Waarom vriendschap tussen mannen en vrouwen écht anders is

Vrouwelijke en mannelijke vriendschappen zijn wezenlijk anders, zo blijkt uit onderzoek. Misschien kunnen we iets van elkaar leren?

“Ik heb eigenlijk geen echte vrienden, alleen sportmaatjes” zei mijn vader laatst. “Met mijn oude volleybalteam heb ik zeker dertig jaar elke week wedstrijden gespeeld en daarna een biertje gedronken, maar sinds we gestopt zijn, zie ik ze nooit meer.” Ik werd er een beetje treurig van. Niet dat mijn vader eenzaam of zielig is verder. Hij lift mee op de vriendschappen van zijn vrouw, doet vrijwilligerswerk, past op de kleinkinderen, en noem maar op. Maar geen echte vriendschappen hebben, lijkt mij persoonlijk de hel. Erger dan, ik noem maar een dwarsstraat, geen relatie hebben.

Samen dingen doen
Nou dacht ik dat het een generatiedingetje was en dat jongere mannen er wel hechte vriendschappen op nahouden. Maar volgens een recent onderzoek aan de universiteit van Oxford valt dat tegen. In ieder geval beleven mannen vriendschap heel anders dan vrouwen. Even kort door de bocht komt een mannenvriendschap neer op samen dingen doen en daarover lullen bij een biertje. Vooruit, soms gaat het ook over werk of vrouwen, maar diepgaande gesprekken zijn schaars.

Bij vrouwen is praten juist de basis van vriendschap en samen dingen doen bijzaak. Als er in ons leven iets gebeurt, bespreken we dat tot in detail en in den treure. Mannen zeggen: “Is ze bij je weg? Kut voor je. Biertje?” Dit is even heel generaliserend he? Ik ken echt wel mannelijke vriendschappen waarin gepraat, gehuild en getroost wordt. Maar blijkbaar is dat toch eerder uitzondering dan regel.

Barst in je hart
Het – in mijn ogen – oppervlakkig houden van je sociale contacten heeft zeker voordelen. Want als een mannenvriendschap eindigt, is er geen man overboord. Uit het oog, uit het hart. Dan ga je toch met een ander squashen of wat dan ook? Terwijl als je je zielenroerselen met elkaar hebt gedeeld, dan is een breuk enorm pijnlijk.
Natuurlijk, een flink deel van je vriendschappen verwatert sowieso. De Oxford-onderzoekers volgde een groep jongvolwassenen tijdens de overgang van studie naar werk. Zowel bij de mannelijke als de vrouwelijke deelnemers vernieuwde 40% van de vriendkring elke zes maanden.
Zelf heb ik nog één vriendin van de lagere school, één van de middelbare en een stuk of vier uit mijn studietijd. De rest zie ik niet meer of alleen op Facebook en dat vind ik geen drama. Maar een hechte vriendschap die uit elkaar spat door bijvoorbeeld een ruzie, levert bij vrouwen een blijvende barst in ons hart op. Daar kunnen we jaren om rouwen.

Vangnet tegen eenzaamheid
Dat maakt kwetsbaar, maar juist ook weer niet. Want bestendige vriendschappen zijn een belangrijk vangnet, een warm bad. Niet voor niets zijn mannen volgens het CBS vaker eenzaam dan vrouwen. En het verklaart misschien ook waarom ze na een scheiding veel sneller een nieuwe relatie aangaan. Want samen sporten en bier drinken is good fun, dat zou ik best wat vaker willen doen. Maar als enige invulling van vriendschap is het wel weer een tikje leeg. Misschien toch iets meer diepte-investeringen in elkaar doen dus mannen? Of vriendschappen aangaan met vrouwen. Hoewel dat vaak weer ander gedoe met zich meebrengt…

Lees ook: Hilarisch: hoe mannen en vrouwen de wereld op een compleet andere manier zien

Geschreven door