet dondersgoed dat je nog een klus staat te wachten, maar die blijf je maar voor je uit schuiven. Dat veroorzaakt stress, wat zich vertaalt naar het gevoel dat iets of iemand je op de hielen zit.
 3. Je valt
  Dit kan twee dingen betekenen. 1) je hebt het idee dat je ergens de controle over verliest of 2) je houdt te stevig aan iets vast dat je eigenlijk los moet laten.
 4. Je vliegt
  Dat kun je beschouwen als het tegenovergestelde van vallen. Je voelt je vrij, licht en alles gaat zoals je wilt.
 5. Je bent op zee
  Water staat voor emoties en kan daarom positief én negatief zijn. Als het water helder is, heb je waarschijnlijk je emoties goed onder controle. Als het water troebel is, kan dat erop wijzen dat je niet zo sterk bent in omgaan met gevoelens.
 6. Je bent te laat op een belangrijke afspraak
  Rustig aan jij. Consistent te laat komen in je dromen betekent dat je te veel op je bord hebt en het moeilijk vindt te jongleren met alle taken en verantwoordelijkheden. Tijd om een stapje terug te doen.
 7. Je komt onvoorbereid op een examen
  De beruchte examendroom betekent meestal dat je nerveus bent voor een aankomende verandering of gestrest bent over te veel verantwoordelijkheden hebben. Het kan ook een droom zijn om je eraan te herinneren dat je energie moet steken in gelukkig zijn en leven in het nu.
 8. Je tanden vallen uit
  Tanden staan voor hoe zelfverzekerd je je voelt. Als ze uitvallen, twijfel je waarschijnlijk aan je eigen kunnen of voel je je onzeker over iets.
 9. Je bent bevriend met een beroemd iemand
  Die keer dat je ging winkelen met Madonna? Dat betekent dat je je verwant voelt aan deze persoon en je waarden overeenkomen met die van hen óf dat je ernaar streeft net zo te zijn als zij.

Nu heb ik dus zo het vermoeden dat mijn Anouk-droom een bizar soort combinatie van al deze tien dromen tegelijk was, behalve dan dat er geen zee was, en ik mijn gebit behield. Maar verder zeg ik: VINK. Dus doe ik het voorlopig maar even wat rustiger aan geloof ik, met al die onbewuste verwerkingen en aanwijzingen. Of zou het toch de volle maan geweest zijn? Daarvan is de volgende op 2 maart alweer. Ik mag toch hopen dat ik die dag dan niet per ongeluk naar het volledige oeuvre van Frans Bauer heb geluisterd…

LEES OOK: Wat betekenen je dromen?

Geschreven door

Liesbeth is journalist, schrijver en trainer. Ze schrijft het liefst over dingen waar ze zelf ook mee bezig is. Is altijd op zoek naar inspiratie, en vindt dat meestal in de mooie, maar soms ook in de mindere dingen van het leven. Schreef bestseller: *Ik moet nog even kijken of ik kan - de stille revolutie van de introverte mens* (2017) en recent 'Echte vrouwen krijgen een kind - de stille revolutie van de niet-moeder' (2019).