Waarom je juist complimenten krijgt als je niets aan je uiterlijk hebt gedaan

Juist als Liesbeth níet haar best heeft gedaan, krijgt ze complimenten over hoe ze eruit ziet. Hoe komt het toch dat schoonheid soms gewoon een kwestie lijkt van maar wat aanrommelen en niet teveel in de spiegel kijken?

Elke ochtend doe ik hetzelfde. Ik was mijn haar en maak mijn gezicht uitgebreid schoon onder de douche, scheer mijn benen (ja, ook in de winter) en heb daarna een ritueeltje met dag- en oogcrème. Als ik er zin in heb föhn ik mijn haar, maar vaak genoeg ren ik ook met natte haren naar de trein. Oh ja, en voordat ik de deur uitstap doe ik elke dag een beetje foundation, eyeliner en mascara op. Dat is het, elke dag opnieuw. Mijn uiterlijk is belangrijk voor me omdat ik er verzorgd uit wil zien – en me zo wil voelen, maar ik trek daar zeker niet alles voor uit de kast. Geen tijd, geen zin, geen noodzaak.  Tóch zie ik er niet elke dag hetzelfde uit. En het valt me op dat ik juist op dagen dat ik er nét even wat minder mijn best voor heb gedaan, meer complimenten krijg. Wat is dat toch?

Echte schoonheid zit van binnen, wordt gezegd. En ik geloof dat eigenlijk wel. Een vriendelijke oogopslag, een vrolijke lach, een ontspannen lichaamshouding: het zijn allemaal dingen die mensen mooi maken. En make-up kan dat misschien een beetje versterken, maar veroorzaken kan het dat niet. Bovendien is het ook nog eens zo dat wanneer je je minder zeker voelt over je uiterlijk – een doorwaakte nacht, een naderend griepje, een winterhuid- je geneigd bent om dat te camoufleren. En dat zie je tóch, denk ik. Van mezelf weet ik in ieder geval dat op het moment dat ik mijn make-up tasje erbij pak en daar meer dan vier dingen uit gebruik, ik dus eigenlijk vind dat er iets ‘gerestaureerd’ moet worden aan mijn uiterlijk. Met name rouge is een boosdoener – mijn liefje heeft zelfs de gewoonte ontwikkeld het weer zachtjes weg te vegen als ik dat te enthousiast gebruik – maar ook felle lippenstift gebruik ik eigenlijk alleen als ik me niet helemaal zeker voel. En it shows, denk ik dan maar.

Want als ik nadenk over wat ik mooi vind aan mensen, en laat ik het even houden op de vrouwen die ik ken, gaat dat eigenlijk nooit over wát ze precies aan hebben of met hun haar of make-up hebben gedaan, maar om het gevoel dat ik van ze krijg. Ondeugende ogen, vrolijke handen die spontaan meedoen tijdens het praten, oprechte interesse: dát onthoud ik. Zelf zien ze misschien wel iets anders in de spiegel: wallen, een pukkeltje, een kilootje teveel, maar van die zelfkritiek hebben we allemaal last. Natuurlijk vind ik het leuk om te zien als ze ook een mooi nagellakje dragen of goed opgemaakte ogen hebben, maar dat is altijd een extraatje, nooit de basis.

Zelfvertrouwen en een prettige uitstraling zijn dan ook beste make-up die ik ken. En hoewel ik daar op mindere dagen natuurlijk niet zoveel aan heb – hállo make-up tasje! – is het wel iets om te onthouden. Met name op de dagen dat ik ’s ochtends even snel in de spiegel kijk, maar wat aanrommel en met alleen wat lipgloss en mascara de deur uitga. Om vervolgens op mijn werk te horen ‘dat je er strálend uitziet vandaag’. Zal je net zien. Maar daar hoef ik niet verbaasd over te zijn, dat is hoe het werkt met schoonheid. Die zit van binnen en laat zich niet afdwingen, net als een gelukkig gevoel en een prettige persoonlijkheid. En daar kan geen rouge tegenop, al ben ik ook blij dat die ooit is uitgevonden. Al is het alleen maar omdat mijn liefje het dan weer zachtjes kan wegvegen op slechte dagen.

 

Dr. Hauschka

Schoonheid komt van binnen

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Dr. Hauschka. Want een verzorgde huid, stralende ogen, gezonde tanden, soepele lippen – zo zien wij er graag uit. Dr. Hauschka schenkt hierbij ook aandacht aan je innerlijke schoonheid. Lees hier alles over het verzorgingsritueel in drie stappen: reinigen, versterken, verzorgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button