De psychologie achter het ‘zondagavondgevoel’

Bijna iedereen zal het herkennen: dat knagende gevoel dat je aan het eind van de zondag bekruipt. Je weet: morgen is het weer uit met de pret en begint het ‘echte leven’ weer. Met Werk, Verplichtingen en Stress. Meh. Wat is dat toch, met dat ‘zondagavond-gevoel’? 

De zondagavond vind ik het meest vreselijke tijdstip van de week: ik heb nog liever de maandagochtend. Het is dat vreselijke gevoel dat ik ineens besef dat ik volgende week héél belangrijke afspraken heb (“Ik.Moet.Presteren!”), dat ik nog 3 wassen moet draaien, appjes ben vergeten te beantwoorden en ik vervolgens als een krampachtige controlfreak mijn tas ga pakken en in paniek raak als ik niet op tijd in bed lig. Ik kan er de klok op gelijk zetten: meestal gebeurt het na het avondeten, zo rond een uur of 8 (zelfs, of misschien júist, als ik een fijn weekend heb gehad). What’s going on? 

Normaal wordt dit ‘zondagavond-gevoel’ (nostalgie vermengd met angst) geassocieerd met werk: dat we na een plezierige break weer terug moeten naar kantoor. Maar volgens The School of Life gaat het verder dan dat: de angst van de zondagavond is ons geweten dat ons wil motiveren om het beste uit onszelf te halen. Veel van de ‘zondagavondemotie’ is gebaseerd op een onbewust gevoel dat we de betekenis van ons leven niet hebben gevonden – en dat de tijd ons ontvlucht. Het kan bijvoorbeeld een teken zijn dat je baan niet helemaal bij je past, omdat je niet al je sterke eigenschappen kan inzetten. Maar wat als je je, zoals ik, gestresst voelt op zondagavond, maar wel happy bent met je werk? Het kan ook een teken zijn dat we simpelweg nog niet helemaal onze doelen hebben bereikt, en dat we even op scherp worden gezet om ze te bereiken.

Meer weten? Bekijk even dit filmpje:

Beeld: iStock

Gerelateerde artikelen

Back to top button