7 dingen waaraan ik me erger in de sauna

Esther is 51 en moeder van de gehandicapte Joris van 19 (met een verstandelijke beperking) en van Sophie van 14 (en eigenwijs.) Om te ont-stressen, te de-toxen, bij te praten met vriendinnen en om soms even echt helemaal verplicht niets te doen gaat ze graag naar de sauna. Niets lekkerder dan een paar uur totale ontspanning, geen telefoon en gewoon genieten. Maar er zijn altijd verbeterpuntjes te vinden.

 1. Dat je slippers aan moet 
  Er is vast een reden voor dat iedereen slippers aan heeft in de sauna. Ik ben een échte blote-voeten-loper en vind het eigenlijk maar niks. Is het uit hygienisch oogpunt, die slippers? Lijkt me niet. We zitten allemaal met onze blote billen op die houten bankjes, we scharrelen nakend rond en  laten overal bacterien achter waar we verder niet over na willen denken. Dat argument vervalt dus meteen.
  Ik ben die slippers ook altijd kwijt.
  Ik laat ze staan bij die laatste sauna terwijl ik met mijn blote voeten door het gras al doorloop naar de volgende cabine, of ik zet ze ergens neer en vergeet meteen waar. Zonder slippers ben ik pas écht vrij.
  Dus ik zeg: afschaffen die slippers. Ik vind het trouwens ook geen gezicht. Allemaal lekkere blote, vrije lijven en dan wel op slippertjes.
  Hoe langer je erover nadenkt hoe gekker dat toch eigenlijk is. Bloot is bloot!
  Ik zeg: voortaan barefoot de sauna in.
 2. Dat er bejaarden zijn
  Tsja, ik bevind me op glad ijs als ik daar wat over ga zeggen. Ik ben zelf immers ook al 50+ en zéker niet perfect. En ik vind dat iedereen naar de sauna mag. Maar toch. Ik heb nu al een paar keer in de sauna gezeten en ben ze al vaker tegengekomen. Het zijn trouwens meestal de mannen die het doen. Schaamteloos vlijen ze hun gerimpelde lijfjes naast me neer. Nu is daar niets mis mee. Alleen gaan ze altijd meteen liggen. Té dichtbij.  En dan komt het moment dat de sauna wat warmer wordt, de hitte wat intenser en dan begint dat gerimpelde lijfje, vlak bij mij,  ineens te kreunen. En niet zachtjes wat gezucht, zoals iedereen dat een beetje doet maar écht bijna gerochel en zo diep zuchtend dat ik niet meer relaxed kan zitten en alleen nog maar op dat oude blote mannetje kan letten. Want stel dat hij ineens niet meer ademt? Al mijn rust is uit mijn lijf en ik let alleen nog maar op dat gerimpelde gevalletje. Je hebt badpak-dagen en vrouwen-dagen. Ik zeg: Kunnen we ook niet af en toe een bejaarden-dag doen? Voor mijn rust?
 3. Dat ik mijn leesbril nergens kwijt kan
  Ik heb een leesbril. En eigenlijk heb je die natuurlijk niet nodig in de sauna. Alhoewel, in die vrij schemerig verlichte ruimtes hangt er naast de sauna vaak een bordje. Met uitleg. Niet dat ik die lees, ik ben niet zo van de gebruiksaanwijzingen, maar toch. Het irriteert me ook als ik het niet kan lezen. Bril op en bril af dus en dan sta je een beetje lullig met die bril in je hand terwijl je daar in je blote kont loopt. En een leesbril op je hoofd in de sauna vind ik eigenlijk net zo gek als slippers aan je voeten. Meer leesbrilplankjes dus. Naast iedere saunadeur één. Met een lampje erboven.
 4. Dat er perfecte lijven rondlopen
  Ook zoiets. Al die perfecte lijven. Kunnen we met die badpakken-dag en vrouwen-dag en bejaarden-dag er ook een perfecte-lijven dag bij regelen?Ik vind het gewoon niet eerlijk. Al die mensen bij wie alles perfect zit. Die niet een vleugje mascara nog onder hun ogen hebben zitten omdat het wat uit is gelopen. Erger nog, bij wie de mascara én de lippenstift tijdens het gehele saunabezoek gewoon perfect blijft zitten. Onuitstaanbaar. En nergens een putje, een bultje, een stukje teveel of een kreukel. Alles keurig geschoren en glad op de juiste plaatsen en precies de goede maten. Ik vind het een grote confrontatie met mijn eigen imperfectie. Normaal hou ik erg van mijn ‘perfect imperfections’ maar ik zeg: perfecte lijven eruit!
 5. Dat we allemaal doen alsof we niet naar elkaar blote ….. kijken
  Ik vind het heerlijk om een hele dag in mijn blote kont door zo’n sauna te wandelen. Pure ontspanning. Als ik het erover heb met mensen beaamt iedereen dat. Zo fijn dat je heerlijk en onbespied rond kan lopen. Iedereen is bloot en daardoor is iedereen gelijk. Het maakt allemaal niet zoveel uit (nou ja, behalve die bejaarden en die perfecte lijven en die slippers en leesbrillen dan) Maar dat onbespied? Ik kijk altijd wel. Ik ben een vrouw van vlees en bloed en als er naakte mannen langs lopen kijk ik niet altijd meteen naar hun ogen. Piemels in alle vormen en maten wapperen voorbij. Daar moet je toch ook even naar kijken?! Het is toch ook leuk?  En niet alleen naar mannen. Ook de vrouwen kijken naar elkaar en de mannen ook weer naar de vrouwen. En is dat ook niet heel natuurlijk? Dus laten we eerlijk zijn….natuurlijk kijken we allemaal. En daar is helemaal niets mis mee.
 6. Dat er nog steeds geen vochtig toiletpapier is
  Een wat raar onderwerp maar toch. Je loopt de hele dag bloot en heerlijk ongegeneerd rond. Heerlijk ontspannen en vrij. Maar af en toe moet je ook naar het toilet. Nu sla ik persoonlijk helemaal op slot als ik in een gemeenschappelijke ruimte naar de wc moet, maar anderen hebben daar minder last van. En hoe suf is het dan niet als je van het toilet komt en er hangt ergens achter aan je billen nog zo’n kleine stukje achtergebleven, niet goed afgescheurd stukje wit wc-papier. Ik heb het gezien. En normaal spreek ik iedereen overal op aan, doe ik de labeltjes die bij mensen uit hun shirts steken in hun nek altijd terug. Zelfs bij wildvreemden. Maar dit? Het voor ze weghalen is geen optie. Maar hoe zeg je het? Ik stel voor vochtig toiletpapier in de sauna om dit soort taferelen te voorkomen.
 7. Dat die bubbelbaden maar niet willen verdwijnen
  En last but not least. Mogen de bubbelbaden verwijderd worden uit de sauna? Met altijd meer mensen dan eigenlijk erin passen zit je dan in zo’n bad. De knop van het bubbelen bevindt zich vaak buiten datzelfde bad dus net als iedereen eindelijk zit, stapt één iemand er weer uit, en ja, dwars over en langs iedereen heen, drukt op die knop, wurmt zich er weer tussen en daar zit je dan. Benen raken elkaar, de stoom en de bubbels maken alles wat onzichtbaar en ik denk dat er daar onder die bubbels heel veel gebeurd wat ik niet wil weten. Soms trap ik er toch in en ga, als het bad leeg is, er toch in. Wat ongemakkelijk schudt je hele lijf dan heen en weer onder, maar nog erger, ook boven water. Ik krijg het steeds warmer en wordt onrustig van dat lawaai. Want die bubbelbaden zijn echt zó luidruchtig.
  Bubbelbaden horen in eigen tuin met een selectief uitgezocht gezelschap.

Lees ook: Liesbeth’s 97 stiekeme gedachten bij de kapper

(Beeld: iStock)

Gerelateerde artikelen

Back to top button