Hoe zeg je tegen Familie & Vrienden dat je niet wilt drinken?

Minderen of stoppen met alcohol biedt een heleboel voordelen, waaronder een boost in mentaal welzijn, een betere slaapkwaliteit, meer energie, verbeterde vruchtbaarheid en bescherming tegen hart- en vaatziekten en kanker.

Als je erover hebt gedacht om cocktails in te ruilen voor mocktails, is je eerste mentale hindernis misschien: hoe zullen mensen reageren?

Scenario #1: Je gaat naar een kerstfeest met de familie en je wilt nuchter blijven zonder dat het lijkt alsof je de pret bederft.

Probeer het volgende te zeggen: “Ik ben bezig met een detox, dus ik neem mijn favoriete mocktail/kombucha mee, die iedereen mag proberen.” Of “Ik heb net Sober Oktober gedaan en ik voel me zoveel beter, dus ik ga door.”
Als het een kleine bijeenkomst is van naaste familie, zou ik ze van tevoren vertellen dat je niet gaat drinken en een reden geven waar jij je goed bij voelt, waardoor het hopelijk van tafel gaat. Of je kunt helemaal eerlijk en openhartig zijn. Je kunt zeggen: ‘Eigenlijk maak ik me zorgen dat ik te veel drink, dus ik neem een pauze’. Je kunt uitleggen wat voor invloed het op je heeft gehad (bijvoorbeeld op je slaap, je stemming, je concentratievermogen op het werk of je financiën), wat context geeft aan je keuze en hopelijk hun steun stimuleert.

Als het een grotere bijeenkomst is, kies dan voor een eenvoudige, korte weigering op de dag zelf. “Je mag best een leugentje om bestwil vertellen als je denkt dat mensen het je moeilijk zullen maken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik slik medicijnen, dus ik heb mijn eigen drankjes meegenomen’, of ‘Ik krijg migraine van alcohol’. Maak er geen groot probleem van; hou het kort en simpel.”

Scenario #2: Je maat schreeuwt een rondje bier in de kroeg en jij bent de enige die weigert. Ze negeren zelfs je eerste ‘nee’ en kopen toch een drankje voor je.

Probeer dit eens te zeggen: “Bedankt voor het drankje, maar ik drink vanavond geen alcohol omdat ik ’s ochtends vroeg moet beginnen en de gevolgen van alcohol kunnen mij nu niet in de weg staan.”

Het kan even duren voordat je vrienden accepteren dat je je drinkgewoonten hebt veranderd. Wees voorbereid op hun reacties. Het is een goed idee om een script te hebben voordat je naar een sociaal evenement gaat waarvan je weet dat er alcohol geschonken zal worden. En herinner jezelf eraan dat er een reden is waarom je de beslissing hebt genomen om te stoppen of te minderen met alcohol. Je hebt misschien besloten dat je gezondheid en je relaties je topprioriteiten zijn en dat betekent dat je relatie met alcohol moet veranderen. Bovendien, zegt ze, herinner jezelf aan de gezondheidsvoordelen, zoals een betere slaapkwaliteit, helderder denken en een mogelijke boost in je humeur.

Scenario #3: Vrienden komen op bezoek en nemen een krat bier mee om samen open te maken. Jullie zijn normaal gesproken ‘drinkmaatjes’ en je wilt hun gevoelens niet kwetsen.

Probeer dit eens te zeggen: “Ik wilde je laten weten dat ik besloten heb om te stoppen met drinken omdat….

Ik hou gewoon niet van de persoon die ik ben als ik drink en het heeft invloed op mijn relaties/vrienden/kinderen/zelfvertrouwen. Ik heb last van een alcoholverslaving.

Ik ben tot het besef gekomen dat ik niet echt een uitknop heb. Ik merk dat ik altijd veel meer drink dan ik wil en het is in de loop van de tijd erger geworden, dus ik wil het nu in de kiem smoren.

Het heeft echt invloed op mijn geestelijke gezondheid en daarom heb ik besloten dat het tijd is om een keuze te maken en mijn geestelijke gezondheid op de eerste plaats te zetten.

Een eerlijk, authentiek gesprek als dit kan ontmoedigend aanvoelen, maar het kan je vaak dichter bij de andere persoon of personen brengen. Bovendien heeft het als bijkomend voordeel dat het je verantwoordelijk houdt.

Scenario #4: Je bent op een feestje waar het onderwerp van niet drinken ter sprake komt, en die ene (vervelende) persoon begint je uit te schelden dat je ‘saai’ bent, of houdt vol: “Kom op, het is maar één drankje.”

Probeer dit eens te zeggen: “Ik kan nog steeds plezier hebben zonder te drinken; bovendien geniet ik echt van de gezondheidsvoordelen voor mijn lichaam en geest. Ik kijk ernaar uit om morgenochtend vol energie wakker te worden.”

Wees klaar voor die lastige sociale situaties. Helaas zal niet iedereen je beslissing om te stoppen met drinken steunen en dat kan betekenen dat je vooruit moet plannen. De beste plek om te beginnen is om eerlijk te zijn tegen je sociale groep als je je daar prettig bij voelt. Neem anders een of twee goede vrienden in vertrouwen over je voornemen om te stoppen of een pauze in te lassen in het drinken van alcohol. Ze zegt dat als je je niet gesteund voelt, denk er dan over na om je aan te sluiten bij nieuwe sociale groepen waar alcohol niet centraal staat om een leuke tijd te hebben.

Scenario #5: Je maakt een praatje met een nieuwe kennis op een sociaal evenement op het werk. Ze vragen of je een wijntje mag en je wilt niet onvriendelijk overkomen door te weigeren.

Probeer dit te zeggen: “Bedankt voor het aanbod, maar ik hou het voorlopig bij een watertje. Het wordt een drukke week voor me en ik moet er gewoon voor zorgen dat ik mijn eigen tempo aanhoud.” Of “Ik drink liever niet op werkbijeenkomsten, maar ik ga met je mee en pak een watertje.”

Als je bang bent dat je als onvriendelijk overkomt, kun je aanbieden om de drankjes te pakken of voorstellen om samen je drankjes te bestellen en dan bij je keuze voor de avond te blijven, ook al is het water. Maak het speciaal en vraag om water met een schijfje limoen.

Het is belangrijk om trots te zijn op je beslissing om je relatie met alcohol te veranderen. De meeste mensen kunnen de toewijding waarderen.

Scenario #6: Een vriend vraagt of je wilt bijkletsen voor een drankje in je favoriete bar, wat meestal gepaard gaat met een paar flessen wijn.

Probeer dit te zeggen: “Eigenlijk ben ik bezig met een detox, heb je zin om zaterdagochtend in plaats daarvan met mij een boswandeling/brunch/andere activiteit te gaan doen?”

Als het één-op-één is waarbij de nadruk van jullie sociale gesprek op drank ligt, zou ik voorstellen om iets heel anders te gaan doen. Als je vriend dicht genoeg bij je staat en je je op je gemak voelt, zou je je kunnen openstellen over je echte reden om niet te drinken, bijvoorbeeld: “Ik heb me een beetje zorgen gemaakt over mijn drinken, dus ik sla het even over.”

Je zou er versteld van staan hoeveel mensen uit je eigen kringen tevoorschijn komen.

Scenario #7: Je gaat met vrienden picknicken op het strand en iedereen zal drinken. Je verschijnt zonder je gebruikelijke fles bier en je weet dat je vrienden commentaar zullen geven.

Probeer dit eens te zeggen: “Eigenlijk heb ik me zorgen gemaakt dat ik te veel drink, dus ik neem een beetje een pauze.”

Wees helemaal eerlijk en openhartig, als je je daar klaar voor voelt. Je kunt uitleggen wat voor invloed het op je heeft (bijvoorbeeld op je slaap, je stemming, je concentratievermogen op het werk of je financiën), wat hopelijk hun steun zal inspireren.

Wees voorbereid op mogelijke tegenwerking, in de zin dat iemand zou kunnen zeggen: “Het gaat goed met je, je bent geen probleemdrinker.”

Ik zou reageren met iets als: ‘Bedankt, maar ik heb hier een tijdje over nagedacht en ik heb het gevoel dat het een probleem voor me wordt, dus dat is wat ik heb besloten. Ik waardeer je steun echt’. Hen de kans geven om vragen te stellen of praktische manieren te bedenken waarop ze je zouden kunnen steunen, kan helpen om hen aan boord te krijgen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button