“Je kan maar beter denken dat het aan jezelf ligt, dan kan je er iets aan doen”

Iedereen heeft wel een gekke of wijze opmerking van een vader die je altijd met je meedraagt. Barbara’s vader zit vol met uitspraken waar ze echt iets mee kan, maar die wel wat hersengymnastiek vergen. Dit is haar favoriet.

Lees ook: Ben jij ook snel onzeker?

Mijn vader, mijn nichtje en ik waren aan het skiën. Het was een prachtige dag, we zoefden de berg af, tot dat mijn nichtje opeens wat achterliep. Ze raakte geïrriteerd en werd nukkig. Ik vroeg wat er aan de hand was. Ze zei, tegen mij en mijn vader: “Jullie zigzaggen de hele tijd voor mijn voeten, Zo kan ik niet lekker skiën.”
Ik voelde me meteen schuldig, bood mijn excuses aan, zei dat ik zou proberen achter haar te blijven. Maar mijn vader sprak op dat moment de legendarische woorden: “Je kan beter denken dat het aan jezelf ligt, dan kan je er iets aan doen.”
Bam.

Ik schrok er een beetje van, want het was niet echt waar: wij skieden inderdaad voor haar voeten. Ik vond het dus wel erg makkelijk van mijn vader gezegd, wij moesten ons gedrag gewoon aanpassen. Maar toen ging ik het toch eens serieus nemen. En zag ik dat de piste meer dan breed genoeg was om er je eigen weg in te kiezen. Ze hoefde niet vlak achter ons aan te skiën. Sterker: ze hoefde de schuld van haar slechte afdaling inderdaad niet bij ons neer te leggen. De oplossing van mijn vader was voor alle partijen beter.
Voor ons, want dat hadden we dat rotgevoel niet gehad.
Voor haar, want dan had ze het zelf kunnen oplossen en was het niet eens een issue geweest.

Sindsdien kijk ik heel anders naar mijn vader, naar hoe hij in het leven staat. Ik weet dat hij jaren onder een baas heeft gezucht, die maar niet met pensioen ging en die hem het leven zuur maakte. Op een dag verliet mijn vader daarom het bedrijf waar hij ongelofelijk veel van hield. Hij ging voor zichzelf beginnen. Sindsdien heb ik hem nooit meer horen klagen over werk. Alles wat hem daarna overkwam, benaderde hij volgens deze filosofie – en ik ken weinig mensen die zo gelukkig waren in hun werk als mijn vader.

Het is geen makkelijke opgave om deze wijsheid los te laten op elke willekeurige situatie. Maar het helpt wel als je het probeert – zelfs als het niet echt waar is dat het aan jou ligt. Door het om te draaien komt er vaak een oplossing in zicht.

5 voorbeelden van dit sterk staaltje omdenken:

Moet je heel hard werken van je baas (het ligt aan je werkgever)?
Of heb je te veel verantwoordelijkheidsgevoel (het ligt aan jezelf)?
Als je uit gaat van het laatste geval kun je opnieuw gaan nadenken over je taken, waar je prioriteit moet liggen en grenzen stellen.

Is je partner de laatste tijd erg stil (er is iets met hem)?
Of heb je hem te weinig aandacht gegeven (het ligt aan jou)?
Misschien is het een sombere figuur en denk je: o daar gaan we weer. Dat ligt echt bij hem. Maar als je daarmee aan de slag gaat en de oorzaak bij jezelf gaat zoeken, vind je ook een andere oorzaak: jij hebt er genoeg van dat hij weer een stille bui heeft. Draai het dan om en ga dan weer eens echt in gesprek met elkaar.

Zit je naast een collega die de hele dag kletst (het ligt aan haar)?
Of ben jij veel te aardig (het ligt aan jou)?
Het is duidelijk dat het aan de collega ligt. Aan de andere kant: waarom heb je het nog niet opgelost? Doe een keer bot! Spreek je uit. Dan krijgt ze de boodschap wel.

Belt je vriendin je nooit meer (ze is boos op je)?
Of bel jij haar eigenlijk nooit (het ligt aan jou)?
Misschien is ze boos, en misschien ook om de verkeerde redenen. Maar dat maakt niet dat jij er niks aan kunt doen. Jij hebt geaccepteerd dat ze boos is en niets laat horen. Maak maar eens meteen weer een echt uitgebreide eetafspraak, dan hoor je we wat er is en kun je het weer goedmaken.

Heb je geen tijd om te sporten (het ligt aan de drukte)?
Of maak je geen tijd (het ligt aan jou)?
Nou, die hoeven we niet verder uit te werken, toch?

Lees ook: EHBO bij psychische pijn: als het verdriet even te erg voelt

Gerelateerde artikelen

Back to top button