9 typen mensen waar je heel snel vanaf moet in je leven

De eenrichtingsstraat en vooral ook de ‘bij mij is alles altijd net even beter’-vergelijker, brrr. Deze typen mensen kun je missen als kiespijn in je leven.

Lees ook: People pleasers opgelet: zo leer je eindelijk nee zeggen

Ik heb echt geluk. Sowieso, met mijn gezondheid en alles, maar ik heb ook bijzonder geboft met de mensen in mijn leven. De leuke mensen, de lieve vrienden, familie om op te bouwen, en zo nog wat van die shoutouts die heel belangrijk zijn maar waar dit artikel verder niet over gaat. Want dit artikel gaat over P, en heel veel aanverwante P’en. P. kwam als collega in mijn leven, dreigde daar even vriendin te worden, maar gelukkig kwam ik er al snel achter dat P. het type mens was dat je liever kwijt dan rijk bent. Zo simpel als ik dat nu opschrijf ging dat natuurlijk niet. Want P. kwam, zag en zette de boel volledig op z’n kop. Zoog me leeg. Wist alles beter, kleineerde iedereen en vooral mij en was aantoonbaar niet te vertrouwen, maar glad en ongrijpbaar. Tot ik uiteindelijk de stekker eruit trok – gelukkig werkten we toen niet meer samen – en me via via de sneer bereikte dat het bij mij altijd uit het oog uit het hart was, omdat ik nou eenmaal koud en afstandelijk was. Het raakte me niet, omdat ik wist dat het niet waar was. Ik was vooral blij dat ik P. op tijd uit mijn leven had gebannen. En dan was er nog Z. Een stuk liever dan P., dat wel, maar dat ik me het schompes werkte zodat Z. op het laatste moment met het resultaat kon shinen, ging toch wel een beetje vervelen. Om het maar niet te hebben over. A. Want wat was A. altijd geïnteresseerd, het leek oprecht. Tot ik op een feestje een extreem smeuîge roddel te horen kreeg waarin ik mezelf meende te herkennen, vet aangezet en voor tachtig procent verzonnen, maar toch. Exit A.

Ik mis ze niet, de P.’s, Z.’s en A.’s. Ik hoop dat ik steeds meer mensenkennis opdoe en alleen de leuke mensen eruit filter, iets wat tot nu toe best aardig gaat. Maar ze blijven natuurlijk altijd bestaan, de types die je beter uit je leven kunt bannen. Daarom een overzichtelijk lijstje, wel zo handig.

Lees ook: Waarom je mensen vooral lekker moet laten kletsen (behalve in dit geval)

 1. De eenrichtingsstraat
  De eenrichtingsstraat is te herkennen aan het lezen van apps maar niet beantwoorden, het na driehonderd keer vragen van jouw kant eens een keer ingaan op je ‘zullen we die afspraak die we al drie miljard jaar uitstellen nu eens gaan maken’ en dan alsnog afzeggen. Trek je conclusies: de eenrichtingsstraat is te druk met zichzelf om zich met jou bezig te houden. Gas geven en wegwezen.
 2. De ‘o wat smeuïg ik bedoel wat erg’-doorkletser
  Dit type lijkt enorm betrokken, maar achter al dat medeleven in die blik gaat grote sensatiezucht schuil. Al meelevend is dit type namelijk allang bezig te bedenken hoe jouw in vertrouwen meegedeelde lief en leed zo smeuïg mogelijk kan worden gedeeld met vrienden en vage kennissen.
 3. Het ‘had ik mijn ongefundeerde mening al overal doorheen geroeptoeterd?’-type
  Niet dat iemand erom vroeg, maar hé, daar wordt alweer een ongefundeerde mening door de kamer / het kantoor getoeterd, want een uur niks gevonden, is een uur niet geleefd. Doorgaans tenenkrommend, want totaal onderbouwd. Dit type staat er ook om bekend vaak de schouders op te halen met een ongemeend en zogenaamd bescheiden ‘maar dat vind ik, hoor’.
 4. De ‘ik heb geen idee waar het over gaat maar heb er desondanks gelukkig wel héél veel verstand van’-zwetser
  Wijdverbreid soort mens, voorzien van flinterdun laagje google-kennis en vele aannames. Wie moeder is, herkent hier bijvoorbeeld dikwijls een kinderloze met heel veel verstand van opvoeden, doorslapen, borstvoeding, bevallen , schooladvies en andere uiteenlopende kinderzaken in.
 5. De ‘genoeg over jou nu weer over mij’-egoïst
  Of eigenlijk de ‘over mij, over mij, over mij, nog even over mij, heel even over jou, nu genoeg, weer over mij’-egoïst. Hoort zichzelf graag over zichzelf praten en anderen ook. Is vermoeiend en alleen te temmen door gewoon weg te lopen.
 6. De ‘bij mij is alles altijd net even beter, groter, duurder’-vergelijker
  Heb jij een leuk vakantiehuis geboekt, dan heeft zij natuurlijk de net wat duurdere variant met eigen zwembad en mooiere keuken te pakken. Heb jij nieuwe schoenen, dan zij iets soortgelijks van echt leer. Heb jij loonsverhoging, dan zij uiteraard nét een stukje beter. Heb jij een leuk huis, dan zij uiteraard een kamer meer. Jij een nieuwe auto, dan zij eentje met minder kilometers op de teller én stoelverwarming. Vermoeiend.
 7. De ‘voor mij is alles altijd net even erger, vreselijker, verschrikkelijker’-vergelijker
  Heb jij een griepje, dan is zij bijkans overleden aan haar verkoudheid. Jij een keer slecht geslapen, dan zij ook en uiteraard is het voor haar erger omdat ze er alleen voor staat en haar eigen koffie moet zetten omdat zeventien jaar geleden een relatie uitging. Jij een keer moe, dan zij uiteraard chronisch en het is allemaal al zo zwaar sinds ze in 1995 haar teen heeft gebroken.
 8. De ‘valt er hier nog wat met de eer te strijken’-luiwammes
  Komt vooral voor in werksituaties of als er iets in de categorie lief&leed georganiseerd dient te worden. Voert geen sikkepit uit, maar is er als de kippen bij om met de eer te strijken voor geweldig vrijgezellenfeest of dito werkpresentatie.
 9. De ‘ik wil je niet kwetsen maar ik zeg het gewoon eerlijk’-kwetser
  Eerlijkheid is een groot goed, dat immer gewaardeerd dient te worden in de mens. Behalve dan bij mensen die helemaal niet als hoogste doel hebben om eerlijk te zijn en je daarmee te helpen, maar het wel nodig vinden diverse frustraties uit te leven dan wel gewoon nare opmerkingen te maken. Het enige wat past is antwoorden met ‘jawel, je wilde me wel kwetsen’ en gewoon rechtsomkeert maken.

Lees ook: 11 inzichten die je helpen accepteren dat het is zoals het is

(Beeld: iStock)

Gerelateerde artikelen

Back to top button