Wie je wilt zijn, kun je nu al worden (elke keuze is een stap in de toekomst)

Waarschijnlijk ben je nu best blij met je leven. En met jezelf. Dat is natuurlijk mooi. Maar, hoe zit dat met later, als je oud bent en gaat terug kijken? Ben je dan nog net zo blij? Je hebt geen glazen bol natuurlijk, toekomstmuziek kun je nog niet horen. Maar het kan geen kwaad toch eens je oor te luisteren te leggen. Want wie je nu bent, wil je diegene later ook nog zijn?

Tien jaar geleden was ik een totaal ander persoon dan nu. Terugkijkend herken ik de persoon die ik destijds was soms helemaal niet meer. Maar toen dacht ik dat ik nu gewoon precies hetzelfde zou zijn, alleen met wat meer rimpels. Ik ben blij dat ik veranderd ben, want eerlijk gezegd denk ik dat niet zo blij met mezelf was geweest als ik nu nog steeds zou zijn geweest hoe ik was op mijn 25ste. Maar stel dat dat wel zo was geweest, dan had ik nu in ieder geval nog tijd gehad om daar iets aan te veranderen, om een andere koers te gaan varen. Echter, komt er een tijd dat dat niet meer kan. Komt er een moment dat er langzamerhand een eind aan gebreid gaat worden en als je op dat punt aanbeland, wil je toch kunnen zeggen dat je blij bent met wie je uiteindelijk geworden bent. Dus hoe zorg je er dan voor dat je je beste ik wordt?

Ik had daarover eigenlijk nooit nagedacht, simpelweg omdat ik geen glazen bol heb. Ik kan niet in de toekomst kijken en ik ben nou eenmaal wie ik ben, op dit moment. Daar kan ik weinig anders van maken. Toch? Nou ja, dat valt dus eigenijk wel te bezien, realiseerde ik mij toen ik ooit een artikel in het NRC las. Want degene die je later bent, of beter gezegd, wilt zijn, die kun je namelijk nu gewoon al worden. Je transformeert tenslotte niet zomaar in een bepaald persoon, dat gebeurt door dingen die je meemaakt. En, veel meer nog waarschijnlijk, door de keuzes die je maakt. Keuzes die bepalen welk pad in het leven je gaat bewandelen en dus ook waar je uiteindelijk uitkomt. Als je het op die manier bekijkt is het eigenlijk niet meer dan logisch dat je niet in het nu gaat leven, maar vooral al in de toekomst.

Heel veel mensen zijn erg zoekende. We lopen allemaal met vragen rond als ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’, ‘waar wil ik naartoe?’. Niet zelden zorgt dat voor veel gepieker en soms zelfs een crisis hier en daar, omdat we het allemaal gewoon steeds niet weten. Maar eigenlijk is het helemaal zo moeilijk niet. De enige vraag die je jezelf moet stellen is: als ik later groot ben, wie wil ik dan zijn? Vaak weet je daarop namelijk het antwoord wel. Ik wil bijvoorbeeld kunnen zeggen dat ik een goede moeder voor mijn kinderen was. Dat ik mezelf in de spiegel aan kan kijken en tegen mezelf kan zeggen dat ik lief ben geweest voor de mensen in mijn leven. Dat ik iets gedaan heb waar ik blij van werd. En dat ik zo gezond mogelijk ben. Ben ik straks 80 en heb ik dat bereikt, dan denk ik dat ik oprecht kan zeggen dat ik blij ben met wie ik uiteindelijk ben geworden. En ik hoef niet lijdzaam te gaan zitten afwachten of ik die persoon ook wordt. Ik kan van mezelf namelijk die persoon gewoon máken.

Is het leven dan echt zo maakbaar? Nee, dat is natuurlijk wel wat kort door de bocht. Want ik kan wel een hele hoop willen, ik heb nou eenmaal niet alles in de hand. Die gezondheid bijvoorbeeld, daar kan ik best heel wat aan doen, maar dat is geen garantie dat ik dús niet ziek wordt. Het leven verrast je altijd met onvoorziene dingen en soms zorgt dat ervoor dat je een andere weg moet bewandelen dan je eigenlijk voor ogen had. Maar hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk draait het aan het eind (wanneer dat eind ook komt) niet om wat je doet, of wat je hebt, hoe je eruit ziet, maar toch voornamelijk om wie je bént. Want je kunt natuurlijk best een hele hoop geld verdiend, of spullen verzameld hebben, dat zie je niet terug als je in de spiegel in je eigen ogen kijkt. Dan zie je namelijk alleen jezelf en uiteindelijk is dat waar je het mee moet doen. Dus als je dan niet blij wordt van de persoon die terug staart, dan is dat toch wel heel erg jammer.

De toekomst is ongewis, je kunt hem niet voorspellen. Wat er gaat gebeuren blijft koffiedik kijken, maar wie je wordt, dat hoeft geen geheim te blijven. Wie je wilt zijn, die kun je namelijk nu al worden. En waarom zou je wachten met te worden wie je eigenlijk blijkbaar diep van binnen toch al bent?

Lees ook: 21 snelle trucjes om je zelfvertrouwen een boost te geven

(Beeld: Unsplash)

Gerelateerde artikelen

Back to top button