Vijf vragen die je jezelf moet stellen om je Ideale Zelf te worden

Je Ideale Zelf worden, dat is een leuk experiment. Het begint met de vraag: wat zou je willen dat mensen over jou zeggen op je honderdste verjaardag? Deze vijf vragen helpen je  om die ideale zelf te worden.

Je bent het leven dat je leidt, dus kies je pad met aandacht, schrijft klinisch psycholoog Leslie Becker-Phelps op Psychology Today. Het gaat over dichter bij je Ideale Zelf komen. Toch was ik op mijn hoede. Al vaak genoeg vertelt mijn innerlijke criticus dat ik iets beter had moeten doen (om de volgende dag weer in het oude patroon te vervallen), en het was nog maar de vraag of ik me beter zou voelen als ik het relaas zou lezen. Maar ik vond dit artikel over zelfverbetering interessant. De psycholoog blijft weg van de tips over hoe je het beter moeten doen (a.k.a. zeurgesties), en komt met handvaten voor hoe je je Ideale Zelf wordt.

Het begint met een gedachte-experiment, namelijk: wat zou je willen dat mensen over jou zeggen op je honderdste verjaardag? Bedenk dan op welke manieren je dat al bent, of welke stappen je in die richting maakt om je Ideale Zelf te worden. Tel de kleine tussenstapjes ook mee (als je een wereldreiziger zou willen worden, is het bedenken hoe je gaat sparen voor je eerste reis ook een stap). Dit helpt je om te beseffen dat al die dagelijkse keuzes samen het leven vormen dat je leidt. Ofwel: die keuzes, dat ben jij. Becker-Phelps komt met vijf uitgangspunten die je helpen om dichter bij je Ideale Zelf te komen. Ik vond het leuke overpeinzingen, misschien vind jij dat ook (zeker weten dat jouw antwoorden er heel anders uitzien).

1. Wat zijn je waarden?
Als je waarden nastreeft zoals gul, vriendelijk en integer dien je overeenkomstig te handelen, schrijft Becker-Phelps. “Denk na over de mogelijkheden in je leven om ze te laten gebeuren. Er is geen reden om niet op zijn minst een stap in die richting te zetten. Als je niet weet hoe je moet beginnen, praat met mensen. Ben je bevroren door angst, ontdek dan manieren om die angst te overwinnen.”

Wat ik op mijn honderdste graag zou horen, zou zoiets zijn als: ‘t is een lief, zorgzaam mens die ook echt opkomt voor haar idealen en in de bres springt voor anderen. Nou blijkt dat in de praktijk niet haalbaar zonder rijbewijs, ik kan niet eens mijn moeder wegbrengen naar het ziekenhuis als dat nodig zou zijn. Tijd voor mijn eerste rijles dan maar? Volgens mij word ik daar al een iets idealer mens van.

2. Met wie ben je bevriend?
Sta stil bij je kiest als vrienden. Welke eigenschappen spreken je aan? Zijn je vrienden doelgericht of gemakzuchtig? Is een vet salaris hun prioriteit of zetten ze zich in voor het milieu? Voor welke goede doelen staan ze in, en spreekt jou dat aan? Als je je niet vertrouwt voelt met de keuze van je vrienden, of als hun keuzes niet steunen wie jij wilt zijn, is het misschien tijd om je sociale kring uit te breiden, oppert de psycholoog.

Hier heeft ze een punt, bien sûr. Maar je moet volgens mij niet willen sturen met wie je bevriend raakt.  Veel van mijn vrienden leven net als ik milieubewust. Mijn buurman daarentegen leeft verre van duurzaam (plofkip geen bezwaar en bring in de plastic freebies), maar hij neemt zorgtaken op zich voor andere buren. Van zijn onbaatzuchtigheid kan ik nog wat leren!

3. Hoe gebruik je je tijd?
Als familie belangrijk voor je is, maak dan ook tijd voor ze. Is werk of onderwijs voor jou van belang? Stop er uren in. Zorg er wel voor de tijd die je aan de verschillende dingen besteedt in overeenkomst is met je waarden, anders zal je zeker spijt krijgen in de komende jaren, luidt het devies.

Dit vind ik een lastige, ik heb het gevoel dat ik het op dit punt nooit goed genoeg kan doen. Deze parkeer ik even. Next please.

4. Waar geef je je geld aan uit?
Weerspiegelen je uitgaven je waarden?

Goeie. Ik wil mijn geld nog meer besteden aan kleding die ik jarenlang kan dragen, en ik wil het liefst milieuvriendelijke, onverpakte levensmiddelen kopen bij kleinere, zelfstandige winkeliers. Dit geeft mij een (schijn-)gevoel van zorgvuldig leven, het maakt dat ik me goed voel. Maar ik weet ook dat anderen het snobistisch vinden dat ik naar ‘dure winkels’ ga.

5. Wat voor voedsel eet je?
Eet je gezond? Om welke reden ben je vegetariër? Ben je van de sobere maaltijden of een echte food-avonturier? Als iemand je iets voorzet dat je normaal niet eet, sla je het dan af of eet je het op?

De psycholoog nodigt uit om na te denken wat dit over je zegt, want ‘dat is meer dan je denkt’. Helaas gaat ze er niet dieper op in, dus ik weet niet wat het over me zegt dat ik eergisteren ongewenst een plak mierzoete artificiële schuimtaart naar binnen naar lepelde.  Ik vrees dat ik een ruggengraatloze pleaser ben als het gaat over de taarten van mijn stiefschoonmoeder, maar gelukkig gaat je Ideale Zelf over ontelbaar meer keuzes en daden.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button