Waarom rijkdom meer met tijd dan met geld te maken heeft

In onze maatschappij wordt geld vaak gezien als hét ultieme doel. Renée stopte een paar jaar geleden met het najagen ervan. Voor haar is vrije tijd nu veel belangrijker. Dan maar niet rijk.

Het was een jaar of acht geleden. Ik had mijn belastingaangifte ingevuld en concludeerde: goed jaar gehad. Opeens werd ik overvallen door een angst: wat als het nooit meer méér wordt? Wat als dit is wat het is? Ik vond dat een vreselijk idee. Ik kom uit een ondernemersgezin waar stilstand werd gezien als achteruitgang. Het moest ieder jaar beter, meer, groter. Als ik daar nu aan terugdenk, moet ik er hard om lachen. Wat een grap. Waarom kon ik niet gewoon tevreden zijn met wat ik had? Een prachtig eigen bedrijf, een goede omzet.

Inmiddels ben ik acht jaar verder en sta ik er compleet anders in. Werkte ik ooit tien uur per dag, nu nog maar vijf of zes. Als ik dat al haal. Omdat ik nu zie dat ik niet zo’n groot deel van mijn dag wil besteden aan werk, hoe leuk ik mijn werk ook vind. Ik wil ook tijd hebben voor mijn kinderen, voor mijn man, voor mezelf en gewoon voor een uurtje op een bankje in de zon. Nu zullen sommige mensen dit lezen en denken: hoe dan? De rekeningen moeten toch ook betaald worden? Goede vraag. Daarom woon ik ook niet (meer) in de Randstad, maar in een dorpje in de polder. Ik kocht er een rijtjeshuis met vier slaapkamers voor nog geen 150.000 euro. We hadden flink gespaard gedurende de jaren, gewoon door zuinig te leven, en betalen dus nog maar 350 euro aan hypotheek iedere maand. Nou, daar hoef je met een beetje geluk niet allebei fulltime voor te werken. Het gaat uiteindelijk allemaal om keuzes maken. En ik koos voor meer vrije tijd, meer rust en (dat betekende voor mij) meer geluk.

Eigenlijk wist ik al vrij jong dat ik wilde werken om te leven, in plaats van andersom. Ik had ooit een schoonvader, een andere dan nu. De man leefde om in de zomer op vakantie te kunnen. Jarenlang naar dezelfde camping in het Zwarte Woud in Duitsland. Een keer gingen mijn vriendje en ik mee. Op de terugweg in zijn Opel Kadett zei mijn schoonpa: ‘Nog 364 dagen voor we weer mogen.’ Ik was 19 en dacht toen al: Zo wil ik nooit worden. Het is toch in en in triest dat het enige plezier dat je uit de rest van de dagen haalt, is dat ze je dichter bij de volgende vakantie brengen? Toch liet ik me een paar jaar lang meezuigen in die gekte. Werken, werken, werken. Voor die vakantie, voor luxe spullen, een designertas. Whatever. Ik was gek. We zijn allemaal gek. We werken keihard om – met een beetje geluk – op ons 67e met pensioen te kunnen. En dan als een razende die bucketlist af te werken. Al gaat parachute springen en een wereldreis maken wel verdomde moeilijk met versleten heupen en knieën. Waarom leven we niet nu alvast? Fuck dat geld. Als je dat loslaat, en je werkt alleen voor wat je nodig hebt. Wat dan? Nou, ik kan het je vertellen: daar word je heel relaxed van.

Ik was pas 28 en mijn schouders zaten al jaren vast van de stress. Ik had geen zin om mijn zus en zoveel anderen achterna te gaan, zo een burn-out in. Ik miste een leven los van werk. Ik wilde mijn baby in slaap kunnen wiegen zonder dat ik eigenlijk het gevoel had iets anders te moeten doen. Ik wilde gewoon weer eens één ding tegelijk doen, met plezier, in plaats van altijd zo jakkeren. En toen ik er van de een op de andere dag mee stopte, niet meer meerende in het caviawiel dat de dag was, bleek dat de beste keuze ooit te zijn. Niet dat mijn leven niet meer druk is. Twee kinderen, een huis, een man, een sociaal leven. Niksen, daar kom ik ook zonder acht uur werk op een dag, amper aan toe. Ik kan me niet voorstellen hoe ik alles zou bolwerken met een fulltime baan erbij. Respect voor alle mannen en vrouwen die dat wel lukt. Nu respecteert niet iedereen mijn keuze. Kritiek komt vaak van andere vrouwen die vinden dat ik mijn talent of potentie verspil, door niet 120% keihard te werken. Daar had ik best nog even moeite mee. Want stiekem zit er ook in mij een feministe verborgen. Tot ik besefte; echte emancipatie is zelf je keuzes kunnen maken. Door mijn lage lasten ben ik met mijn parttime werk nog altijd financieel onafhankelijk van mijn man. Verder heeft toch niemand er ook maar iets mee te maken hoeveel ik werk?

Ik las laatst dat onderzoek uitwees dat 67,4 procent van de Nederlanders droomt van meer vrije tijd en minder werken. Ik zeg: doen. Voor de meeste mensen is het haalbaar. Al begrijp ik ook dat er alleenstaande ouders zijn die keihard moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen. En dat er mensen zijn in allerlei andere situaties, voor wie dit verhaal niet opgaat. Dan is er nog een andere, flinke groep die nu zal roepen: voor mij niet haalbaar, dit. Als je dit echt wilt, zo’n leven oprecht je droom is, dan zul je keuzes moeten maken. Misschien niet meer twee auto’s voor de deur en een jaren ‘30 woning in de Randstad. Vraag je eens af: is dat wat je gelukkig maakt? Zo ja, prima, lekker blijven zitten. Zo niet: er zijn nog een paar leuke huizen hier in het dorp te koop. Die zorgen ervoor dat je hypotheek door de helft gaat en je je vrije tijd kunt verdubbelen. Ieder zo zijn eigen keuze.

Lees ook:Deze 5 dingen vréten tijd (en zo krijg je die weer terug!)

(Beeld: iStock)

Gerelateerde artikelen

Back to top button