VIVA FORTY! Waarom het leven alleen maar beter wordt als veertiger

Liesbeth verzint het niet zelf: ook volgens de wetenschap is ouder worden absoluut geen probleem maar mentaal juist een enorme vooruitgang. En dat begint dus al na je veertigste. Want dan wordt het vaak als bij toverslag ineens gewoon stukken beter. Hoera!

Ik ben ontzettend blij dat ik geen dertiger meer ben. Of twintiger. Of, godbewaar, puber. Van alle leeftijdsfases die ik mijn 43-jarige leven heb doorlopen kan ik zeggen dat mijn leven op dit moment nog nooit zo goed is geweest. Oke, ik heb tegenwoordig rimpels die Nooit Meer Verdwijnen, ik heb hier en vaker daar een grijze haar, als ik te weinig slaap ben ik de volgende dag onuitstaanbaar en levensmoe en ik weet best wat hip en modieus is, maar ik weet ook dat er inmiddels vele overduidelijke grenzen zijn aan alles dat mode schijnt te zijn, vooral in de zomer. Toch horen jullie mij niet klagen mensen, integendeel. Want ik denk steeds vaker dat ‘jong zijn’ wordt overschat. Dat het een misverstand is dat glad en ongehavend zijn, nog aan het begin staan van dingen, nog moeten beginnen, ‘beter’ is. Beter dan ervaring of levenskennis, gevallen en weer opgestaan zijn, alles eigenlijk al wel een keer gezien hebben en dus kunnen relativeren en vooral: wat zelfkennis hebben.

Nu is dit een opgewekt stukje en wil ik uiteraard niet als een ouwewijverige muffe struik overkomen, dus ik relativeer dit, evenwichtig en genuanceerd als ik nu eenmaal ben als veertiger, meteen even subiet. Want hoewel ik niet terug zou willen, is er natuurlijk niets ‘mis’ met jong(er) zijn. En ik zeg ook ZEKER niet dat jonge mensen geen wijsheid of zelfkennis kunnen hebben of gewoon niet LEUK kunnen zijn want dat zou heul raar en onrealistisch en onaardig van me zijn, dus ik kijk wel uit. Ik had mijn jongere jaren dan ook nooit willen missen, ik zou ze alleen niet meer over willen doen. Want het wordt er namelijk alleen maar nóg beter op naarmate je ouder wordt, wilde ik maar even zeggen. En daarmee bedoel ik niet de staat van je bovenarmen, bovenbenen of de schokkende status van je wallen in het grauwe ochtendlicht op zomaar een regenachtige maandag in januari. Want dát soort dingen worden er dus allemaal niet beter op, hoeveel je ook sport (sorry!) en hoe gezond je ook eet (nogmaals sorry!). Maar als het goed is word je dus ook rustiger, minder snel onder de indruk van anderen, minder onzeker en autonomer als je wat ouder wordt. En daar mag de vlag best weleens fier voor uit. Vandaar dus dit stukje.

Nu zou je kunnen zeggen: nou, kom dan eens met een voorbeeld als je durft. En dan zeg ik op mijn veertigersbeurt HA, NOU, LET DAN MAAR EENS OP want dat durf ik best. Dus heb ik wat fijne voorbeelden voor je verzameld die je dan gewoon eens leuk kun laten slingeren. Op het buro van je stagiaire bijvoorbeeld. Of in de tas van je oppas. Of in de veel te korte croptop van die 32-jarige collega. Of nee, doe dat allemaal maar niet natuurlijk, dat was een grapje. Maar dat begreep jij allang, dus daar gaan we:

1 Je hebt minder dilemma’s
Geen twintigersdilemma (wat moet ik met mijn leven?), geen dertigersdilemma (ik moet zoveel in mijn leven!) en die midlife heb je als het goed is ook net achter de rug (ik wil alles anders in mijn leven!). En dat maakt de boel er een stuk rustiger op ineens. En als het dan toch ineens dilemmatijd is ben jij voorbereid want:

2 Je weet hoe je problemen oplost
Of het nu een tekenbeet bij je kind verwijderen is of de wegenwacht bellen, van die burn-out voorkomen tot tien kilo afvallen als dat nodig is: you’ve been there. Al vaker dan eens. Dat wil niet zeggen dat die problemen niet af en toe terugkomen, wel dat je ze sneller herkent en ze dus oplost. Nouja, of je loopt er gewoon keihard voor weg, dat kan ook nog natuurlijk want:

3 Je kent de waarde van vrijheid
En die is ons dan ook heel wat waard mensen. Van ontsnappen aan die stomme baan of dat stomme huis met die veel te hoge huur. Van ontsnappen aan die niet-meer-zo-leuke-relatie tot aan een vriendschap die niet langer werkt: als jij moet gaan weet je dat, en doe je dat. Afscheid nemen hoort er soms bij, en dat kun je ook want:

4 Je weet wat je kunt (en wat niet)
Voor jou geen blinde vlekken meer: jij weet wat je kunt en wat niet. Wat je wel kunt doe je dus en bouw je uit, want je niet kunt geef je aan de stagiaire los je op door hulp te vragen. Of je gaat op cursus, zodat je wel een beetje bijblijft natuurlijk. Geen enkele moeite ook want:

5 Je bent tevredener
Verzin ik niet zelf hoor, dat blijkt uit gegevens van het SCP. Het leven wordt aangetoond als beter ervaren na ongeveer je 45e, met als hoogtepunt 65 jaar. Dat komt omdat ‘ouderen’ minder geneigd zijn hun tijd te verdoen aan onzin, en al helemaal niet aan, KOMT IE:  je druk maken over ouder worden. En dat heeft ook te maken met het volgende punt want:

6 ‘Het’ kan je niet zoveel meer schelen
Wat de mensen vinden, wat de mensen zeggen, wat de mensen denken. Dikke doei en succes daarmee, jij let vooral op wat je zelf vindt, zegt en denkt. Dat is niet egoistisch, dat is gezond veertigersverstand. Vooral vanwege onderstaande want:

7 Je weet dat je tijd kostbaar is
Veel veertigers krijgen in deze jaren voor het eerst te maken met direct verlies. Van een ouder in de meeste gevallen, maar ook van vrienden of nog erger. Dat is vreselijk verdrietig, én vaak een wake-up call tegelijkertijd. Want onze tijd, al dan niet samen, is kostbaar. Daarom besteed jij die goed, want:

8 Je weet dat geluk niet in het grote zit
Die mooie baan, dat nieuwe huis, die verre reis: been there, got the T-shirt. Geluk heeft niets te maken met wonen, werken of zelfs kinderen. Hoewel die laatsten wel klein zijn, en daar zit het geluk wel in verscholen, figuurlijk dan. Inmiddels heb jij daarnaast voldoende bagage en kennis om slim te reageren op wat je gebeurt, zonder je ego teveel de baas te laten spelen. En dat is mooi want:

9 Je hebt meer invloed op je omgeving
Je hebt waarschijnlijk in het eerste deel van je leven genoeg kennis en vrienden en kennissen opgedaan om in je tweede helft op terug te kunnen vallen, waardoor je meer controle kunt ervaren. En dat gevoel van invloed is belangrijk voor de mate waarin je geluk ervaart.

10 Je hebt genoeg aan minder
Liever drie echte vrienden dan 289 Facebookvrienden. Liever mooie ervaringen dan spullen waar je niet (meer) naar omkijkt. Liever kleding waar je je lekker in voelt en die duurzaam is dan een kast vol kinderhandjes die na twee keer wassen vaal is. Dat heeft niets te maken met langzaam indutten in je schommelstoel, wel met juist middenin het leven staan. Ik zeg dan ook maar zo: VIVA FORTY and up. En dat mag best een goedbewaard geheim blijven hoor, jongelui. Wij ouwetjes wisten dit toch al allang.

LEES OOK: Waarom het leven als dertiger echt beter is dan als twintiger

Gerelateerde artikelen

Back to top button