Relatiedip? Boek een wandelvakantie!

Wandelen is goed voor je humeur, én voor je gezondheid. Kan je relatie ook wel een opfrisbeurt gebruiken? Samen er op uit is uitstekend voor je liefdesleven!

Lees ook: Door het bos wandelen is bewezen goed voor je mentale gesteldheid

Als kind gingen mijn ouders, broer en ik twee keer per jaar op vakantie naar hetzelfde huisje in de Zwitserse Alpen. In de zomers om te wandelen, ’s winters om te skiën. Thuis was ik niet zo buitenspelerig, maar twee weken de hele dag buiten schooieren in de Alpenwei was steeds weer een traktatie. Met het hele gezin maakten we urenlange wandelingen langs koeien, bossen en riviertjes, roken aan bloemen en aaiden mos. Wandelen is perfect om bij te praten, en voor mijn puberende broer bleek het de perfecte uitlaatklep. Terwijl mijn moeder en ik kletsten over school, stond mijn broer met een tak te hengsten tegen een boom. Geen geruzie, iedereen blij.

Sinds anderhalf jaar hebben mijn man en ik onze strandvakanties ingeruild voor wandeltochten. Dat klinkt net zo mutserig als het is: we boeken bij een speciaal reisbureau een geschikte hiking tour en gaan op pad door de heuvels van Engeland, of lopen over het vulkaanlandschap van een Canarisch eiland. Dat is niet alleen leuk, maar ook goed voor onze relatie. We wonen in de stad en laten ons het hele jaar opslokken door werk en dagelijkse beslommeringen, en proberen tussendoor nog een sociaal leven te onderhouden. Alles gaat in hoog tempo door, waar de sleur van een lange relatie stilletjes doorheen sijpelt.

Tijdens onze tochten zie ik mijn man weer met andere ogen. Als vrouw ben ik bijvoorbeeld een eikel in kaartlezen. Als het aan mij ligt lopen we steevast de verkeerde kant op, hoe overtuigd ik ook ben van mijn gelijk. Dat heb ik als eerste moeten loslaten: mijn betweterige trekje om altijd gelijk te willen hebben. Tijdens onze wandelingen neemt mijn man de leiding en wijst mij de weg. Hij leest kaart, helpt me over moeilijke paden en stromende watertjes, en praat me moed in als ik na vijf uur lopen met kloppende voeten niet meer verder wil. Zonder morren draagt hij onze volle rugzak en helpt hij me in mijn regenbroek bij de eerste spetjes regen.

Al die zuurstof en prachtige natuur werken vanaf de eerste dag al stress verlagend. Hoewel we ons flink inspannen, voelen we bij elke stap de hectiek van ons dagelijkse leven uit ons lichaam vloeien. Alle zintuigen staan op scherp en tijdens het lopen vergapen we ons aan de prachtige natuur, de vogels, bloemen, panorama’s en de schitterende luchten die aan ons voorbij trekken. Ondertussen praten we over van alles en nog wat, behalve over werk. We lachen, zingen liedjes, wijzen elkaar op de mooie dingen die we zien en bespreken de gekste onderwerpen. Je komt nog eens tot een écht gesprek en onze creativiteit staat op scherp. Soms zeggen we een kwartier lang niets en luisteren naar het geknisper van de grond onder onze wandelschoenen.

Nog een leuke bijkomstigheid: al dat wandelen doet wonderen voor je seksleven. Het is reuze aantrekkelijk als je gebruinde man zich ontpopt tot een stoere padvinder die zijn hulpeloze meisje over een omgevallen boom helpt. Ondertussen maak je zo veel endorfine aan dat je zelfs aan het eind van de dag nog vrolijk bij je b&b aankomt. Moe maar voldaan neem je samen je avonturen door, want je doet op één dag meer indrukken op dan in een doorsnee werkweek in de stad. Nog even samen douchen, hapje eten, glas wijn er bij en vroeg naar bed. Je bent te moe voor gepieker, dus na wat gerommel onder de dekens slaap je als een roos. Wandelen voor grijze muizen? Welnee! Ik kan het ieder stel van harte aanbevelen.

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe baan? Word ook ‘People Walker’!

Gerelateerde artikelen

Back to top button