Vliegt jouw leven ook zo f*cking snel voorbij? Dit doe je eraan.

Onlangs is Marlies 45 jaar geworden. 45! OMFG. Ze hoort zichzelf steeds vaker gruwelijk oubollige dingen zeggen als: ‘Wat vliegt het leven snel voorbij’. Meer dan ooit lijkt de tijd tussen haar vingers door te glippen. Maar wat doe je daaraan?

Vanmorgen werd ik ‘fossiel’ genoemd door mijn puberzoon. Liefkozend hoor, en ik moest erom lachen omdat hij er zo schalks bij keek. Bovendien heeft hij nog gelijk ook. Als hij me teksten appt als ‘lsg’ of met woorden als ‘nakken’ erin, begrijp ik daar geen snars van (ik weet inmiddels wel wat pattas zijn, maar dat is dan weer heel erg 2013). Verder liet ik als een oud wijf de taart die ik hier bij de Myndjes zou ga trakteren, vallen. En wees mijn prepubertje al bladerend door de HEMA-folder met een blik vol afgrijzen op snoezige rompertjes en slaapzakjes: ‘Hadden wij dít ook aan vroeger?’ Vroeger? Kind, dat leek gisteren.

Nee, ik ga niet miepen hoe erg het is om ouder te worden – daar gaat dit stuk niet over. Ook daarin word ik trouwens oud, ik hoor mezelf namelijk cliche’s uitbraken als ‘tel je zegeningen’ en ‘wees blij dat je er nog bent’. Maar serieus. Sommige leeftijdgenoten zijn er gewoon niet meer. En zelf was ik erg opgelucht dat die knobbel in mijn borst een onschuldige cyste bleek te zijn. Dit soort zaken plaatst een getal als 45 meteen weer in perspectief. Bovendien: ik hoop nog heel lang te leven. Ik ben dol op het leven! YOLO! Maar juist daarom vliegt het me zo naar de strot dat de tijd zoveel sneller lijkt te gaan. Is het alwéér Pasen, zomervakantie, hup, daar heb je de herfst, je knippert een keer met je ogen en er is weer een Kerst voorbij en dan ben ik ineens 46. Zoiets.

Komt vast doordat ik zo druk ben, met werk, kinderen, huiswerk overhoren, sporten, clubjes en al die dingen die jullie ook doen. Maar volgens geheugenprofessor Douwe Draaisma gaat de tijd écht sneller als je ouder wordt. Dus daar moeten we het mee doen. Gelukkig schreef hij jaren geleden (eergisteren dus) een boek vol tips hierover, ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’. Die had ik even gemist omdat ik in de waan verkeerde 4EverYoung te blijven. Aangezien ik daar vast niet de enige in ben, deel ik met liefde wat van die tips zodat jij en ik ons leven extra lang en intens kunnen koesteren. Hoe je de snelheid van de tijd ervaart, wordt namelijk deels bepaald door wat je met die tijd doet (en deels door alle herinneringen die je hebt. En heu, zelfs met je fysieke staat, omdat je stofwisseling trager wordt naarmate je ouder wordt, en je lichaam minder snel draait zeg maar. Hoe trager jij wordt, hoe sneller de wereld om je heen lijkt te gaan. Tssss. Zó oud ben ik nog niet!).

  • Bouw nieuwe, mooie herinneringen op. Met niet-materiële zaken, want de geluksboost die je voelt nadat je die exorbitant dure schoenen hebt gekocht, ebt helaas snel weer weg.
  • Nog nooit op ski’s gestaan? Of op zeehondenexcursie geweest? Doe punt 1 liefst met nieuwe erváringen, want die doen het nog beter dan de zogeheten ‘herhalingservaringen’. Een eerste indruk blijft voor eeuwig in je geheugen gegrift. Mede daardoor leek je kindertijd ook eindeloos te duren, omdat die bijkans ontplofte van alles wat je voor het eerst meemaakte.
  • Drukte en sleur zijn ware killers voor je tijdsbeleving, omdat het dan één grote brei zonder bijzonderheden wordt. Zorg dus voor afwisseling. En voel je je geleefd, zeg dan gewoon vaker ‘nee’ op dingen. Dingen die je stiekem zonde van je tijd vindt, doe je gewoon NIET. De luxe kun je je op je oude dag wel permitteren, haha. Gewoon leeg vegen die agenda. Het is jóuw leven.
  • Hang niet avondenlang versuft en lethargisch voor die tv, en waak ervoor je te verliezen in Facebook, internetten en e-mailen. Je bent zo uren verder en hup: weer een dag weggeglipt. Dat gevoel is minder als je in plaats daarvan een goed boek leest of lekker gaat sporten.
  • Bye bye hip horloge, hang een doek over die wandklok en stop je mobiel in je tas of lade. Oftewel: verminder de hoeveelheid klokken om je heen. Dan ben je je minder bewust van de tijd en gaat ‘ie voor je gevoel minder snel.

Wauw. Ik voel al zeeën tijd alleen al bij het intikken van deze tips. Geniet van de rest van je mooie, lange leven!

Lees ook: De kracht van plezier maken (zonder doel!)

Gerelateerde artikelen

Back to top button