Zo ga je om met vriendinnen die te gevoelig zijn (ga er tegen in!)

Bij gevoelige vriendinnen moet je altijd je woorden zorgvuldig kiezen, wil je ze niet kwetsen. Tamara hield hier altijd rekening mee. Maar nu ontdekt ze dat zo iemand meer heeft aan eerlijkheid. 

Lees ook: Moet ik nou dit, of toch maar dat…? Beslissen kun je leren!

Ik had een paar jaar lang een vriendin die enorm fijngevoelig was. Het was makkelijk om een intieme band met haar te krijgen en ze kon aandachtig luisteren. Maar ook als mensen haar niets over zichzelf hadden verteld, wist ze wat hen dreef. Dat was meer dan een beetje op de gok psychologiseren. Het klopte gewoon altijd. Wat ik lastig aan haar vond, was haar overgevoeligheid. Ze was snel in haar wiek geschoten. Gekrenkt kon ze zijn. Ze hoorde in veel woorden kritiek. Kritiek die mijn ontging. Maar zij voelde het toch zo.

Onze vriendschap verwaterde, terwijl we elkaar wel heel leuk vonden. Misschien hadden we elkaar toen even niet zoveel te bieden. Ik ging me steeds meer aan haar aanpassen, nu denk ik: daar had ze niet zoveel aan. Mijn woorden koos ik voorzichtig, ik uitte zo min mogelijk kritiek en gaf vooral opbeurende complimentjes. Daarmee danste ik eigenlijk maar een beetje om haar heen, terwijl: it takes two to tango.

Vanaf nu ga ik dit zeggen tegen gevoelige vriendinnen. Omdat het een interessantere vriendschap oplevert.

1
“Joh, ’t heeft niet zoveel met jou te maken”
Tegen een gevoelig persoon zeg je niet zo makkelijk: doe niet zo overgevoelig. Want ja, ze zijn zo gevoelig. Maar als ze uitspraken persoonlijk en te serieus neemt, kan dit te maken hebben met haar onzekerheden. Ik zou haar geruststellen: ik denk dat het een onnadenkende uitspraak is geweest, en dat het niet veel met jou te maken heeft.

2
“Waarom vraag je niet even door?”
Ze heeft een goede graadmeter. Maar als ze twijfels heeft over de intenties van andere vriendinnen, dan zou ze assertiever en krachtiger moeten worden. Waarom vraagt ze er niet naar? Mogelijk wordt ze geplaagd door haar eigen onzekerheden, en valt het allemaal wel mee.

3
“Wil je de natuur in?”

Let eens op hoe ze reageert op drukte en geluid. Als ze onder de noemer hoogsensitief (een eigenschap, geen aandoening) valt zouden omgevingsprikkels heel erg bij haar kunnen binnenkomen. Vijftien tot twintig procent is volgens onderzoek (door klinisch psycholoog Elaine Aron) hoogsensitief. Een boswandeling kan meer goed doen dan een lunch in dat nieuwe restaurant. Een expositie kan ook een goed idee zijn, veel gevoelige mensen houden van kunst en mooie dingen.

4
“Het is niet erg als mensen dingen over je vinden”

Het is reuze vermoeiend om van alles op te pikken van anderen, grote kans dat ze ook nog eens heel kritisch op zichzelf is. Ik zou haar wat meer helpen om daar lak aan te hebben, zoals dat heet. Zo van: misschien denken mensen zulke dingen over je, so what. Je hoeft het niet serieus te nemen en dan heb je er ook geen last van. Kom we gaan leuke dingen doen!

5
“We doen het even niet op jouw manier”

Gevoelige mensen zijn zich bewust van elk detail, ze zal je wijzen op verbeterpunten. Ik merkte dat ik haar visie veel kon hebben, en zij vond het prettig als ik naar haar advies luisterde. Maar er is niet zoiets als één goede manier. Ik zou nu sneller zeggen: nu doe ik het op mijn manier hoor, even snel erdoorheen, want ik vind het gewoon zo lekker om een lange, luie avond voor de boeg te hebben! Van zo’n eerlijk antwoord wordt het allemaal wat minder serieus.

Lees ook: Chique met kritiek: zó doe je dat!

Gerelateerde artikelen

Back to top button