Zo zorg je dat je partner weer naar je gaat luisteren

Tamara mag graag denken dat ze niet voldoet aan dat stereotype beeld van de vrouw die aan haar vriend trekt, omdat hij geen zin heeft om te luisteren. Maar helaas.

Vandaag was zo’n dag waarop ik merkte dat mijn vriend weinig zin had om te luisteren. We gaan naar Parijs en ik had een rits Airbnb’s uitgezocht. Hij vond ze allemaal prima en begon te klooien met een draadloze speaker. Goed, ik reserveerde er een Airbnb. Die vond hij ook de leukste, toch?, probeerde ik. Ik begon over waarom zo’n huis in Montmartre met verschillende ruimten zoveel leuker is dan een etage. Op een etage voel je je toch een beetje opgesloten.

Hij mompelde iets wat tussen een ja en nee inzat. Laat die maar neuzelen, zal hij hebben gedacht. Waarom heb je geen zin om het daarover te hebben?, vroeg ik aan hem. “Ik beleef er geen plezier aan, voor mij begint het plezier als we in Parijs zijn,” zei hij. En er was nog iets. “Vrouwen doen hun verhaal om bevestiging te krijgen.” Het enige goede antwoord dat hij op zo’n moment kan geven, is dat hij het roerend met me eens is, daar kwam het op neer.

Ewwww, daar heeft hij een punt. Ik zou inderdaad het liefst nog even horen dat ik dat leuk bedacht heb. Maar ik wil het er vooral nog even over hébben. Mijn enthousiasme delen. Terwijl de ervaring allang heeft geleerd dat ik op ‘nurkse dagen’ toch niet krijg wat ik wil. Het enige wat ik ermee bereik, is dat ik me een neuzelaar voel.

Het is een bekend gegeven: praten heeft voor vrouwen niet dezelfde functie als voor mannen. Voor vrouwen creëert praten intimiteit. We zijn er dol op. Het geeft ruimte aan emoties, en de dingen vallen op hun plek terwijl we ons verhaal doen. Mannen praten om tot een oplossing te komen. Ze kunnen gefrustreerd raken van vrouwen die geen behoefte hebben aan advies, maar slechts willen ‘ventileren’. Mannen kunnen zich zelfs weggeduwd voelen. Want hij mag slechts hummen en knikken op de juiste momenten.

Toen we elkaar net kenden, dacht ik dat ik het bij mij niet zo ver zou komen. Maar laat ik overgaan op de oplossingen.

 

Zo zorg je ervoor dat je partner weer naar je gaat luisteren:

1 Doe aan warming-up
Steek niet gelijk van wal, probeer een voorwoord van een paar zinnen, oppert relatiepsycholoog Mel Schwarz op Psychology Today. Meld wat je van die ander wilt, zoals: ik snap iets niet, wil jij advies geven. Of: Ik ben in de war over iets, als ik er even over praat, helpt dat me om het te begrijpen. Hiermee bereik je dat de ander even kan omschakelen en actiever luistert.

2 Geef de ander echt de kans om wat in te brengen
Tegenover vriendinnen ben ik een stuk beleefder. Tegen mijn vriend doe ik mijn verhaal gehaaster, ik val hem soms zelfs in de rede. Dus voor mij geldt, en ik ben me ervan bewust hoe erg dit klinkt: praat tegen je vriend zoals je het zou doen tegen een goede vriendin.

3 Luister zelf ook goed
Ik vraag door bij onderwerpen die ik interessant vind (waarom zijn beste vriend gaat scheiden). Begint hij over het science fiction-boek dat hij heeft gelezen, dan maak ik me ervan af met een vaag ‘uhuh’. Ik ben dus een subjectieve luisteraar. Tóch eens meer interesse tonen voor wat hem echt bezighoudt, zodat hij zich ook echt gehoord voelt.

4 Je mag best van je partner vragen dat-ie interesse toont
Als het zo’n dag is waarop ik het gevoel heb dat ik tegen dovemansoren praat, moet ik dan voortaan maar niks zeggen, zodat het stil valt? Dacht ’t niet. Ik wil me gehoord voelen. Dus zolang de boodschap compact is, mag hij best even luisteren.

5 Neem vaker genoegen met stilte
Praten is niet de enige of de beste manier om een gezonde en gelukkige relatie te onderhouden blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Psychological Science in 2014. Gewoon iets tegelijkertijd doen, fietsen, een film kijken, eten, kan zelfs meer goeds (intensiveren) voor je relatie doen dan praten. Stille intieme momenten waarbij je simpelweg in een ruimte samen bent, waarbij de een naar muziek luistert en de leest bijvoorbeeld, is wat wij vrouwen meer op waarde zouden kunnen schatten.

Beeld: iStock

Lees ook: 11 strubbelingen van mensen met een lange relatie (in vrolijke cartoons)

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button