Dit is waarom we selfies maken

‘Ik maak echt heel veel foto’s hoor’, zei vriendin J. met wie Abby (34) een paar dagen naar Valencia ging. ‘Leuk, dat doe ik ook’, was haar antwoord. In het buitenland zijn haar favoriete objecten mooie bloemen of kleine pittoreske huisjes, of de lokale katten die ze op haar pad treft. Pas op het moment dat ze in Valencia aankwamen, begreep ze wat J. bedoelde met veel foto’s maken: selfies dus.

Ik schrok me rot toen ze opeens haar mobiel voor ons gezicht hield en zonder iets aan te kondigen een foto maakte. Ik schrok nog erger toen ik het resultaat zag. ‘Hoe kun je nou selfies maken?’, riep ik. “Selfies zijn verschrikkelijk!” Niet volgens J., die me uitlegde dat je er vooral heel veel moet maken, dan zit er altijd wel een mooie tussen. De rest, die delete je uiteraard. Gedurende de hele citytrip was ik op mijn hoede voor de telefoon van J., die in elk restaurant of voor elke basiliek selfies probeerde te maken van ons tweetjes. Konden we niet gewoon van een afstandje foto’s van elkaar maken als we dan toch zo nodig zelf op de foto moesten?

Ik weet heel goed waarom ik nooit een selfie maak. Zodra ik de camera op mezelf richt, sta ik minutenlang mijn haar goed te strijken, mijn nek zo te strekken dat er geen rare plooien in vallen, terwijl ik ondertussen in close up geconfronteerd word met mijn glimmende neus. Probeer op die manier een vrolijke lach te fabriceren en het resultaat is een ongeloofwaardige nepgrijns met ogen die gekweld in de lens kijken, terwijl ze juist níet in de lens moeten kijken.

Toch schijnen selfies wel ergens goed voor te zijn. Door je zelf zo mooi mogelijk op de foto te zetten -voor degenen die dat wel lukt- stijgt je zelfbeeld. Oftewel: zorg voor een mooi filtertje over de foto, en je vindt en voelt jezelf ook in het dagelijkse leven daadwerkelijk een stuk aantrekkelijker, concludeerde Terri Apter, psychologiedocent aan de universiteit van Cambridge. Dat niemand in het dagelijks leven net zo leuk kijkt als op een selfie, omdat je gezicht nou eenmaal geregeld fronst, de mondhoeken hangen of je haar stom zit, dat maakt niet uit. Je houdt jezelf dus alleen maar voor de gek met de wetenschap dat je jezelf iets mooier vindt dan dat je bent, maar in dit geval voel je je daar wel een stukje beter door.

Daarnaast zijn selfies ook een vorm van communicatie. In plaats van iedereen te vertellen dat je je pasgeboren neefje hebt bewonderd, plaats je gewoon een selfie van jullie tweetjes. En ja, natuurlijk ontlokt dat een discussie als je die foto op Facebook, Twitter of Instagram plaatst, of het als WhatsApp profielfoto instelt. Velen zullen je niet alleen feliciteren met je neefje, maar ze zullen ook zeggen dat je straalt. “Mensen zijn groepsdieren”, verklaart dr. Terri Apter. We willen gezien worden, opgemerkt, anders voelen we ons onzichtbaar.”

Selfie als communicatiemiddel dus, én een manier om je goed te voelen over jezelf. Ik moet toegeven dat ik het leuk vind als mijn geliefde tijdens zijn werkdag een selfie stuurt wanneer hij in een boom zit (hij is werkzaam als hovenier). Jammer voor hem ben ik niet scheutig met selfies. ‘Je ziet er grappig uit’, zei hij toen ik er eentje stuurde. Ik had nota bene ruim een kwartier staan poseren en deleten voordat er eentje mijn goedkeuring kon verdragen. Bij sommigen stijgt het zelfbeeld van zo’n selfie. Bij mij duidelijk niet.

Lees ook: Je bent zo leuk, dus waarom doe je zo debiel op Facebook?

(Beeld: iStock)

Gerelateerde artikelen

Back to top button