Spreek jij wel dezelfde liefdestaal? (het zijn er VIJF!)

Liefde is liefde zou je denken. Dat uiten we toch allemaal op dezelfde manier? Mis. Wat voor de één liefde is, kan voor de ander helemaal niet zoveel betekenen. Dat kan nogal eens zorgen voor (onnodige) misverstanden en gekwetste gevoelens.

Mijn hele familie zat klaar. Een aantal dagen had het me gekost, om een selectie te maken van de foto’s die ik had gemaakt tijdens mijn wereldreis. Het waren er nog steeds een paar honderd, klaargezet in een slideshow. Nu was het moment. Nu zouden ze eindelijk zien wat voor een Waanzinnig Avontuur ik had beleefd. De landschappen, de natives, de gekke momenten met medereizigers. Wauw, zouden ze denken, wat is Merel toch een bijzonder mens.
Ik was ‘pas’ anderhalf uur en twee van de zes landen verder, toen het onrustige schuifelen begon.

Er werden grapjes gemaakt, ik zag iemand gapen. De aandacht verslapte, dat had ik wel door, maar stoppen was geen optie. In een sneltreinvaart klikte ik door. De ene na de andere foto schoot voorbij, het ene na het andere life changing event. Ik beet op mijn lip, noemde alleen nog plaatsnamen op en liet de verhalen voor wat ze waren. ’s Avonds lag ik met een zwaar hart in bed. Vonden ze mijn reis niet boeiend genoeg? Mijn ervaringen niet belangrijk? HIELDEN ze soms niet van me?

Al die verwachtingen die we hebben van de mensen van wie we houden. Ik herinner me de vriendin die me snikkend opbelde en zei dat haar geliefde weer geen cadeautje voor haar had gehad met Valentijnsdag. Ze vroeg zich af of deze relatie wel werkte. Terwijl ik weet hoe gek haar vriend op haar is, hij doet alles voor haar. Alweer ruim twintig jaar geleden schreef de Amerikaanse schrijver Gary Chapman het boek ‘The Five Love Languages’. Volgens hem kunnen we liefde op vijf manieren uiten en interpreteren. Herken jij je er in eentje?

 1. Lieve woorden
  ‘Ik hou van je’ horen, complimenten en waardering krijgen, dat vind jij heel belangrijk. Als iemand zegt: ‘Ik heb bewondering voor hoe je dat aanpakt’ of ‘Wat zie je er goed uit’ dan voel jij je geliefd. Woorden wegen zwaarder dan acties, vind jij. Negatieve of beledigende woorden kun je niet makkelijk vergeven.
 2. Quality time
  Deze liefdestaal draait om tijd en aandacht. Je vindt het belangrijk dat mensen tijd vrijmaken voor je en dat je hun onverdeelde aandacht hebt. Dat iemand echt luistert, je hoort, je bevestigt. Niet opletten, niet luisteren, afspraken steeds uitstellen, dat vind jij echt niet kunnen.
 3. Cadeautjes
  Het is niet dat je materialistisch ingesteld bent, dat je alleen maar om mooie spullen geeft. Je vindt het geven van cadeautjes een uiting van liefde, omdat het jou laat zien dat iemand moeite doet voor je, zich in je verdiept. Concertkaartjes voor jouw favoriete band, dat jurkje dat je al maanden op het oog hebt. Bijzondere cadeautjes maken dat jij je speciaal en geliefd voelt. Een onzorgvuldig uitgekozen cadeau of een boekenbon vind jij haast een belediging.
 4. Hulpvaardigheid
  Een vriendin die zegt: ‘Dat doe ik wel even voor je.’ Die als vanzelfsprekend even de stofzuiger door je huis haalt, omdat ze weet dat dat jouw lasten verlicht. Samen met jouw vacaturesites doorspit als je zonder werk zit. Jij hecht er veel waarde aan als iemand automatisch denkt: Wat zou ik kunnen doen? Mensen die lui zijn of je (zonder te beseffen) nog meer werk bezorgen, trek jij niet goed.
 5. Fysieke aanraking
  Deze liefdestaal draait niet alleen om intimiteit in de slaapkamer. Het is die knuffel op z’n tijd. Hand in hand lopen. Een schouder om op uit te huilen, letterlijk. Je hoeft niet steeds aan iemand vastgeplakt te zitten, maar lichamelijke contact voelt voor jou als bevestiging dat de ander om je geeft. Fysiek afstandelijke mensen vind jij lastig, daar kan jij je moeilijk aan hechten.

De meeste mensen waarderen alle vijf liefdestalen, maar hebben een of twee favorieten. Het kan zijn dat jij een andere favoriet hebt dan jouw partner, je vrienden of je ouders. Dat kan tot misverstanden leiden in relaties, welke dan ook. Jij blijft wachten op die uiting van liefde, dat cadeautje, die knuffel, terwijl jouw geliefde zijn affectie op een andere manier laat zien. Misschien geef jij regelmatig een klein cadeautje aan je partner, waar veel liefde en aandacht in zit. En zegt hij dan: ‘Oja leuk hoor, bedankt.’ Om het vervolgens opzij te leggen. Jij pissig, wat dat is natuurlijk niet de reactie die je wil. Maar het geeft niet aan dat jij hem niets kan schelen, het is gewoon niet zijn liefdestaal.

Voor mij is dit een belangrijk inzicht geweest. Het maakt dat ik meer ontspannen in relaties sta, welke dan ook. Dat ik niet meer zo gekwetst ben als ik niet krijg wat ik verwacht of wil. Als je weet dat jouw geliefde een van deze talen het meest waardeert, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je de anderen kunt laten voor wat ze zijn. Ook voor mensen die het niet cruciaal vinden dat je ze eens ergens ophaalt als het stroomt van de regen, is dat toch heel fijn!

Wat is jouw liefdestaal? Op de website van Gary Chapman kun je een testje doen: http://www.5lovelanguages.com/

Lees ook: Je partner iemand gunnen die beter bij hem past, is dat ultieme liefde?

Gerelateerde artikelen

Back to top button