Staat jouw gezicht standaard op onweer? Zo’n resting bitch face heeft ook voordelen!

Blijven mensen denken dat je een pesthumeur hebt, terwijl jij zweert dat er niets aan de hand is? Dan heb je misschien wel een resting bitch face. En je bent niet de enige.

O, al die keren dat ik in een club stond als jonge deerne. Strak in het pak, nageltjes en lipjes in de lak. In opperbeste stemming. En dan kwam er weer zo’n jongeman langs (want vrouwen zijn het nooit), die zei: ‘Hé dame, kun je ook lachen?’
De eerste keer was ik vooral verbaasd. Kan ik ook lachen? Ja? Maar al snel werkte de opmerking opvallend averechts. Was ik daarvoor nog in een goed humeur, mijn behoefte aan lachen zakte naar het vriespunt als er weer zo’n figuur voor me stond, met z’n ‘Hé meisje, lach eens!’ opmerking.

Ik kwam erachter dat mijn gezicht schijnbaar standaard in een soort druipmodus staat. In de ‘I want to kill myself’-stand. Er blijkt een naam voor te zijn: resting bitch face. Tegenwoordig sta ik niet heel vaak meer in da club, en op straat of op kantoor zijn er weinig zogenaamd lollige jongemannen die mij aanspreken op de stand van mijn gezicht. Maar ik ga er vanuit dat het er niet beter op is geworden met de jaren. Want tja, de zwaartekracht trekt in dit geval de boel nog verder de verkeerde kant op. Denk mondhoeken die steeds meer integreren in je kin.

Sinds ik me bewust ben hiervan probeer ik mijn gezicht wat op te krikken door mezelf een kwieke oogopslag aan te meten, een vage glimlach die om mijn lippen speelt. Met het risico dat ik mijn resting bitch face omwissel voor een resting creep face. Bovendien is het best uitputtend om de hele tijd de spieren in mijn gezicht op zo’n onnatuurlijke wijze aan te spannen.

Afgezien van het vervelende feit dat iedereen constant denkt dat ik me van een brug wil storten of iemand wil neerhoeken, blijken er ook best een aantal voordelen te zijn aan zo’n druiphoofd. Welke?

– Je mag je scharen onder een aantal beroemde bitch faces. Celebs die ondanks hun humeurige gezichtsuitdrukking toch behoorlijk goed terecht zijn gekomen. Hierbij een mooie collectie:

Kristen Stewart:

January Jones:

Victoria Beckham:

The Queen:

Kanye:

– Bijkomend voordeel: uit onderzoek blijkt dat je beter kunt communiceren dan mensen met een heppiedepeppie gezicht. Voor non-verbale communicatie zijn gezichtsuitdrukkingen heel belangrijk. Als de jouwe vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd, ontwikkel je een sterke mate van bewustzijn van de signalen die jij uitzendt en de invloed die die signalen hebben op anderen. Je leert jouw communicatiemethoden verfijnen en kunt subtieler overbrengen hoe je je daadwerkelijk voelt.

– Ook word je je bewuster van de emoties van mensen om je heen. Je weet dat één bepaalde vorm van (non-verbale) communicatie niet alles hoeft te zeggen. Zo word je heel goed in het oppikken van verschillende communicatie-cues van anderen: naast gezichtsuitdrukking ook lichaamshouding en gesproken woord.

Dus oké, het is handig om die mondhoeken af en toe eens een beetje omhoog te trekken. Puur ter geruststelling van de mensen om je heen. Maar verder is dat druipgezicht gewoon hoe jij eruit ziet. Take it or leave it.

Lees ook: 8 illustraties voor mensen die snel chagrijnig zijn

(Beeld: iStock)

Gerelateerde artikelen

Back to top button