Weer naar school op je 40e….het voelt alsof ik weer 16 ben!

Anne (40) is weer terug in de schoolbanken. En daar blijkt dat er eigenlijk heel weinig is veranderd in al die jaren. Ze kletst nog steeds teveel met haar buurvrouw en krijgt nog immer rode vlekken als ze voor de groep moet presenteren.

Ik ga weer naar school! Ik ben 40 en eindelijk weer eens oprecht ergens in geïnteresseerd! Ik sta er zelf van te kijken. Wie had er ooit gedacht dat ik weer in de schoolbanken zou gaan zitten? Nou, ik niet. Het is zondagavond, de avond voor mijn eerste schooldag. Ik ben op van de zenuwen. Ik smeer vast mijn boterhammen en pak een pakje Taxi en een appel en doe ze vast in mijn nieuwe lunchbox. Oh wat ben ik blij met mijn nieuwe broodtrommeltje. Het kostte me een heel dagdeel om een neutrale te vinden tussen de Barbie, Prinsessen en Spiderman broodtrommels, maar ik heb er een gevonden.

Ik heb mijn radio wekker gezet. En mijn i-Phone wekker. Dat moet het toch gaan doen. Ik moet denken aan hoe dat vroeger ging. Dan zette ik de wekker, voelde ik eerst of ik naar college wilde ja of nee. Of ik ging er uit en sleepte me naar de schoolbanken of ik dacht: neeeuuuhhh, ik heb geen zin vandaag en bleef in bed. Maar nu ben ik vastberaden om op tijd te komen. Het is tenslotte 20 jaar later en ik doe weer een studie. Dan moet ik mezelf toch serieus gaan nemen. Ondanks al mijn vastberadenheid ben ik er toch in geslaagd als enige te laat aan te komen (!?) Voordat het schooljaar überhaupt begonnen is, moet ik al een excuus bedenken waarom ik te laat ben. Het lag aan..… de file! Ja! Ik had file. Het klasje van 12 personen kijkt me aan alsof ik heeeeeel erg te laat ben..terwijl: ik ben maar….40 minuten te laat (?). Oh, sorry hoor, sorry! Ik word meteen ‘en public’ gevraagd om datgeen wat we hadden moeten voorbereiden eerst even in te leveren. Voorbereiden? Ik heb niks gehoord van voorbereiden?Jawel, dat kon je vinden in je Dropbox. De Dropbox? Heb ik een Dropbox? Ja, eentje om uit te snaaien, maar niet online! Beschamend ga ik snel zitten naast ene Rebecca. Rebecca komt uit Oss. Rebecca heeft een guitig hoofd en ik weet zeker dat ik me zal vermaken naast haar. En niets is minder waar. Na een uur hebben we al de slappe lach. Ik werd vroeger op de basisschool menig keer de klas uitgestuurd omdat ik de slappe lach had. En zo krijg ik nu ook alweer een kleine ‘Dames, even centraal graag’. Mijn hemel. Ik ben weer terug in de tijd.

Het bijzondere is dat ook de rest van de dag alles zich herhaalt van vroeger. Tijdens het luisteren naar de docent en tijdens het noteren van wat hij zegt, merk ik bij mezelf op dat ik gewoon bij mijn buurvrouw zit af te kijken! Wat schrijft zij op? Is dat wel ongeveer hetzelfde als wat ik opschrijf? En bij het maken van de groepjes ga ik toch denken: niet alleen overblijven Anne, niet alleen overblijven! Sluit je aan, snel sluit je aan! Ah gelukkig, ik heb een groepje. Ook bij de oefeningen als de docent komt kijken, denk ik meteen: ik moet het goed doen. Niet gaan stotteren, nu even alle regels toepassen die ik net heb geleerd. En als we daarna weer met z’n allen in de kring gaan zitten en ik gevraagd word om een oefening voor de klas te doen, schiet ik weer totaal in de rode vlekken. Ik merk dat ik het warm krijg en dat mijn hart begint te kloppen. Ik moet presteren en iedereen kijkt, hellluuupppp!!!! Ik voel me weer 16!  God, waar ben ik aan begonnen? Het is nog maar de eerste dag maar ik ben nu al doodop. Ik ben hier ook zo slecht in. Naar school gaan. Nee Anne, jij wilde slimmer worden, dan moet je ook je best ervoor doen. Godzijdank heb ik wel een lotgenoot getroffen: Rebecca. Zij wordt mijn beste vriendin dit komende jaar. Ik kom tot de conclusie dat ik niet echt een school type ben, maar wel heel goed ben in het opdoen van sociale contacten.  Dat is toch ook een vak!?

Lees ook: 14 lieve adviezen aan dertigers (van een veertiger)

Geschreven door