Waarom ik vanaf nu altijd iedereen zal groeten

We gaan soms zo ruw met vreemden om, maar als het je zelf overkomt, is het tijd om dat gedrag aan te pakken. Barbara gooit het roer om en besluit niet meer boos te worden op vreemden – hoe onhandig ze soms ook zijn.

Een willekeurige ochtend op kantoor. Ik probeer de deur van ons kantoor te openen. Ik sta te klooien met een paraplu, de sleutel, een laptoptas. Ik duw de deur open, en er glipt een man achter me langs naar binnen. Ik zeg: “Goedemorgen.” Hij loopt gewoon door en laat de deur weer vallen, bam! tegen mij aan.
Ik vind het gewoon niet leuk.

Lees ook: Levensles: de parabel van de twee wolven

We hebben allemaal haast, we zijn allemaal bezig met de drukke dag die komen gaat, maar waarom kunnen we niet even oog hebben voor elkaar? Even die deur open houden? Even groeten. Even zien dat een klein gebaar hier het verschil kan maken?
Ook vraag ik me af waarom dat zo belangrijk is. Wat kan mij het schelen dat die man me niet ziet staan? Ik heb thuis en op mijn werk mensen die me wel zien staan. Ik heb veel vrienden en familie – allemaal mensen met wie ik wél in contact sta. Wat kan het me schelen, dat die man de deur in mijn gezicht laat dichtvallen?
Terwijl ik me dit afvraag realiseer ik me dat ik dit ook weleens doe. Hoe zou ik reageren op die vrouw die daar bij de deur stond te klooien met haar tas en haar paraplu, als ik haast had?
Het eerste wat je denkt is toch: “Jeetje, troela, kan je dat niet ergens gaan doen? Ik heb haast!”
Opeens krijg ik een beetje medelijden met mezelf, met dat beeld van die kluns die daar zo in de weg staat. Terwijl het iedereen wel eens overkomt, dat je net op een onhandige plek wordt overvallen door een lekkende paraplu. Ik duw dat soort mensen ook het liefst opzij, weg ermee, ik moet dóór! En ik voel ook een beetje haat, al is het maar voor heel even.

Dat is dus wat ik voelde toen die man me opzij duwde. Dat kleine beetje haat dat dan door je hoofd schiet. Verachting voor iemand die een onhandig moment beleeft, iemand die een minuut later weer zijn of haar krachtige leuke zelf is. Een persoon.
Ik ben er dus mee op gehouden. Ik doe er niet meer aan mee. Jullie mogen midden op de weg gaan staan, je mag de ingang van de supermarkt blokkeren, je mag me met je rugzak wegduwen in de trein. Ik blijf vrolijk groeten. Mij krijgen jullie niet meer klein!

Lees ook: Eat, sleep, relax, repeat. 4 Goede gewoontes voor je geest

Gerelateerde artikelen

Back to top button