Waarom je NU moet ophouden met opruimen

Vrouwen spenderen 1,5 jaar van hun leven aan opruimen en schoonmaken. Renée zegt: stop ermee en gaat wat leukers doen in die tijd.

Het enige moment dat ik opruim, echt dingen opberg enzo, is wanneer onze schoonmaakster komt. Dan ga ik voor de zon op is, in een kwartier tijd als de Tasmanian Devil het huis door. Vieze kleren in de wasmand, speelgoed in een kist, afwas in de vaatwasser. Mijn man noemt wat ik doe verstoppen, ik zelf geef de voorkeur aan het woord opruimen. Klinkt net wat beter. Een perfecte huisvrouw ben ik niet. Nooit geweest. Al voel ik de druk wel. Ik roep altijd: ‘Let niet op de troep, hoor. We zijn wat spullen aan het uitzoeken,’ als er iets langskomt. Oke, na drie bezoekjes weten zij ook wel dat dat onzin is, en dat die chaos van iets blijvendere aard is dan ik ze voorhoud. Andere vrouwen zijn er drukker mee, zo blijkt uit onderzoek. Zij besteden 1,5 jaar van hun leven aan opruimen en schoonmaken. Een kind van 1,5 jaar heeft in die tijd leren leren lopen en praten. Kun je na gaan wat wij hadden kunnen leren, met onze volwassenen brein, in die tijd?

Een net huis lijkt een statussymbool. Iets wat we allemaal willen bereiken. Tweederde van ons schaamt zich voor troep in huis. De helft van de mensen denkt dat anderen ze erom zullen veroordelen. En bijna 80% denkt dat hij of zij meer tevreden zou zijn over het leven als ze netter waren. Ik val van mijn stoel. We hebben het hier over opruimen. Spullen op hun plek leggen. Het gaat niet over gezondheid, niet over liefde of relaties. Over niets van echte waarde of enig belang. We hebben van orde iets gemaakt dat ons leven bepaalt. Anderhalf jaar van ons leven opruimen. Ik kan er maar niet over uit. En terwijl we heel druk zijn met poetsen en organiseren, vliegt het leven aan ons nette huisje voorbij.

Ik zeg: laten we ermee stoppen. Als iedereen een rommelig huis heeft, hoeven we ons ook niet langer te spiegelen aan de blinkende paleisjes van anderen, en ons in die vergelijking tekort voelen schieten. Laten we accepteren dat troep bij het leven hoort. Laten we accepteren dat onze kinderen rotzooi maken. Laten we accepteren dat we ’s avonds soms geen zin meer hebben om de afwas te doen. Als we elkaar er niet meer om veroordelen, zijn we weer bevrijd van één ding dat moet. Want er moet al zoveel..

Lees ook: Waarom rommelige mensen slimmer zijn

(Beeld: iStock)

Geschreven door