9 waarheden die je van onzeker eendje veranderen in een bull terrier

Ooit was Miriam een onzeker meisje dat bang was voor veel dingen. Angst om te worden afgewezen bijvoorbeeld. Of, om niet áárdig gevonden te worden. Door de jaren heen kwam ze tot grote inzichten door soms heel eenvoudige zinnen die anderen haar meegaven.

Noem het zoals je wilt. Life Hacks. Life Changing Moments. Inkoppertjes. Ouwewijvepraat. Clichés. Zweefteverij. Hocuspocuspilatespatsshit. Soit. Het zij zo. De onderstaande zinnen hebben mij gevormd tot wie ik nu ben. Ze namen mijn onzekerheden weg. Mijn angsten. Gaven mij moed. Ze hebben er met name voor gezorgd dat het tot mij doordrong dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen geluk. Ze veranderden me van een onzeker eendje in een bull terrier.

1. Wat je voelt is wat je denkt
Stel jezelf de volgende keer als je je miserabel voelt (niet lichamelijk ziek maar gewoon kut) de vraag wat je precies dènkt. Je lichaam reageert op datgene wat jij denkt. Geloof je me niet? Weet je nog wanneer jij je voor de laatste keer vrolijk voelde? Dacht je toen aan nare dingen of aan fijne dingen? Jij voelt je zo omdat jij zo denkt.

2. Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest
Waar jij bang voor bent gebeurt niet. Echt niet. Het loopt altijd anders af. Dat malen in je hoofd is totaal zinloos. Heb je je de hele tijd druk lopen maken om iets, loopt het met een sisser af. Echt. Verspilling van energie. Ga de confrontatie aan. Onderneem actie. Doe iets. Maar ga geen doemscenario’s lopen te verzinnen in je hoofd.

3. Visualiseer datgene wat jij wilt
Schrijf het op. Pak een wit papier. En een pen. Een potlood, what ever, en schrijf óp wat jij wilt. Dat kan van alles zijn. Een knalgele Ferrari, een prins(es) op een wit paard, een Oscar. Dan zíe je het. Dan maak je het concreet. Ik schreef vorig jaar op dat ik Victoria Secret Model wilde worden. Dat gaat niet gebeuren, ben te oud en te dik, maar het stimuleerde mij wel om drie keer per week naar de sportschool te gaan.

4. Communicatie bestaat voor het grootste deel uit lichaamstaal
Dus jij dacht dat je heel intuïtief was? Nee. Onbewust vang jij signalen op die niet stroken met datgene wat men jou vertelt. Dat geldt dus ook andersom. Wees gewoon zoveel mogelijk lekker jezelf. Doe jezelf niet mooier, leuker, sterker voor dan dat je bent. Ben je ergens nerveus voor? Spreek dat dan gewoon uit. Baal je ergens van? Zeg het. Maakt iets je héél blij? Vertel het. (Iedereen die mij kent weet dat ik om die reden geen verrassingen voor me kan houden. Ik heb al menig surprise party om die reden de mist in laten gaan…)

5. Een ander vergeven is een cadeau aan jezelf
Je vergeeft iemand om iets wat hij of zij heeft gedaan of nagelaten in het verleden. Dat kan je niet meer veranderen. Vergeef. Accepteer. Richt je op al het mooie wat jou nog ten deel gaat vallen. Kijk niet terug, kijk vooruit. Heel cliché maar het spreekwoord ‘wie met zijn gezicht naar het verleden staat, staat met zijn rug naar de toekomst’ is waar. Niemand vraagt je om het te vergeten. Jij bepaalt de rest van je leven. Niet. Die. Ander. Op het sterfbed van mijn vader vroeg hij mij, hij had losse handjes, hem te vergeven. Als ik dat niet had gedaan kon ik nu niet zo liefdevol aan hem terugdenken. Vergeten zal ik dat nooit.

6. Je kunt niet voor een ander denken. En een ander ook niet voor jou.
Vermoed je iets? Vraag het dan. Trap niet in de valkuil van aannames en veronderstellingen. Wil je iets? Zeg het dan. Ga niet zitten mokken. Wentel jezelf niet in zelfmedelijden. Doe iets. Vraag het. Spreek het uit. Scheelt je een hoop ellende.

7. Accepteer dat je sommige dingen niet kunt veranderen en heb de moed om datgene wat jij wel kunt veranderen te veranderen. 
Het is heel belangrijk om te beseffen dat dingen soms gewoon zijn zoals ze zijn. Punt uit. Trek dus niet aan dode paarden maar accepteer gewoon dat het zo is. Het enige wat jij kunt veranderen ben jij. Mensen zijn énorm veerkrachtig. Dus. Jij. ook. Kom! Pak datgene wat jij wel kunt veranderen aan. Je kan het. Wees trots op jezelf.

8. Met lieve meisjes dempen wij de gracht (uit interview met Els Rozenbroek in de Volkskrant)
Houd op met pleasen. Je te verontschuldigen. Wees vriendelijk maar trap niet in de vreselijke valkuil dat je áárdig gevonden wilt worden. Te aardig zijn is ongemakkelijk. Voor beide partijen. Sla met je vuist op tafel. Wees niet lief uit angst om afgewezen te worden. Nooit!

9. Niets in het leven is gratis.
Gelukkig wel. Deze tekst bijvoorbeeld. Maar? Blijf kritisch. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn? Ga op onderzoek uit.

Lees ook: Een brief aan mijn onzekerheid: ‘Je weet me altijd weer te vinden!’

(Beeld: Unsplash)

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button