Ook thuis met griep? Misschien wordt het tijd voor een nieuwe baan

Mensen die voor zichzelf werken zijn eigenlijk (bijna) nooit ziek. Ook mensen die voor een leuk en gezond bedrijf werken, bedenken zich wel drie keer voor ze opbellen met het verhaal dat ze niet kunnen komen. Misschien valt het wel mee met die griepgolf, maar zijn het de bedrijven die eens een gezondheidscheck moeten doen.

Ik werd vanmorgen wakker met een houten kop, ik kon bijna niet ademhalen van de hoeveelheid snot, ik draaide me om naar mijn man die zei: “Ik ben ziek.”
Drie munten later stond ik onder de douche en was hij beneden de kinderen aan het aankleden. Bij het ontbijt realiseerde ik me dat ik me toen ik jonger was en dus sterker veel vaker ziek meldde. Ik had niet zo veel verantwoordelijkheid als nu, en ach, een dagje ziek, of twee, wie had daar nou last van? Het hoorde bij het leven vond ik. En als er iets in de soep liep, dan kon mijn baas of mijn collega’s het oplossen. Ik was ziek, potverdorie!
Niks aan te doen, toch?
Nu heb ik een eigen bedrijf en kinderen en is ziek zijn geen optie meer. Ik moet toch de kinderen naar school brengen, ik kan dat moeilijk mijn man laten doen die ook ziek is, en als ik de deur van ons kantoor niet opendoe, kan er niemand aan het werk. Douchen dus maar en hopen dat je er beter uit komt, wat eigenlijk altijd waar is.

Natuurlijk kun je echt, echt, echt ziek zijn, maar daar gaat dit blog niet over. Dit gaat over je echt niet lekker voelen, maar dan mét het gevoel dat je een keuze hebt. Ik denk aan mijn collega Femke die een dag voor haar trouwen zwaar door haar rug ging. Denk je dat zij haar bruiloft heeft afgezegd daarom? Nee, ze stond stijf van de pijnstillers en met een corset voor de ambtenaar hoor.
Als ik terugdenk aan het werk dat ik deed toen ik me wél regelmatig ziek meldde, zie ik nu dat dit ging over dat het op mijn werk niet fijn was. Ik had niet het gevoel onmisbaar te zijn, of voelde wel veel werkdruk, maar geen waardering. Het gevoel dat er op lange termijn toch niet veel te winnen viel, daar. Dus als ik dan ziek wakker werd, met griep, dan greep ik dat moment aan om niet naar mijn werk te gaan. Ik lag de hele dag in bed hoor, met thee en paracetamol, en de dokter had vast nog iets voorgeschreven als hij langs was gekomen, maar het was wél een keuze.

Dat blijkt ook uit de onderzoeken van de laatste tijd: werkgevers die echt oog voor hun personeel hebben, hebben minder last van ziekteverzuim. Het zijn bedrijven waar werknemers mee mogen beslissen, waar ze zeggenschap hebben over hun werk, maar ook over wat er in de kantine wordt geserveerd. Daar worden mensen gelukkig en betrokken van. En dat zie je terug in het aantal ziekmeldingen. Mensen bellen dat soort werkgevers op en zeggen: ik voel me niet zo goed, maar ik kan best wat vanuit huis werken. Ik pak dit en dat op, en verzet een afspraak naar morgen, vind je dat goed?

Die vraag stellen kan alleen als er vertrouwen is. Heb je een ouderwetse baas, die vanuit macht regeert, dan zegt hij waarschijnlijk dat je dan ook kantoor kan komen. En dan leggen mensen hun werk liever helemaal neer, en voelen ze zich genoodzaakt om zich te verschuilen achter griep. Ze trekken de dekens over zich heen en gaan slapen.
Zijn ze dan ziek? Ja. Maar het bedrijf is dat ook. Werkgevers: kijk eens met wat meer liefde naar je personeel, daar krijg je veel voor terug.

Lees ook: Signalen dat stress roofbouw pleegt op je lichaam

Gerelateerde artikelen

Back to top button