Waarom het prima is om langdurig over de rooie te gaan als je hart is gebroken

Abby Sluijter (34) denkt een controversiële manier te weten om sneller over een relatiebreuk heen te komen. Laat je obsessie de vrije loop.

‘Ben je over hem heen?’, vroeg ik vriendin P. , die ik al in geen tijden had gezien en van wie ik wist dat ze met pijn en moeite afstand had genomen van de man waar ze jarenlang van had gehouden. ‘Nee absoluut niet’, zei ze. Ik zuchtte diep. Ik vond het verschrikkelijk! P. stort zich als een bezetene op haar werk, op haar hobby’s en op haar vriendenkring, en toch helpt het haar niet om over haar liefdesverdriet heen te komen. In gedachten berekende ik dat ze al weer drie jaar worstelt met een man die niet meer in haar leven is. Het is niet dat ze niet verder wil, maar gevoelsmatig niet verder kán. Steeds als ze de man in kwestie tegenkomt voert ze hele gesprekken met hem: waarom hij niet verder met haar wilde, hoe hij het zou vinden als ze een ander heeft. Hoe ze ook pleit voor een doorstart van de relatie, het is voorbij. Maar dat besef wil er bij haar nog niet in.

Tegelijkertijd herken ik haar gedrag als geen ander. Over mijn vorige liefde heb ik een jaar gedaan om hem eindelijk eens achter me te laten. Obsessief hield ik me nadat het uit was met hem bezig. Ik checkte hoe vaak hij online was op WhatsApp (waarom, geen idee). Ik mailde hem om de ene keer mijn liefde voor hem te uiten, en de andere keer mijn onvrede over hem. Wederom: waarom? Het was uit! Ik huilde toen ik niks van hem hoorde op mijn verjaardag, en ik voelde me ziek toen ik vernam dat hij met zijn nieuwe vriendin op vakantie ging. Ik hoopte op de dag dat hij me zou missen, dat hij diep spijt zou krijgen. Oh wat zou mij dat een genoegdoening geven! Nu hoop ik helemaal niet meer dat hij spijt heeft of dat hij me mist. Maar dat komt alleen omdat ik me allang niet meer met hem bezig hou, dus ik verlang in de verste verte niet dat hij zich alsnog met mij bezig houdt. Alleen is daar wel een jaar van tranen, boosheid, onmacht en eenzaamheid aan vooraf gegaan. Wat een verspilling van tijd. Nooit meer wil ik in die valkuil van eeuwige hoop blijven hangen. Alleen de vraag is: hoe?

Het advies: ‘denk niet meer aan hem en ga leuke dingen doen’ is natuurlijk heel goed bedoeld. Maar als ik zeg: denk zoveel mogelijk aan hem, check zijn Facebook zo vaak als maar kan en praat of schrijf over hem wanneer je maar wilt. Wedden dat je er dan zelf eens een keer klaar mee bent? Intensiveer juist je obsessiviteit, in plaats van het weg te drukken. Zelf wilde ik niet dat die nare gevoelens en gedachten er waren. Ik verzette me er tegen. Maar wat kostte me het onderdrukken van pijn en verdriet me veel energie! Waarom zou je je niet onder dompelen in een overdosis sentimentaliteit? Blaas je eigen soap-opera zo groot op als maar kan, misschien ga je er nog de humor van inzien ook. Bovendien heeft dit hetzelfde effect als kijken naar Sex & the City: heerlijk om daar in te zwelgen, maar na tien keer dezelfde serie kijken ben je het zat. Als je zo vaak en uitgebreid over je ex nadenkt, dan bereik je echt razendsnel het punt dat je strot begint uit te hangen.

Dus vriendin P., die zich fanatiek op haar werk, haar hobbys en haar vriendenkring stort, zou ik willen zeggen: denk nog even wat fanatieker aan je ex-vriend, zwelg er wat meer in. Dat zou net het laatste duwtje kunnen zijn om helemaal over hem heen te komen. En dan zie je zomaar op een dag dat de wereld vol loopt met leuke mannen. Veel leuker dan die ene die je niet meer ziet.

Lees ook: Wetenschap: zo kom je over je relatiebreuk heen

(Beeld: Unsplash)

Gerelateerde artikelen

Back to top button