Waarom je nú moet stoppen met jezelf downtalken

De meeste vrouwen zijn een kei in complimenten afwimpelen. Terwijl je beter kunt investeren in weten wat je waard bent.

Een typische conversatie van afgelopen weekend. Mijn vriendin ziet me op een feestje en is mega enthousiast over wat ik aan heb. Ik voel me overrompeld en stamel wat. En doe dan wat vrijwel iedere vrouw doet: ik ben mezelf aan het downgraden. “God, ja, die broek. Heb ik al heel lang. Was schreeuwend duur, belachelijke actie weer van mezelf, blijft zo mooi omdat ik hem nooit aan heb. Zinloos in die kast. Hahaha.” Net zo inwisselbaar voor de tekst. “God, ja, die trui. Zaraatje. Vet oud. Moet eigenlijk in de zak van Max. Hahaha.”

Waarom doen we dat toch? Onszelf zo naar beneden halen ten opzichte van anderen. Terwijl een compliment incasseren het minst is dat we kunnen doen. Als ik het antwoord bij mezelf zoek, kom ik uit op: gewoonte. De aandacht is op mij gevestigd, ik weet niet hoe ik er mee om moet gaan en wimpel het af om maar verder te kunnen met waar ik mee bezig was. Over tot de orde van de dag.

Maar ook, en dat gaat een laag dieper: ik wil niet door de mand vallen. En daarom lippendiarree ik er dus van alles uit om maar geen credits te incasseren. Ik denk altijd: als ik maar eerlijk ben over mijn situatie dan zullen mensen in elk geval niet denken dat ik ze voor de gek houd. Terwijl juist dat eigenlijk een heel toxische gedachte is. Want is dat eigenlijk wel waar? En: hoezo weet ik wat andere mensen denken?

Het punt dat ik maar wil maken, is dat je je eigen waarheid in de hand hebt. Als je continu focust op wat je niet goed doet, ga je daar uiteindelijk in geloven. In plaats daarvan is het veel beter om te geloven in wat je waard bent. Wie zegt dat die broek al die tijd werkeloos in de kast lag? Wachtte ik niet gewoon tot een uitgelezen moment om hem te dragen? En schreeuwend duur…? Waarschijnlijk vond ik het bedrag op moment van aankoop waard. Ik kreeg er in elk geval complimenten over.

Weten wat je waard bent, is absoluut niet arrogant. Integendeel. Het helpt je verder in het leven. Het helpt je in elk geval een goed bedoeld compliment te incasseren en helpt je ook om de ander te bedanken voor de gegeven opsteker. Want dat zou je bijna vergeten, terwijl het juist zo lief bedoeld was…

Lees ook: 8 tips die je zelfvertrouwen meteen een boost geven

Geschreven door