Zijn extraverte mensen gelukkiger dan introverte mensen?

Wie 150 beste vrienden heeft, van de ene koffie-afspraak naar de andere wijndate rent en nooit een blad voor de mond neemt, staat te boek als vriendschappelijk, sociaal en uitgaand. Extravert zijn wordt al snel gezien als het recept voor succes en geluk. Een introvert persoon daarentegen heeft niet zelden te kampen met het imago van de gereserveerde, minder gezellige en vooral: weinige sociale, saaie sok. Maar is deze stereotypering wel terecht?

Mijn beste vriendin heeft ieder weekend minstens zes afspraken staan. Ze kent tout hip Amsterdam en is altijd te vinden in de nieuwste koffiebarretjes en orgineelste lunchtentjes. Als ik met haar wil afspreken moet ik mijn verzoek meestal minstens twee maanden van tevoren, schriftelijk en in drievoud indienen. Never a dull moment in haar leven namelijk. Een schril contrast met dat van mij, want mijn bestaan is eigenlijk een soort aaneenschakeling van saaie momenten. Ja, in vergelijking met mijn beste vriendin de socialite, ben ik met recht een muurbloem.

Van het idéé van de agenda van mijn vriendin alleen al breekt het klamme zweet me uit. Ik moet er namelijk niet aan denken om constant zo onder de mensen te zijn. Van grote groepen word ik zenuwachtig en een gesprek aanknopen met een volslagen vreemde vind ik een soort marteling. Ik ben met recht een introvert persoon. Maar ben ik daarom ook automatisch ongelukkiger dan mijn vriendin?
Volgens Carl Gustav Jung, psycholoog uit de vorige eeuw, is dat nog maar de vraag. Introversie en extraversie verwijzen naar de richting van psychische energie. Bij een extraverte instelling is de energie naar buiten gericht, op mensen, activiteiten en dingen. Extraverte mensen vinden het fijner om met andere mensen samen te zijn dan om alleen te zijn. Bij een introverte instelling is de energie juist naar binnen gericht, op de eigen gedachten en gevoelens. Introverte mensen zijn rustige types, weloverwogen, beschouwelijk en voelen zich in onbekend gezelschap niet snel thuis. Zij zijn liever alleen dan in een grote groep. Maar volgens Jung leveren beide karaktereigenschappen energie op waar de persoon in kwestie het geluk in vindt. Het is maar net hoe je in elkaar steekt.

Toch wordt extraversie in de Westerse cultuur als sociaal wenselijk gezien. Zeker tegenwoordig. Je moet veel vrienden hebben, een volle agenda en een grote bek. Want dan pas sta je midden in het leven en ben je dús gelukkig. Echter hoeft op de voorgrond treden niet altijd een voordeel te zijn. Zo hebben onderzoekers geconstateerd dat introverts in academische milieu’s vaker succesvol zijn. Dit zou te maken kunnen hebben met het geduld wat zij kunnen opbrengen, terwijl extraverte personen juist vaak wat ongeduldig zijn. En er zijn nog meer voordelen verbonden aan introversie. Volgens Carl Jung erkennen introverts gemakkelijker hun psychologische behoeften en problemen, zodat zij ook makkelijker geholpen kunnen worden. Dit zou weer te maken kunnen hebben met het feit dat introverte mensen meer gericht zijn op hun eigen binnenwereld en zichzelf daardoor misschien wat beter kennen. Een kwaliteit die je niet moet onderschatten.

Eerlijk gezegd denk ik zelfs dat ik pas ongelukkig zou worden als ik krampachtig zou proberen om extravert te worden, gewoon omdat dat nou eenmaal niet in me zit. Ik word niet blij van een zaterdag vol met afspraken, of een netwerkborrel met allemaal hippe mensen. Sterker nog, als zoiets me eens overkomt heb ik een week nodig om ervan te recupereren en daar word ik dus echt niet blij van. Maar desondanks voel ik me geen muurbloem. Ik heb dan misschien wel geen 150 vrienden, maar een handjevol vind ik eigenlijk wel genoeg. En terwijl mijn vriendin ieder weekend ergens anders de nieuwste flammkuchen gaat eten, smeer ik thuis gewoon een boterhammetje kaas en zijn we allebei heel blij met ons eigen leven.

Laat mij dus maar op de bank zitten, met mezelf en mijn gedachten. Ik ben introvert en toch ben ik gelukkig. Gelukkig maar, want als we allemaal extravert waren, moesten we in die hippe tentjes wel heel lang wachten op onze cappuccino’s.

Gerelateerde artikelen

Back to top button