Waarom van ruilen juist meestal geen huilen komt

Wie niet rijk is, moet slim zijn. En wie zich niet te pletter wil werken ook. Daarom sloeg Janneke een aantal jaar geleden aan het ruilen. Van woning, van kleren, van diensten. Een pleidooi voor een nieuwe vorm van rijkdom.

Kijk, het zit zo: ik hou niet van keihard werken. Wel van werken trouwens, maar ik wil tussendoor ook kunnen opladen. En leuke dingen doen waar ik geen cent mee verdien. Dingen schrijven die ik aan niemand laat lezen. Nieuwe recepten uitproberen. Door de kamer dansen met mijn kinderen. Iets knutselen waar je niets aan hebt. Van die dingen waar de wereld nu niet meteen op zit te wachten, maar waar ik wel gelukkig van word. Drie dagen per week werken, dat vind ik genoeg. Niet minder, maar ook zeker niet meer. Ik wil ook tijd vrij maken voor bezigheden die ik doe omdat ik ze leuk vind, niet omdat ze direct iets opleveren.

Ik ben schijnbaar niet de enige met deze behoefte. Uit onderzoek blijkt dat een driedaagse werkweek het gelukkigst en meest productief maakt – in elk geval voor mensen boven de veertig. In Denemarken wonen de gelukkigste mensen ter wereld en zij werken niet meer dan 32 uur per week, in Zweden stapten veel bedrijven over naar een werkdag van 6 uur; werknemers zitten sindsdien beter in hun vel, zijn productiever en minder vaak ziek.

Terug naar Nederland. Hier is de veertigurige werkweek nog de norm en als je minder werkt, kan het best lastig zijn een beetje acceptabel inkomen binnen te hengelen. Helemaal als je, zoals ik, moet rondkomen van het tikken van stukjes en het lesgeven aan mensen in stukjes tikken. Nu heb ik nooit de droom gehad om stinkend rijk te worden, maar ik wil wél op vakantie, leuke kleren dragen, eten waar ik zin in heb, buiten de deur lunchen en sparen voor later. Gelukkig lukt dat ook allemaal, en wel om twee redenen: 1. ik heb ontdekt dat ik veel minder geld nodig heb dan ik altijd dacht. En wel omdat: 2. ik ging dingen ruilen.

Dat begon zo: ik wilde naar New York, maar ik vond alle hotels zo duur. Ik maakte een profiel aan op een bekende woningruilsite, om mijn huis in Amsterdam aan te bieden in ruil voor een optrekje in New York. Nu deed ik dat veel te lastminute en kwam ik erachter dat New Yorkers overladen worden met ruilverzoeken, dus dit liep op niets uit. Maar niet veel later kreeg ik een fantastisch ruilvoorstel voor een lang weekend Kopenhagen. Gevolgd door een aanbod voor een weekendje Londen. Een paar dagen Parijs. Een weekje Berlijn. En ja, ook New York kwam nog voorbij. Ik zag meer wereldsteden in één jaar dan in de tien jaar daarvoor. En het kostte me niet meer dan hier en daar een goedkoop vliegticket of treinkaartje. En dat niet alleen – ik werd enorm hartelijk ontvangen door de mensen die op datzelfde moment thuis in Amsterdam voor mijn katten zorgden. Er stond ontbijt klaar of een flesje wijn, ze hadden een kaart gemaakt met de hoogtepunten in hun buurt, ik mocht alles opeten wat er in de koelkast lag. En bij thuiskomst trof ik niet alleen een schoon huis aan, maar ook cadeautjes of een bos bloemen.

Na een jaar werd ik pas echt enthousiast en ging ik hoger inzetten. Mijn vriend en ik wilden naar Costa Rica en stuurden een aantal ruilvoorstellen rond. Bijvoorbeeld aan Charles, een hoteleigenaar met vijf ‘amazing honeymoon villas with private beach’. En aan Sarah, een Canadese eigenaresse van een ‘luxurious condo with stunning seaview and jacuzzi’. En ja hoor, zowel Charles als Sarah wilde dolgraag hun optrekjes ruilen voor mijn Amsterdamse tweekamerappartement. Reken maar dat mijn vriend en ik in ons vuistje hebben gelachen toen we op ons privéstrand voor onze honeymoon villa lagen. Er bestonden nog steeds mensen die gewoon betaalden voor hun vakantie!
Inmiddels staat onze eerste ruil met kinderen gepland. Met een stel in Berlijn, Prenzlauerberg, dat net als wij een jonge tweeling heeft. Hoe handig dat er dan twee bedjes en twee kinderstoelen zijn! Daar hoef je bij de meeste grote vakantieaanbieders dus echt niet op te rekenen – met twee baby’s ben je bijna nergens welkom.

Overige ruilactiviteiten slopen er meer geleidelijk in. Een vriendin organiseerde een kledingruil voor een groepje vriendinnen en die avond hebben we zo gelachen terwijl we elkaars kleren afkraakten of bejubelden, dat we algauw weer een kledingruil organiseerden – en toen nog een, en nog een. Nu organiseren we twee keer per jaar zo’n ruil. Resultaat: een opgeruimde kast en altijd een paar nieuwe prachtstukken waarvan je maar niet begrijpt waarom je vriendinnen ze niet meer hoefden. Ik heb er een beter gevoel bij dan bij steeds weer iets nieuws kopen, zeker sinds ik me er bewust van ben geworden hoe chemisch en vaak mensonterend de kledingindustrie is. Bij mij in de buurt is ook een wisselboetiek waar ik zo nu en dan een stapel kinderkleertjes heen breng, in ruil voor punten. Het aanbod is – zoals de naam al doet vermoeden – wisselend, maar af en toe doe ik er goeie vondsten.
Diensten ruilen doe ik ook, met andere creatieven. Een bevriend ontwerpster maakte mijn huisstijl en geboortekaartjes, zij kreeg een paar keer een schrijfworkshop cadeau. De buurvrouw past wel eens op de kinderen, ik lees haar verhalen na. Een vriendin die fotograaf is maakte een mooie fotoserie, ik maakte reclame.

Sinds ruilen een soort natuurlijk onderdeel is geworden van mijn leven, vraag ik me weleens af waarom er nog steeds mensen zijn die zich een slag in de rondte werken. Ook ik werkte ooit vijf dagen per week en weet je wat er toen gebeurde? Ik ging als een gek geld uitgeven uit onvrede omdat ik zo hard had moeten werken. Rijkdom zit ’m helemaal niet in de hoeveelheid geld op je bankrekening. Het zit ’m in ervaringen, en in de contacten die je opdoet terwijl je daarmee bezig bent.

Tips voor beginnende ruilers:

  • Op huizenruil.com kun je je huis aanbieden in ruil tijdelijk verblijf in andermans woning. Een lidmaatschap kost € 130. Tip: maak geen kiekjes op je telefoon, maar laat door een professional foto’s maken van je huis (in ruil voor iets anders?) of gebruik een professionele camera.
  • Kledingruilen kan met vriendinnen, maar ook in het groot op ruilevenementen. Kijk eens op ecofabs.nl, littlegreendress.nl en ellieskledingkast.com
  • Als je diensten ruilt, kun je elkaar natuurlijk ook gewoon een factuur sturen, als je dat prettiger vindt. Ook bij ruilen moet officieel btw worden berekend
  • Op ruilen.nl kun je alles ruilen wat je maar kunt bedenken.
  • In sommige steden zijn ruilwinkels, die werken met ruilpunten. Google op ‘ruilwinkel’ om te zien of er een bij jou in de buurt is.

LEES OOK: 7 dingen die je kunt doen bij een dertigersdip (ze werken echt!)

Ook leuk: Mynd organiseert samen met de Vrije Academie en relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven de allereerste MYNDmasterclass. De aftrap is zondag 27 november en we gaan het hebben over communiceren in relaties. Geef je nu hier op!

Geschreven door

Janneke Jonkman schreef vier romans en een tv-film en blogt tegenwoordig graag over (tweeling)moederschap en andere belangrijke zaken. Haar favoriete emoties zijn weemoed en geluk. Ze is nog steeds benieuwd wat de zin van het leven nou precies is. Als ze erachter is, ben jij de eerste die het hoort.