Michelle (30): ‘Mijn vriend is twee keer zo oud als ik.’

Michelle is vierentwintig als ze Willem ontmoet. Hij is getrouwd, heeft drie volwassen zoons en is twee keer zo oud als zij. Ondanks het leeftijdsverschil bloeit er iets moois en vindt Michelle in Willem haar soulmate.

‘Het is niet bepaald spannend waar Willem en ik elkaar hebben leren kennen: gewoon op het werk waar ik stage liep, inmiddels zes jaar geleden. Ik was vierentwintig en net klaar met mijn studie en Willem was mijn stagebegeleider. Eerst vonden we niet zo veel van elkaar. Willem was getrouwd en had drie volwassen kinderen die al lang en breed uit huis waren. Ik had net mijn relatie met mijn vriendje verbroken en had nog geen idee wat ik wilde met mijn leven. We hadden een leuke werkrelatie en ik leerde veel van Willem, die een charismatische werkgever bleek.

Lees ook: Tinderdaten met Floris (25): ‘Leeftijdsverschil van 7 jaar, ik heb al een kind en hij studeert nog!’

De vonk sloeg pas over in de laatste week van mijn stage. Willem nam me mee uit eten als dank voor mijn goede werk, wat uitliep op een kroegentocht waarbij ik achter op zijn fiets door de stad werd vervoerd. Achteraf misschien wat vreemd, om zo als stagiair door je baas in de watten te worden gelegd. Inmiddels weet ik dat Willem toen al gevoelens voor me had en indruk wilde maken.

Voor mijn deur kwam de eerste zoen. Ik was dronken genoeg om het toe te laten, want eigenlijk vond ik het niet kunnen, zoenen met je baas. Ik stommelde naar boven en viel meteen als een blok in slaap. De volgende dag stuurde Willem een lief sms’je om me te bedanken voor de leuke avond. Het was een mooie dag, en hij vroeg me meteen mee te gaan varen op zijn bootje. Die avond voeren we door de grachten en hadden weer een geweldige tijd. Willem was grappig, attent en complimenteus. Het leek alsof we elkaar al jaren kenden.

Die avond gebeurde er niets en zette Willem me keurig af voor mijn deur. Al snel begonnen we elke dag te sms’en en na een week gierden de vlinders door mijn buik. Eén probleem: ik was vierentwintig, Willem was achtenvijftig en getrouwd. Hoewel Willem jong van geest is en er goed uit ziet voor zijn leeftijd, was het wel iets om over na te denken. Ondanks mijn verliefdheid moest ik mezelf streng toespreken. Durfde ik een relatie met deze man aan te gaan? Willem had tenslotte een vrouw en was twee keer zo oud als ik. Maar kon ik mijn heftige gevoelens wel onderdrukken? En zo niet, hoe kon ik dit aan mijn vriendinnen verkopen?

Snel na onze eerste date zagen we elkaar een een paar keer per week in het geheim. Willem kwam naar mijn kleine appartement wanneer hij kon, en we gingen zelfs een keer een weekend naar Antwerpen. Wat hij zijn vrouw vertelde wilde ik niet weten, ik wilde alleen genieten van zijn aanwezigheid en was tot over mijn oren verliefd. Na zes maanden werd de situatie onhoudbaar. Ik werd ongelukkig en wilde Willem voor mezelf. Ik was het wachten beu en verlangde zo hevig naar hem dat het pijn deed, en het gevoel bleek wederzijds.

Nadat we het niet langer volhielden niet samen te kunnen zijn, biechtte Willem onze relatie op aan zijn vrouw. Een dramatische periode: zijn vrouw wilde hun huwelijk niet direct opgeven en begon een charme-offensief. Willem bezweek en besloot dat wij elkaar een tijd niet konden zien: om zijn huwelijk nog een kans te geven én om te kijken of onze liefde oprecht was en geen fase van blinde verliefdheid. Ik ging door een hel. Door het liefdesverdriet huilde ik mezelf elke nacht in slaap en viel kilo’s af. Ik wist me geen raad. Maar na drie maanden stond Willem onverwacht bij me op de stoep. Naast hem stonden twee koffers, in zijn hand hield hij een bos rozen. Huilend vielen we elkaar in de armen: Willem had een streep gezet onder zijn huwelijk en was weggegaan. Eindelijk konden we openlijk aan een leven samen beginnen, zonder gekonkel en zonder geheimen.

Mensen vragen wel eens: hoe is dat nou, zo’n oudere vriend? Maar eerlijk gezegd merk ik er weinig van dat Willem mijn vader had kunnen zijn. We gaan samen naar concerten, maken lange wandelingen in de natuur, hebben een geweldig seksleven en lachen heel wat af. Willem is de liefde van mijn leven, een jonge vent in een ouder lichaam. Zijn kinderen zijn even oud als ik, maar zij doen gelukkig nergens moeilijk over. Inmiddels zijn we zes jaar samen en ben ik in verwachting van ons eerste kindje.

Ondanks ons geluk nu had onze relatie geen gemakkelijke start. Mijn ouders accepteerden Willem niet en ook een groot deel van mijn vriendinnen ben ik door mijn keuze kwijt geraakt. Op mijn leeftijd een oudere vriend hebben is best een taboe, veel van mijn vrienden wisten niet hoe ze met de situatie moesten om gaan. Maar wij hebben niemand nodig, en zijn dolgelukkig samen. Hopelijk trekken mijn ouders bij zodra hun eerste kleinkind is geboren. Dan is mijn geluk compleet. Maar ondanks de struikelblokken heb ik geen moment spijt. Als ik de tijd terug kon draaien, zou ik het zo wéér doen.

Lees ook: Zonen van oudere vaders zijn slimmer en ambitieuzer

Geschreven door