Waarom we vaker vitamine f moeten opsnuiven

Familie: ik ga niet zo heel veel met ze om. Maar als ik het dan doe, is het wel heel erg speciaal. Of: 5 redenen waarom we vaker vitamine f moeten opsnuiven!

Aan het kerstdiner zei mijn oom opeens tegen me: “Wil je dat nooit meer doen, zo’n stuk schrijven?” Ik had een verhaal geschreven voor de Volkskrant waar veel commotie omheen was. Er waren columnisten in de pen geklommen en twitteraars over me heen gevallen. Ik kon me even nergens meer vertonen of iemand begon er wel over: “Ja, dat stuk van je uhm……” Zelfs goede vrienden moesten even kwijt wat zij er nou weer van vonden. Op een gegeven moment was ik wel klaar met iedereens mening.
Ik was het dan ook echt zat toen mijn oom er tijdens het kerstdiner wéér over begon. “Ik wil het er niet meer over hebben,” zei ik een beetje bits.
Zijn gezicht vertrok. “Maar…”
Ik zei: “Joh, iedereen heeft er iets over gezegd, ik heb nu al weken hetzelfde gehoord, het is nu kerst en het in mooi geweest.”
Maar toen begreep ik zijn bedoelingen pas: hij had het heel vervelend voor me gevonden dat er zoveel commotie was geweest. Hij was bezorgd hoe het met me ging. Hij wilde dat ik nooit meer zoiets deed, uit bezorgdheid, uit liefde voor mij.
Die had ik niet zien aankomen.

Familie. Ik neem ze vaak voor lief. We zien elkaar weinig. We wonen verspreid door het hele land. Maar als ik ze dan zie, dan vind ik ze altijd zo lief. Een paar weken later belde mijn neef opeens, dat hij met mij en zijn vriend over iets heel persoonlijks wilde praten. Het was een heel bijzondere avond, waarin we heel openlijk spraken over hun relatie en hun toekomst. Ik had ‘m zomaar een jaar of tien niet gesproken en toen bespraken we dit allemaal!

Waarom vitamine F belangrijk is:

Familie verbindt je kinderen met hun afkomst
Hoe cool is het dat je kinderen jouw nichten en neven kennen? Ook al zullen we ze straks de deur niet platlopen bij de kinderen van jouw nichten en neven, toch is er een kans dat ze elkaar af en toe tegen zullen komen, als z eraan studeren, als ze gaan werken, als ze zou worden.

Familie blijft altijd bij je
Elke 7 jaar vervang je de helft van de vriendengroep. Vrienden kun je uit het oog verliezen. Je kunt uit elkaar groeien. Maar met familie blijf je je vaak verbonden voelen: ja kan zomaar op een kerstdiner met een oom die mijlenver weg woont en die je nooit spreekt een boeiend gesprek voeren.

Ook als er iets ergs is, is je familie er
Als je ziek bent, of er overlijdt iemand, als er echt iets ergs gebeurt, dan zijn er altijd mensen die je teleurstellen, die niets van zich laten horen, die je laten zitten. Vaak omdat ze niet durven. Daar heeft familie geen last van: overlijdt er iemand, dan zijn ze er.

Ze veroordelen je niet
Sta je in het oog van de orkaan, zoals ik met dat krantenverhaal, dan weet je niet hoe kennissen en vrienden gaan reageren. Je familie ziet altijd de lange lijn: zij zien het als een hobbel in jouw hele levensloop. Niet als een nieuwtje waar ze hijgerig bovenop willen springen.

Ze kijken voorbij je buitenkant
Carrière, publieke imago’s, mislukkingen of juist grote triomfen – je familie kijkt er dwars doorheen. Ze zien je altijd zoals je bent. Voor hen blijf je altijd dezelfde.

Het gesprek met mijn neef doet me verlangen naar meer. Ik heb met een mijn favoriete nichtjes gebeld. Vrijdag ga ik bij ze langs.  Ik heb er zin in!

Gerelateerde artikelen

Back to top button