Waarom bestaan er geen sexy onderbroeken voor plussize-vrouwen?

Juliette Berkhout wil weleens weten waar staat geschreven dat sexy lingerie per definitie klein en knellend is en een grote onderbroek niet van glanzende zijde met een kantje mag zijn.

Lieve ontwerpers van de Sloggi-achtigen,

Ik heb een probleem. Ik ben 50+, en ik heb maat 46. Ik heb nogal wat in te pakken elke dag, en ik houd van mooie, vrouwelijke kleren, die in mijn maat soms lastig te vinden zijn. Maar het lukt me wel, want er zijn altijd nog verstandige modefabrikanten die snappen dat ik me niet, omdat ik toevallig wat ouder ben en een grotere maat heb, in een suffe gekreukelde hobbezak wil hijsen.
Het grootste probleem zit onder die kleren. Zelfs daar is de laatste jaren vooruitgang geboekt: bij PrimaDonna en Ulla begrijpen ze dat cup H niet betekent dat ik mijn borsten in grote vleeskleurige harnassen wil opsluiten, bij Freya weten ze dat ook jonge meiden grote tieten kunnen hebben en dus een hippe beha willen die ik misschien ook wel aan wil. Dus nog specifieker: mijn probleem zit ietsje zuidelijker. Bij de onderbroek.

LEES OOK Echte vrouwen hebben geen sixpack

Ik geef zonder problemen geld uit aan zo’n dure, mooie beha, omdat-ie én goed zit én goed staat. Mijn borsten worden als het ware liefdevol omarmd. Maar zelfs die dure op grote borstmaten ingestelde merken gaan de mist in zodra ik een setje wil aanschaffen. Dan hebben ze alleen een minuscuul slipje in de aanbieding. Of iets wat net iets hoger reikt maar toch ergens halverwege mijn heupen knellend tot stilstand komt. Of –  horror – een string, die onvindbaar in mij verdwijnt. Op de een of andere manier hebben ze het idee dat vrouwen met grote borsten verder nergens groot zijn, dat ze jong en dun en plat zijn, een soort stokje met twee bowlingballen voor en twee pingpongballen achter. En dat je daar beneden zo min mogelijk moet bedekken voor een opwindend effect.
Maar waar staat geschreven dat sexy klein en knellend is? Wie zegt dat weinig opwindend is? Ik ben niet opwindend in weinig, ik ben veel opwindender in véél. En mijn billen willen hetzelfde als mijn borsten: liefdevol in hun volle omvang omarmd worden in iets zachts en glanzends en gezelligs met een kantje.

In de jaren twintig en dertig hadden ze het begrepen. Google op 1920s lingerie of tap pants 1930s of flapper underwear en je ziet de prachtigste dingen voorbijkomen: van die culottes en bloomers tot je navel, met splitjes en borduursels en sierrandjes, gemaakt van dun katoen, zachte zijde of glanzende satijn, met kant, in zachtcrème en subtiel mauve en ravenzwart en zalmroze en goudglanzend beige. Met bijpassende, losjes vallende korte onderjurkjes. En van die teddy’s, met een hemdje eraan. Toen snapten ze wat een beetje textiel met een vrouw kan doen. Waarschijnlijk zat het allemaal net iets oncomfortabeler doordat de lycra en het zachte kant en dat soort zaken nog niet waren uitgevonden, waarschijnlijk hadden die vrouwen een moord gedaan voor mijn moderne cup-H-beha, maar o, ik zou een moord doen voor hun prachtonderbroeken.

Daarom dacht ik: ik vraag het u eens, ontwerpers van de Sloggi-achtigen. Want u doet best wel iets goed. U ontwerpt onderbroeken die werkelijk mijn navel wensen te bereiken en die lekker zitten en ook nog goed blijven in de was, althans dat zegt mijn moeder voor wie ik die dingen koop, want ik wil er zelf nog niet dood in gevonden worden. Dus de basis is er.

Maar nu moet u even doorpakken. De techniek maakt tegenwoordig van alles mogelijk, nog beter dan in de jaren twintig en dertig: zijde met een beetje rek, kant dat zacht aanvoelt, machines die ingenieuze patronen kunnen snijden. Goed. Google nu eens even met me mee. Kijk, zoiets dus. Dat kunt u toch wel? Mag ook best iets meer kosten dan zo’n seksloze Sloggi, dus doe er nog maar een schepje bovenop. Mooie onderbroeken, die losjes en vlinderachtig vallen, die koesteren in plaats van knellen, die mij, en u ook, enorm blij gaan maken. Want ik kan me niet voorstellen dat er niet veel meer vrouwen zijn zoals ik die zich op de door u, mij en de ontwerpers uit vervlogen tijden ontworpen beauty’s zullen storten en u schathemeltjerijk zullen maken.

Ik ben benieuwd, liefs, Juliette

Lees ook:Waarom ik de dikkere versie van mezelf omarm (weg met de diëten!)

(Beeld: iStock)

Gerelateerde artikelen

Back to top button