Waarom het heerlijk is om de idealist in je te omarmen

Hoe verbeter je de wereld?

Liesbeth gaat de wereld eigenhandig een beetje beter maken en ze heeft er zin in. Niet groots en meeslepend, maar gewoon een beetje do-able en huis-tuin-en-keuken-achtig. En tada: deze kleine dingen zouden nog wel eens het verschil kunnen maken. Of nouja, noem ze maar ‘klein’.

1 Schoonheid zoeken

Dit klinkt als een inkopper maar ik denk wel dat je mentaal ook klaar moet zijn om bewust(er) te willen, en dus gaan leven. Dat ben ik dus echt, en dat zal de leeftijd wel wezen maar dat maakt mij weer niets uit. Uiteindelijk begint alles wat leuk is met richting aangeven, en dus met er actief voor kiezen, ook in je hoofd. Zo ken ik iemand (ik noem geen naam maar die heeft hij wel hoor, want hij is mijn broer) die leeft volgens het principe dat alles wat hij doet een bepaalde vorm van schoonheid in zich moet dragen.

Van het eten dat hij kookt tot de baan die hij heeft, van de vrouw van wie hij houdt (die prachtig is) tot de sokken die hij draagt: alles en iedereen die hij om zich heen verzamelt draagt een bepaalde waarde in zich. En ik vind dat een mooie gedachte: dingen met aandacht en toewijding doen. Dus écht een gesprek voeren, met liefde koken en niet even snelsnelsnel iets in de oven gooien, of een boek lezen in plaats van een serie wegbingen. Wie bewust schoonheid zoekt in het dagelijkse wordt denk ik een stuk rustiger, en dus gelukkiger. En vanuit daar ontstaat weer ruimte voor een andere levensinvulling die meer draait om bewuste keuzes.

 

2 Goed voor mijn omgeving zorgen

Want dat milieu, dat is gewoon een ding. Een DING hoor, en dat hoeft absoluut niet meteen ongezellig of huiswerkerig te worden nu. Maar ik wil dit jaar écht op onnodige verspilling gaan letten, Mijn geliefde heeft zich inmiddels al compleet gestort op het verminderen van de plastic soep en koopt geen onnodige verpakkingen meer (nootjes halen wij tegenwoordig dus bij de notenbar want daar gaat het in een zakje in plaats van een plastic supermarktdoosje) al zeg ik hier ook over: dat is serieus nog vele malen moeilijker dan het lijkt, maar dat wordt een ander artikel.

En gelukkig ik ontdekte nog meer goed nieuws want mijn lief en ik reizen allebei bewust met de trein naar ons werk. Twee uur per dag mensen, want treinen is op zich al een groene keuze maar wat blijkt: per 1 januari rijden alle elektrische treinen ook nog eens op 100% windstroom –een samenwerking tussen NS en Eneco. Dat zijn 5.200 treinritten per dag over 7.000 kilometer spoor. Dat is 1,2 miljard kWh elektriciteit per jaar; dat staat gelijk aan alle huishoudens in de stad Amsterdam! Ik vind het wel wat hebben dat we daarmee het eerste land in de wereld zijn die dit doet. En het waait natuurlijk ook behoorlijk, dus ik zie alleen maar win-win, zeg nou zelf.

 

3 Zuunig zijn

Ik heb ooit echt een enorm zuinige periode gehad omdat ik door omstandigheden gedwongen werd plotseling alles opnieuw te moeten kopen waardoor mijn zuurverdiende spaargeld helemaal op was. En ik daarna maandenlang leefde van 50 euro in de week. Ik zal je zeggen dat toen ik daar eenmaal de hang of it kreeg, ik onverwacht creatief en principieel werd in hoe en waar ik mijn geld besteedde. Want echt: je hebt gewoon niet zoveel nodig, en daarachter komen is werkelijk een heerlijk gevoel.

En waarom zou je eigenlijk niet zuinig zijn, zodat je straks geen appeltje maar gewoon een enorme FUCKING appel voor de dorst in een oud sok hebt zitten? Geloof me: dat is veel leuker dan het klinkt, vandaar dat ik tot op de dag van vandaag niets kan met koopziekte of geld-over-de-balk-smijterij. Maar áls ik dan ook iets koop ben ik daar nogal mee in mijn sas, dat dan ook weer wel. En dat is een bewuste keuze, dus aan mijn kleding geen kinderhandjes. En dat zouden meer mensen moeten doen, al zeg ik dat maar even zelf.

 

4 Ruilen en weggeven

Het schijnt het nieuwe kopen te zijn en ik weet er nog weinig van maar ik wil dit in het nieuwe jaar wel gaan proberen: ruilhandel. Als in: ik pas een middag op het kind van mijn zus, doet zij mijn belastingaangifte. En dit is overigens een bijzonder raar voorbeeld want a) ik wil het kind van mijn zus vanwege haar nogal grote schattigheidsfactor het liefst ontvoeren en hoef daar dan verder niets voor terug te hebben want zo ben ik dan ook wel weer en b) mijn zus mag met haar non-existente rekenkundige inzichten NOOIT mijn administratie in maar je snapt wat ik bedoel.

Daarnaast viel mijn oog van de week op de Humanitas-winkel bij mij in het dorp. En ineens zag ik een oplossing voor mijn verzameling overdaad: weggeven die hap. Het levert mij een opgeruimd huis –en dus hoofd –op, ik begeef me op het recyclingspad én ik hoop dat er iemand blij is met de enorme hoeveelheid warme vesten (ik heb al een vest), boeken (ik heb al een boek) en ongeopende toiletartikelen (ik heb al een mascara en deodorant) die ik dus zeer spoedig kom afleveren daar, als ware ik de kerstvrouw. Maar dan in januari, lekker gek mens dat ik me toch ben.

 

5 Bewuster sociaal zijn

En dit gaat twee kanten uit had ik zo bedacht. Want waar je mee omgaat word je mee besmet dus laat ik me dit jaar alleen nog maar besmetten door leukerds, lieverds, creatieverds en grappigerds, en stop ik met aandacht geven aan human darkness, al is het om te beginnen maar in gedachten. Maar andersom zie ik hier ook kansen, want er is niets mis met er voor anderen mensen zijn die wel wat gezelschap of hulp kunnen gebruiken, gewoon omdat dat voor iedereen goed is.

Ook voor jezelf dus. Ik ga nog even zoeken maar mijn voornemen is hoe dan ook: 1 vrijwilligersproject dit jaar. Iets dat een afgeronde periode is, bijvoorbeeld drie maanden, iets met kinderen (want: hoera) en iets dat zoden aan de dijk zet. Ik denk aan taalcoach voor vluchtelingenkinderen. Wat zeg ik: ik word taalcoach voor vluchtelingenkinderen, want je kunt gewoon iets dóen in deze wereld. Hè, dit lucht nu al op. Nu nog even inschrijven (Link volgt). Maken we samen de wereld een beetje mooier en duurzamer van, hoop ik. Wie doet er met me mee?

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door NS en Eneco, maar de content is 100% van ons.

NS is het eerste spoorwegbedrijf ter wereld dat op 100% windstroom rijdt. Daarbij heeft NS in de samenwerking met Eneco nadrukkelijk gevraagd om additionele groene stroom, zodat het niet ten koste gaat van bestaande groene stroom. En dat is gelukt door te investeren in de nieuwe windparken. Per jaar wordt er circa 1,2 miljard kWh elektriciteit gebruikt voor de elektrische treinen. Dat staat gelijk aan alle 400.000 Amsterdamse huishoudens per jaar!

Gerelateerde artikelen

Back to top button