Sabine heeft een hekel aan de zomer: “Mensen, doe niet zo hysterisch over die zon”

De meeste mensen staan te juichen als na een lange winter het kwik eindelijk weer gaat stijgen. De jassen gaan uit, de terrassen lopen vol en iedereen heeft gelijk een beter humeur. Behalve Sabine (29), zij blijft het liefst de hele zomer binnen. Want al die warmte en die vrolijkheid, gatverdamme.

“Of ik mee ging een terrasje pakken, appten mijn vriendinnen dit weekend. Met de rest van Nederland zeker? Mij niet gezien. Ik vind het jammer dat de winter alweer voorbij is. Dat iedereen zo klaagde toen het zo koud was in februari, ik snap daar niets van. Heerlijk vind ik dat juist. Dat eeuwige Nederlandse gemekker over het slechte weer, je kunt mij niet blijer maken dan met 10 graden en een frisse wind. Ieder jaar baal ik weer als lente wordt. Die eerste echt warme dagen vind ik hels. Alsof iemand me met een hamer op mijn kop slaat, zo voelt het. Het is alsof mijn hele lichaam opeens in de war raakt en het kost me weken om die omslag weer een beetje te boven te komen. Uiteindelijk went het wel, maar echt prettig ga ik warm weer gewoon nooit vinden. Ik ben dan ook blij dat we in Nederland nog regelmatig frisse dagen hebben in de zomer. Anders zou ik echt gek worden.

lees ook: 7 dingen die iedereen denkt als het weer zomer wordt

Mensen kijken me altijd aan alsof ik gek ben als ik vertel dat ik niet van de zomer en warm weer houd. Het voelt vaak ook alsof ik de enige ben die er zo over denkt. Maar het is gewoon echt mijn ding niet, sorry. Ik slaap slechter in de zomer, ik heb constant het gevoel dat ik oververhit ben en ik word doodnerveus van dat idee dat er ’s zomers heerst van dat we nu maar de hele tijd allemaal ‘leuke dingen’ moeten gaan doen omdat het mooi weer is. Jemig mensen, het is maar een beetje zon, doe niet zo hysterisch. Ik wil niet op een boot door de grachten varen met een strooien hoed op en ‘gezellig’ wijntjes drinken. In de zomer wil ik in het weekend óók gewoon een beetje aanlummelen en op de bank zitten enzo. Maar dat mag dan ineens niet meer, want het is mooi weer. En dan ben ik weer de suffe, saaie muts omdat ik niet mee wil doen. Zo vermoeiend.

Voor mij is het pas genieten als de blaadjes weer van de bomen vallen en ik mijn winterjas weer uit de kast kan halen. Lekker vroeg donker, gordijnen dicht, kaarsjes aan, dat vind ik nou gezellig. Regen en kou vind ik niet erg, ik fiets lachend door een stortbui naar mijn werk en als het gaat vriezen trek ik gewoon een extra trui aan. In de winter leef ik op. Fuck die vitamine D, doe mij maar een dik, grijs wolkendek. In de winter vind ik het heerlijk om naar buiten te gaan, ik kan uren wandelen in de kou, terwijl iedereen binnen zit te mopperen op het weer. ’s Zomers breekt het klamme zweet me al uit als ik vijf stappen heb gezet, dus dan blijf ik het liefst thuis met de ventilator op de hardste stand. En als ik dan wel een keertje mee ga het terras op, ga ik alleen ergens zitten waar er schaduw is. Mijn vriendinnen lachen me uit, maar ik denk altijd maar zo: ik krijg in ieder geval geen huidkanker.

Het wordt dus weer een paar maanden bikkelen voor me, afgelopen weekend was alvast een hels voorproefje. Ik hoop dat we nu voor de rest een flutzomer krijgen, maar dat zeg ik maar niet hardop, anders krijg ik iedereen over me heen. Want kom niet aan de Nederlander z’n geliefde zon, dan ben je gelijk een soort afvallige paria. Soms denk ik weleens dat ik beter naar Scandinavië kan verhuizen, daar is het langer winter dan bij ons. Of naar Canada, daar woont een vriendin van me en die heeft ieder jaar zeven maanden keiharde vorst en sneeuw enzo. Heerlijk lijkt me dat. Daar zou ík nou vrolijk van worden.”

LEES OOK: Zo overleef je dagen vol zon als je niet van hitte houdt

Gerelateerde artikelen

Back to top button