Waarom stilte het mooiste geluid is (en we er te weinig naar luisteren)

In onze drukke levens van tegenwoordig is het nog maar heel weinig stil. Je realiseert het je waarschijnlijk niet, maar de kans is groot dat de laatste keer dat het echt stil was om je heen heel lang geleden is. Dat is zonde. Want stilte is heerlijk. En bovendien ook nog eens heel goed voor je.

Een tijd geleden was ik voor het eerst sinds tijden alleen thuis. Alledrie mijn kinderen waren weg en mijn man ook. Ik had geen tv of laptop aanstaan en ook mijn telefoon stond uit. De rest van de buurt was nog in diepe rust. Het was stil, heel stil. Ik werd overvallen door die stilte. Omdat ik die zo lang al niet meer had gehoord. Toen pas realiseerde ik me hoe luid mijn leven eigenlijk is. En hoe erg ik de stilte had gemist. Hoe fijn het is om niks te horen. Alleen het zachte ruisen van je eigen hoofd. Onze levens zijn tegenwoordig druk en vol. We staan bloot aan allerlei prikkels, de hele dag door. Onze smartphones bliepen en trillen, thuis hebben we altijd wel een Netflixserietje aanstaan, om ons heen is alles en iedereen constant in beweging en we zijn onophoudelijk aan het communiceren. Omdat we er zo aan gewend zijn horen we het niet meer, maar ons hele leven bestaat uit een kakofonie van nimmer aflatend geluid. En dat is dus doodvermoeiend.

Het verwerken van geluiden is hard werken voor je geest. Veel, constant, geluid put je uit, zonder dat je dat zelf echt in de gaten hebt. Zowel voor je lichaam als voor je geest is het belangrijk dat je regelmatig kunt opladen in alle rust. Maar daar komen we heden ten dage dus bijna niet meer aan toe door al het geluid dat er constant om ons heen is en dat we voor een groot deel bovendien ook zelf veroorzaken. Jij pakt namelijk waarschijnlijk ook automatisch je telefoon als je even niks te doen hebt, of klikt maar weer eens een of ander stom filmpje aan op Facebook. Het is bijna een Pavlov-reactie geworden om momenten van rust zoveel mogelijk te vermijden, in plaats van ze te omarmen. Alsof we ons onthand voelen als er even niks is. Ik pleit daarom voor de rëintegratie van de stilte. En daarvoor hoef je heus niet meteen op een of andere retraite in een klooster waar je tien dagen niet mag praten. De stilte omarmen kan ook gewoon in het dagelijks leven, af en toe even tussendoor.

Ik sta bijvoorbeeld ’s ochtends weleens een half uur vroeger op dan de wekker gaat. Dan sluip ik naar beneden als iedereen nog slaapt, ga aan de keukentafel zitten met een kop koffie en geniet dan van mijn stille huis waarin de tijd heel even stil lijkt te staan. Ik maak een wandeling door het park op een tijdstip dat de meeste andere mensen alweer thuis zijn en mijn stappen over het asfalt het enige is dat ik hoor. Of ik stap in de auto en ga in mijn eentje een stukje rijden, ver weg van al het andere verkeer. Het razen van de auto over de weg hoor ik niet, want de Kia e-Niro is elektrisch en maakt dus nauwelijks geluid. Terwijl het landschap aan me voorbij glijdt daalt de rust over me neer en kom ik even helemaal bij. Want er is niks zo ontspannend als stilte. Daar kan geen les yoga tegenop.

Dus: koester die spaarzame momenten zonder geluid. Luister naar het niks en probeer het echt te horen. Laat je meevoeren op de ruisende golven in je eigen hoofd, zodat je heel eventjes alleen jezelf kan horen. Heel even alles en iedereen kan buitensluiten en in de krochten van je ziel kan kijken. Want spreken is zilver, maar zwijgen is goud. En geluid kan prachtig zijn, maar stilte soms nog mooier. The sound of silence. Wat een schitterend geluid.

 

 

Dit bericht is het resultaat van een samenwerking met Kia, maar de inhoud is 100% van ons. Kijk hier voor onze advertentievoorwaarden.

Een stuk omrijden omdat de route zo mooi is, het eerste ritje in je nieuwe auto of gewoon even dat momentje voor jezelf. Maandelijks zit je heel wat uren in de auto. De ene keer neem je je gewone dagelijkse route, een andere keer ben je misschien wel op weg naar een heel bijzondere bestemming. Onderweg maak je van alles mee. Dit zijn stiekem soms heel bijzondere gebeurtenissen. Deze momenten willen wij onder de aandacht brengen #KiaMoments

De Kia e-Niro zit vol met energie. Hij is 100% elektrisch en een compacte crossover met een prachtig stijlvol design. Kijk op kia.com

Gerelateerde artikelen

Back to top button