Wat enig kinderen regelmatig te horen krijgen

Laatst zei een vriendin opgewekt en enigszins verbaasd tegen mij: “Weet je, ik bedenk me net dat jij eigenlijk helemaal niet verwend bent! Terwijl je toch enig kind bent!” Ik wist eerlijk gezegd even niet of ik gevleid, of best wel beledigd moest zijn. Want ze zei het op een manier alsof ze het zojuist in Keulen hoorde donderen. Een enig kind die zich sociaal wenselijk gedraagt, wat een wonder! En zo zijn er meer dingen die mensen denken over je denken te weten als je geen broers of zussen hebt. Was jij ook in je eentje thuis? Dan herken je deze opmerkingen vast wel:

Lees ook: Het is echt verspilde tijd om je leven piekerend door te brengen

  1. “Dan kun je zeker niet goed delen.” Nee inderdaad, ik krijg nog steeds een woeste driftbui als mijn vriend de afstandsbediening wil hebben, of als hij ook een koekje wil. Want mijn ouders vonden het een voor maar één kind teveel gedoe om aan normen en waarden te doen.
  2. “Dan was je zeker wel eenzaam?” Ja, want als enig kind heb je namelijk ook geen vriendjes en vriendinnetjes. Je wordt er automatisch een soort sociale paria van, dus dan zit je alleen nog maar de hele dag in een hoekje in je kamer tegen je knuffels te praten. Eigenlijk ben ik nog steeds mensenschuw.
  3. “Oh, je bent vast heel erg verwend!” Nou ja, ik voelde me anders best benadeeld als mijn klasgenoten met Sinterklaas een Gameboy of een Tommy Hilfiger trui in hun schoen kregen en ik het moest doen met een mandarijn en drie pepernoten. Ik had een vriendinnetje uit een gezin met vijf kinderen en zij had drie Barbiehuizen. Voor zichzelf. Ik had niet eens een Barbie om een huis voor te vragen.
  4. “Dan ben je zeker heel onzelfstandig?” Ach, wat zal ik zeggen… Ik was 17 jaar toen ik uit huis ging en mijn ouders naar het buitenland verhuisden. Vanaf toen moest ik dus mijn eigen aardappels schillen, zelf mijn was doen en mijn belastingaangifte regelen. Maar je hebt gelijk, als ik een bankstel drie trappen op moet sjouwen kan ik dat niet alleen, dus ik ben inderdaad heel hulpbehoevend.
  5. “Was je dan soms een ongelukje?” Want één kind is geen kind natuurlijk, dus het móet wel een soort ‘oeps-momentje’ zijn geweest toen mijn vader raak schoot.
  6. “Jeetje, wat zielig voor je!” Het is inderdaad een tragedie. Ik ben er al jaren voor in therapie. Oorlog, doodslag en geweld in de wereld, maar enig kind zijn, dat is toch wel écht een dingetje hoor. Ik heb er gewoon PTSS van.
  7. “Lekker egoïstisch van je ouders.” Inderdaad, een grof schandaal is het. Je móet namelijk meerdere kinderen nemen, dat ben je aan de wereld verplicht. ’t Is toch zeker niet alsof je die kinderen voor jezelf neemt ofzo…
  8. “Nou, dat ga je je eigen kinderen zeker niet aandoen?” Nee, absoluut niet. Ik was van plan Michelle Duggar achterna te gaan. Puur om te compenseren.
  9. “Enig kinderen zijn  vaak best wel asociaal.” Klopt, ik stak al prullenbakken in de fik toen ik nog maar drie jaar was. En ik gooi altijd mijn vuilniszakken gewoon zo over het balkon. Ik kan het gewoon niet helpen.
  10. “Was je zo vervelend dat je ouders niet meer durfden?” Ja joh, echt een monster was ik. Mijn ouders hebben er nog steeds nachtmerries van. Echt, zo’n kind als ik, dat wil je niet. Dan ben je voorgoed genezen.

Lees ook: Hiermee raakt hij in één klap totaal verslaafd aan je!

Geschreven door