Spoedcursus omdenken: Liselottes smartphone ging kapot en dat vond ze een zegen

We staren de hele dag als zombies op onze telefoon en zijn zwaar onthand als het ding een keer kapot gaat of we het kwijtraken. Maar, zo leerde Liselotte, een leven zonder telefoon heeft best veel voordelen.

Een leven zonder smartphone, je kunt je er niets meer bij voorstellen. Natuurlijk kunnen we allemaal heus zonder. Maar als puntje bij paaltje komt, gebruiken we ‘m de godganse dag. En is het best heel onhandig als hij kapot gaat en je dus ineens zonder zit. Mocht het je ooit gebeuren: lees dit artikel (ook als je telefoon wel werkt kan het een eye opener zijn). Want mijn iphone ging kapot en dat zag ik als een cadeau. Ja. Echt. Geen grap.

En wel hierom:

Ik was niet meer bereikbaar
En man o man wat was dat lekker. Mensen die me wilden spreken, konden me bereiken via Facebook Messenger. Tenminste, als ik Facebook open had staan en achter mijn computer zat. Aan mijn beste vrienden en mijn moeder gaf ik mijn werktelefoonnummer dat ze alleen in noodgevallen mochten gebruiken. Wat. een. rust.

Op mijn werk was ik…met mijn werk bezig
Normaal gesproken lagen mijn twee telefoons (wat erg hè?) op mijn bureau. Mijn werktelefoon, maar ook mijn privé-telefoon. Want ja, whatsapp moest toch af en toe gecheckt worden. Dat ging nu niet en ik merkte dat ik niets belangrijks miste. Een leven zonder whats-app: heerlijk!

Ik pakte een boek uit de kast
Normaal gesproken is het voordat je gaat slapen o zo lekker om nog even het nieuws te checken op je telefoon, vooruit Instagram nog even te openen – ook al deed je dat een half uur geleden ook nog – je mail te checken en een app-je te beantwoorden. Maar dat gaat niet als je telefoonloos bent. Wat er toen gebeurde? Ik pakte uit pure verveling een boek uit de kast en lag voor het eerst sinds mensenheugenis weer eens een boek te lezen voor ik ging slapen.

De old-school to do-list kwam weer uit de stoffige la
Al tijden stond mijn to do-list op mijn smartphone. Heel handig, want altijd bij de hand. Maar nu maakte ik een old school lijstje met pen en papier. Waar ik zo lekker op kon strepen als ik iets gedaan had. Wat een feest! Hetzelfde geldt trouwens voor mijn agenda, die eigenlijk ook veel overzichtelijker is dan dat ding in mijn telefoon.

Of ik nog steeds zonder smartphone leef? Uhh, nee.
Maar ik gebruik hem op een andere manier dan ik hiervoor deed. Minder apps, minder notificaties en een abonnement zonder data. Ja, dat lees je goed. Ik heb genoeg aan wifi. De ouderwetse, papieren agenda is weer in gebruik. Net als de to-do list. Mijn tijdelijke leven zonder smartphone liet me inzien dat het heel onhandig is om geen telefoon te hebben, maar dat het kan. En dat ik dat achterlijke ding onnodig voor veel te veel dingen gebruik. Of nee, gebruikte. Want dat doe ik nu dus niet meer.

Lees ook: 16 tekenen dat je écht verslaafd bent aan je smartphone

Gerelateerde artikelen

Back to top button