Ben je gewoon een beetje druk, of heb je eigenlijk een burn-out?

Het leven van tegenwoordig gaat snel. Iedereen heeft het druk. Dat hoort erbij, het is normaal. Maar hoe weet je dan wanneer het níet meer normaal is? Hoe weet je of je gewoon een beetje druk bent, of dat het simpelweg teveel is geworden? Dat onderscheid is heel belangrijk. Want ben je er te laat bij, dan kan dat vervelende gevolgen hebben.

Onlangs had ik een periode dat het allemaal niet zo lekker meer ging. Het was erin geslopen, bijna ongemerkt. Daarom had ik er zelf eigenlijk niet zo erg bij stil gestaan, bij dat opgejaagde gevoel dat ik steeds vaker had. Bij het feit dat ik ’s nachts steeds moeilijker in slaap kwam, of soms zelfs uren wakker lag. Had ik niet gemerkt dat mijn lontje steeds maar korter werd, dat ik weinig meer kon hebben en om het minste of geringste zomaar kon ontploffen, of in huilen uit kon barsten. Ik weet het aan het feit dat ik het nou eenmaal druk had, als werkende moeder van drie kleine kinderen. Net zoals iedereen, zeg maar. Het leek me niet meer dan normaal dat ik het gevoel had dat ik opgeslokt werd door mijn eigen leven. En iedereen stort weleens in. Toch?

Tja, dat valt wel te betwijfelen. We hebben het allemaal druk ja, dat is waar. Maar instorten, hoort dat erbij? Dat weet ik, achteraf gezien, zo net nog niet. Maar, wanneer is genoeg dan genoeg? Wanneer verandert het in de lucht houden van alle ballen in het leven van normaal naar abnormaal? Welke bal is de bal teveel? Wanneer gaat ‘een beetje druk zijn’ over in een burn-out? En vooral, wanneer vraag je hulp om die vraag te beantwoorden? Het antwoord is: beter te vroeg dan te laat. Want voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen. Ben je eenmaal die grens van druk naar burn-out over gegaan dan is het heel lastig om weer terug te komen en heb je veel meer kilometers te maken dan als je voor die grens nog net op tijd was omgekeerd. En waarom zou je de moeilijke weg kiezen, als er ook een makkelijker pad is?

Voel je je dus al een tijdje niet helemaal senang, heb je het gevoel dat jij niet je leven leidt, maar je leven jou, dan is een bezoekje aan de huisarts de moeite waard. Ja, ook als je nog niet drie weken huilend met het dekbed over je hoofd getrokken in je bed hebt gelegen, juíst daarvoor. Ook als je denkt dat het zo’n vaart wel niet zal lopen. Schrijf dan eens op wat je eigenlijk allemaal voelt en maak een slimme vragenlijst voor de dokter. Toen ik, eigenlijk al rijkelijk aan de late kant en zonder vragenlijst, bij de huisarts belandde vertelde die mij na enig doorvragen dat ik toch wel angstig dicht tegen een burn-out aan hing. En dat het wellicht handig was geweest als ik mezelf eerder eens had afgevraagd of het eigenlijk wel normaal was wat ik voelde. Want dat was het dus gewoon niet. Ik was er best door overrompeld, simpelweg omdat ik me niet zo goed voorbereid had en stiekem alleen maar naar de dokter was gegaan omdat mijn man me daar naar toe gestuurd had. Gelukkig maar, want anders had ik nu misschien wel met een burn-out op de bank gezeten. Maar in retrospect had ik gewild dat het niet eens zo ver gekomen was al nu en dat ik eerder aan de bel had kunnen trekken.

Twijfel je of het allemaal wel goed met je gaat, dan kan de huisarts je waarschijnlijk helpen. En jij helpt de huisarts en jezelf weer door je goed voor te bereiden. Door voor jezelf duidelijk te hebben wat nou eigenlijk het probleem is, wat je voelt en waar je over twijfelt. En op tijd een lijntje uit te werpen zodat je wat je vangt ook nog een beetje kunt behappen. Het leven is druk en de balans vinden in alles wat we tegenwoordig allemaal moeten is niet eenvoudig. Wees er daarom op tijd bij als de weegschaal naar de verkeerde kant lijkt uit te slaan. Want een tijdje wiebelen op de evenwichtsbalk van het leven kan geen kwaad. Maar je moet er gewoon niet vanaf vallen.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis, maar de content is 100% van ons.

Zilveren Kruis heeft iets nieuws: De Slimme Vragenlijst. Op het platform  van Zilveren Kruis Beter naar de dokter kun je gemakkelijk je eigen Slimme Vragenlijst samenstellen – een korte checklist zodat je goed voorbereid bij de dokter komt. Per doel van je bezoek zijn de vragen verschillend. Zo ga je beter naar de dokter!

Lees hier meer over ons advertentiebeleid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button