22 hardnekkige misverstanden over dertigers

Renske had behoorlijk wat ideeën over dertig (plus) zijn. Dat je dan heus je geldzaken op orde hebt bijvoorbeeld en je niet meer druk maakt om wat een ander van je vindt. Mmmmm.

Weet je nog? Dat je de mensen in 5VWO Heel Oud vond? Weet je nog, hoe je dacht dat iedereen die studeerde écht volwassen was? Weet je nog, hoe je – toen je eenmaal studeerde – dacht dat je dan zo rond je 28e alles vast wel voor de bakker zou hebben? En weet je nog, hoe je die grens vervolgens vol goede moed opschoof naar dertig plus?

Ik vraag me serieus af wanneer ik nou eindelijk volwassen word, wanneer ik bepaalde zaken eindelijk eens onder de knie heb. Hier een opsomming van mijn persoonlijke misverstanden over thirty something zijn.

 1. Misverstand 1: dat je je niet meer zo druk maakt over wat een ander van je vindt. Ik weet nog goed hoe een collega  – een trotse dertig plusser – gniffelend en met de neus in de lucht en nippend van de witte wijn tegen me zei: ‘Och, maar dát heb ik echt losgelaten hoor, hahahahahaha, ik maak me echt niet meer druk over wat anderen van me vinden, hahhahahaa, dat heb ik echt afgeleerd, hahahaha, ik ben wie ik ben, hahahahahaaaa.’ En ze lachte er dus echt zoveel bij. Nou, mensen, wat zullen we er eens van zeggen? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik denk dat ik er nog altijd praktisch en dagtaak aan heb te bedenken wat anderen van me vinden.
 2. Misverstand 2: dat je nooit meer rood staat. Rood staan, sjonge! Dat deed je in je studietijd. En dan leende je nog wat bij van de IB Groep. En dan ging je het later allemaal echt wel terugbetalen als je een dikke baan had. Toegegeven, ik leen gelukkig niks meer van de IB Groep, maar wel van mijn vriend en ook van de bank. Buiten het feit dat ik een stevige hypotheek heb kan ik maandelijks tot -250 in de min, en dat doe ik dan ook geregeld. mijn saldo is as we speak (ik zoek het even op): -236,41.
 3. Misverstand 3: dat je altijd op tijd komt. Vroeger had ik nog het voordeel dat ik misschien nog jong en hysterisch en niet zo goed met planningen was enzo, maar nu ben ik 35 en ik kom nog steeds te laat. Gewoon, vanwege dingen. Je weet toch.
 4. Misverstand 4: dat je het achterste van mijn tong durft te laten zien aan vriendinnen of collega’s. Nog steeds durf ik tegen mijn vriendinnen of collega’s niet écht te zeggen waar het op staat. Nog steeds bedek ik de ongemakkelijke waarheid / mijn mening vaak met de mantel der liefde, en ga ik maar snel een kopje thee halen. Of ik laat gewoon gezellig over me heen lopen door bijvoorbeeld JA AMEN te zeggen op iets waar ik stiekem NEE FOK DAT op zou willen zeggen. Waarom? Simpel! Omdat ik nog steeds doodsbang ben voor ruzie. En dus voor afkeuring.
 5. Misverstand 5: dat je netjes bedankkaartjes en hoera er is een baby – kaarten verstuurd. Ik dacht dus altijd dat het bij de leeftijd hoorde. Dat je op een gegeven moment heus wel tijd en ruimte gaat nemen om gezellig kaartjes te kopen, te schrijven en te versturen. Maar helaas. Ik ben nu 35, heb potdorie zelf twee kinderen gekregen, maar er zijn in mijn omgeving inmiddels drie nieuwe baby’s geboren en ik heb nog geen kaart gekocht.
 6. Misverstand 6: dat je flink aan het sparen bent voor je pensioen. Deze is ook erg – en dit is geen gesponsorde post: ik heb misschien een paar duizend euro gespaard voor mijn pensioen. That’s it. Nog steeds leef ik liever nu dan later, nog steeds roep ik iedere week wel een keer dat ik een afspraak moet maken met een adviseur. En dat terwijl ik liever mijn oude dag op een luxe zeiljacht dan achter de geraniums slijt. Hoe het moet goed komen weet ik niet. Misschien moet ik gewoon verhuizen naar Finland of Zweden want daar zijn ze heel goed met regelingen en shit.
 7. Misverstand 7: dat je zonder rijangst de weg opgaat. Kan ik kort over zijn. Ik ga de weg niet eens op, dus dan kan ik ook niet zonder rijangst de weg op gaan! Of heb ik het mis?!
 8. Misverstand 8: dat je niet meer zo dronken wordt. Moehahaha moehahahahaa ik heb af en toe een emmer alcohol nodig mensen. Juist nu ik stokoud vijfendertig ben. En ja, weer vanwege dingen. Allerlei dingen. Je weet toch.
 9. Misverstand 9: dat ik mijn bed iedere dag netjes opmaak. Heel vreemd, maar het is dus alleen maar érger geworden. Ik maak nu alleen nog maar mijn bed op als er mensen op bezoek komen. Ik denk dat ik vroeger nog wat meer in contact stond met de lessen van mijn moeder. Zoiets?
 10. Misverstand 10: dat ik niet meer zo zal schommelen in gewicht. Kijk, als onzekere puber of als wispelturige twintiger schommel je logischerwijs nogal eens in gewicht. Maarja, ik ben nu 35 en twee maanden geleden woog ik echt iets heel anders dan nu. En nee ik ga niet vertellen hoeveel ik weeg. Dat zouden jullie wel willen weten he, vuilakjes. Oke ik weeg 71. Maar volgende maand zal dat wel weer meer zijn.
 11. Misverstand 11: dat ik netjes weekboodschappen doe. Kan ik ook kort over zijn: ik weet op maandag echt niet waar ik op vrijdag zin in heb. En dan kun je nu allemaal tips gaan geven over dat je dan gewoon allemaal opties moet uitdenken maar ik heb er een handje van om dan precies datgene eerst te willen wat de langste houdbaarheidsdatum heeft en ik krijg nu een hyperventilatieaanval IK HAAT WEEKBOODSCHAPPEN DOEN.
 12. Misverstand 12: dat je je dan zelf je band kunt plakken. Een woord: mijn vriend. En als mijn vriend het niet wil doen dan heb ik nog een woord voor je: de fietsenmaker. Ookal is het een oplichter en roept ‘ie iedere keer dat ik hele nieuwe binnenband moet.
 13. Misverstand 13: dat je dan regelmatig zult sporten. Ik heb in juni een sportabonnementje afgesloten en helaas heb ik dat nu weer opgezegd omdat ik mijn leven klote vind als ik een sportabonnementje heb.
 14. Misverstand 14: dat je geen meuk meer koopt van fastfashion ketens en netjes investeert in unieke designerstukken. Als iemand even zo vriendelijk is maandelijks een tonnetje te storten zeg ik prima, komt voor helemaal voor de bakker. Dan haast ik mij naar de goddelijke winkels van Gucci, Prada, Louis Vuitton, Chanel en Balenciaga.
 15. Misverstand 15: dat je op maandag fris aan de nieuwe werkweek begint. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik op zondagmiddag een lekker glaasje aan het drinken ben bij de haard dan neem ik er nog een.

En ik denk dat er nog wel tachtig van dit soort dingen te bedenken zijn. Een kleine greep: (16) ik kan nog steeds niet goed wassen, (17) ik zoek mijn oma te weinig op, (18) ik eet nog steeds overal mayonaise op, (19) ik ben nog steeds zenuwachtig voor sollicitatiegesprekken, (20) ik kijk nog steeds huizenhoog op tegen bepaalde mensen, (21) ik word nog steeds soms knalrood en (22) ik laat nog steeds iedere week mijn telefoon op de grond vallen. BAM! Kapot!
Dat zeg ik: wat een ellende. Doe alsjeblieft ook een duit in de zak.

Lees ook: Geen bucketlist maar een fuckitlist!

Gerelateerde artikelen

Back to top button