15x dit doe je als je werkontwijkend gedrag vertoont

Hartstikke lekker hoor, thuis werken. Een kopje thee erbij en knallen maar. Anne doet het al jaren zo, als freelancer. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd goed gaat. Er zit nog weleens een kink in de kabel, qua werkontwijkend gedrag. Dan is ze niet vooruit te branden. Meestal voltrekt dit proces zich in de volgende 15 stappen.

1: Hup, laptop en go! Hmmm, toch eerst maar even Instagram en Facebook checken. Ah, J. heeft weer die ranzige taco’s gemaakt waarvan ze blijkbaar toch een foto wil delen met de buitenwereld. Huh, hoezo heeft N. ineens ‘vrijgezel’ in haar profiel staan?

2: Even S. appen of ze weet hoe dat zit. Zijn N. en F. nu dus serieus uit elkaar? (Er volgt een app-gesprek van dik tien minuten. FYI: Ja, N. en F. gooien de handdoek in de ring, want ze waren meer broer-zus dan geliefden. Duidelijke zaak).

3: Nu toch echt snel mijn mail wegwerken. Hé, een kortingscode van Zalando! En ik heb nog nieuwe sneakers nodig… Ik zou een dief van mijn eigen portemonnee zijn als ik niet even ga snuffelen online. (Dit duurt zeker een half uur).

4: Zo, waar waren we gebleven? O ja, ik moet nog een wasje draaien! (Loopt drie keer heen en weer van boven naar de kelder en vouwt meteen een droge was weg.)

5: Weer achter de laptop! Hoe zou het trouwens met die oud-klasgenoot zijn? Toch nog even gluren op LinkedIn.

6: Ik heb honger! Snel een cracker smeren en dan écht aan de slag.

7: Nu ik toch op de bank zit kan die tv wel even aan. O leuk, deze ‘Say yes to the dress’ ken ik nog niet! (Weer een half uur later)

8: Anyhow, tijd om aan dat artikel te beginnen. Eerst nog De Telegraaf checken. Aha, een Twitter-feed over het proces tegen Holleeder! Zijn zus getuigt, juicy! Even volgen hoor.

9: Volgens mij hoor ik de wasmachine niet meer. Dan ga ik nu de was in de droger gooien en daarna écht aan het werk.

10: (Weer achter de laptop maar pakt vervolgens de telefoon voor Instagram).

11: Nu ik toch mijn telefoon in mijn handen heb, kan ik net zo goed mijn zus bellen. Even klagen over onze ouders, roddelen over die rare moeder op het schoolplein en vragen wat zij vanavond gaat eten.

12: Nu ga ik echt, echt, écht beginnen! O wacht, ik moet naar de wc.

13: Zou er nog iets op Facebook gebeurd zijn? Just checking…

14: Weet je wat? Ik zet nu alvast het avondeten op. Scheelt straks weer stress in het spitsuur.

15: Crap, over een uur moet ik al op het dagverblijf zijn. (Ramt er in recordtempo tig mails uit en haalt een deadline op het nippertje…)

Lees ook: Waarom je meteen moet stoppen met het checken van je mail na werktijd

Geschreven door