Vergeet jij honderd keer je sleutels/namen/boodschappen? Aan deze tips heb je iets!

Femke’s man is de vergeetachtigste persoon die ze kent. Hij komt elke ochtend standaard drie keer terug omdat hij iets vergeten is, op gemaakte afspraken moet ze hem regelmatig attenderen en van de supermarkt komt hij standaard terug zónder hetgeen wat hij echt moest kopen.

Lees ook: Hilarisch! Zo ziet een potje passief-agressief appen eruit

Of je bent er eentje of je kent er eentje. Vergeetachtige personen zijn talrijk. Niet-vergeetachtige mensen vinden vergeetachtige mensen heel moeilijk te begrijpen. “Doe dan wat beter je best om het te onthouden”, denken ze als de vergeetachtige weer eens staat te stuntelen bij een bekende van wie hij de naam niet weet.

Gisteren had ik nog een enorme aanvaring met mijn man, omdat hij om twaalf uur ’s nachts in zijn agenda keek en erachter kwam dat hij de volgende dag met onze zoon naar de orthopeed moest. “Dat komt helemaal niet goed uit”, jammerde hij, “want nu met mijn nieuwe baan kan ik toch moeilijk op dag twee al een halve dag vrij nemen?” Ik begon te zuchten (niet heel aardig, weet ik), omdat ik het 1. al honderd keer heb meegemaakt en 2. vind dat hij allang iets had moeten regelen. In de trant van ‘regeren is vooruitkijken’. Maar goed, ik weet dat ik voor mijn vergeetachtige man een irritante pain in the ass ben, dus ik trok een kussen over mijn hoofd, deed alsof ik sliep en implodeerde in plaats van explodeerde.

Lang heb ik gedacht dat het luiheid was. Dat vergeten. “Je vindt het gewoon niet belangrijk”, zei ik dan tegen Reinier. “Op je werk kun je het toch wel?” Dat laatste klopt overigens, maar ook om op tijd op zijn werk te komen heeft hij vaak moeite omdat hij voortdurend dingen vergeet of laat liggen en dan weer terug moet. Toen ik eens op een rij zette welke dingen mijn man allemaal vergeet, besefte ik ineens dat dit niet alleen te maken kan hebben met luiheid, want hij heeft er zelf daadwerkelijk last van. Volgens mij hebben vergeetachtige mensen serieus de hele dag stress van de dingen die ze onverwacht moeten oplossen. Ik heb er eens ingedoken en kwam erachter dat de volgende dingen vergeetachtigheid kunnen triggeren:

– Te weinig slaap
– Medicatie (antidepressiva of kalmeringstabletten)
-Een trage schildklier
-Alcohol
-Stress en angst
-Depressie

Zeker het eerste punt geldt voor mijn man, dus daar valt iets aan te veranderen (ietsje vroeger naar bed bijvoorbeeld), aan de andere kant wil ik toch niet helemaal de stelling loslaten dat vergeetachtigheid ook iets te maken heeft met luiheid, enige arrogantie (de wereld wacht wel op mij) en prioriteiten kunnen en willen stellen. Ik geloof echt dat de een gewoon makkelijk dingen onthoudt dan de ander, maar als je echt wíl (en je bent niet oud en/of dement) dan kun je er wel moeite voor doen om er beter in te worden. Bijvoorbeeld aan de hand van deze dingen:

1.Heb aandacht
Luister echt als iemand zich voorstelt. Of sta heel even stil, voordat je het huis uitholt: heb ik alles wel bij me?

2. Herhaal herhaal herhaal
Zo werkt het met alles wat je probeert te herinneren, herhaal het een paar keer in je hoofd, zodat het blijft steken. Dit werkt voor mensen, objecten, notities…voor alles wat je moet onthouden.

3. Gebruik je zintuigen
Als je iets vergeten bent, haal dan alles uit de kast om het terug te halen. Hoe rook het er, welk nummer werd er gedraaid, welk jurkje had je aan, wie zei er wat? Soms hoeft er maar één ding te zijn blijven hangen en alles komt terug. Het is een hoekje van je hoofd waarvan de deur opengemaakt moet worden.

4. Probeer te associëren
Hang bepaalde associaties aan het ding/de persoon die je niet wilt vergeten. Werkt als een tiet! (Sam is een kleine man, Sam is een kleine man! Dat werk! Voor je het weet, kom je die kleine man tegen en denk je: Oh ja, dat is Sam!)

5. Creeër een ritme!
Als je iets elke dag moet doen (zoals je kat eten geven of je deur afsluiten) is het handig om dit altijd op hetzelfde tijdstip te doen. In dezelfde volgorde.

6. Neem even pauze
Soms moet je jezelf even tijd geven om op iets te komen, als je heel erg koortsachtig gaat lopen nadenken, komt het vaak sowieso niet in je gedachten op.

7. Schrijf het op
Notitieblokjes, de notitiefunctie in je telefoon, kruisjes op je hand. Werkt allemaal!

En succes mensen!

Lees ook: Weet jij hoe je 100 wordt?

Geschreven door