Gaat dat zien: schitterende film over ongewenste kinderloosheid

Wat als je heel graag kinderen wilt, maar het lukt niet? Een prachtige film van Nederlandse bodem geeft een inkijkje in de stortvloed van emoties waar je dan in belandt.

LEES OOK: Je eicellen invriezen, is dat niet iets voor jou? (Plus 10 andere uitspraken waar kinderloze singles klaar mee zijn)

Hoe het écht is als je geen kinderen kunt krijgen, weet ik niet. Ik heb er namelijk twee. Maar ik heb wel geproefd aan de onzekerheid die een kinderwens met zich mee kan brengen. Mijn relaties liepen stuk, geheel tegen mijn wil, en op mijn 33ste was ik ineens weer single, met een grote kinderwens. Ik vond het vreselijk moeilijk om het datingcircuit in te gaan terwijl het woord ‘kinderwens’ zo ongeveer op mijn voorhoofd stond getatoeëerd. Maar toen kwam – ik was inmiddels 36 – mijn huidige vriend op mijn pad, die ik trouwens al jaren kende, want zo loopt dat hele datingcircus volgens mij wel vaker af. Drie maanden later was ik zwanger van een tweeling. Dankbaarheid is een beetje een cliché geworden sinds iedereen op Instagram uitroept dat-ie zo #blessed is, maar ik besef heel goed dat het allemaal heel anders had kunnen uitpakken. En ja, ik voel me dus heel erg #blessed. Zwanger worden is helaas niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid, en ik had het gezinsleven niet willen missen, ook al is het heus niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Mijn oudere zus kreeg haar eerste kind op haar 39ste, dus ook zij had geluk. Maar ik heb nog een zus, Marleen. Zij is 38 en haar kinderwens is tot op heden onvervuld. Het mooie is: ze maakte er een film over; in het soms koude en onvoorspelbare Chili regisseerde ze haar speelfilmdebuut ‘La Holandesa’. Het is niet háár verhaal, maar het verhaal van scenariste Daan Gielis, die jarenlang probeerde zwanger te worden, zonder resultaat. Samen met de rest van de Nederlandse cast, onder wie hoofdrolspeelster Rifka Lodeizen, zetten ze hun verdriet om in een schitterende film over een vrouw die geen kinderen kan krijgen.

In de film gaat Maud samen met haar vriend Frank op reis naar Chili, na acht jaar geprobeerd te hebben zwanger te worden. Het idee is dat ze daar een nieuwe start gaan maken, maar Maud is er nog niet klaar voor. Na een knallende ruzie reist ze in haar eentje verder, zonder Frank te laten weten waar ze uithangt. Onderweg vertelt ze in eerste instantie aan niemand haar verhaal, maar al haar, meestal impulsieve, handelingen komen voort uit haar verdriet. Uiteindelijk ontfermt ze zich over een verwaarloosd Chileens jongetje (een fantastische rol van de talentvolle Cristóbal Farias). Eigenlijk is het een ontvoering, met als verzachtende omstandigheid dat ze hem redt van zijn alcoholistische vader. De reis voert Maud langs de grillige Chileense natuur en brengt haar bij haar diepste pijn. Confronterend vond ik het, om zo’n intiem inkijkje te krijgen in emoties waar je als buitenstaander normaal maar moeilijk vat op krijgt. Maar vooral ook heel bijzonder. Geen kinderen kunnen krijgen is nog steeds een beetje een taboe-onderwerp. Het is niet iets wat je zo even op tafel legt, en doe je dat wel, dan zijn de reacties, zo kan ik me voorstellen, niet altijd even invoelend. Want hoe het écht voelt om te worstelen met een onvervulde kinderwens, dat weet je alleen als je het hebt meegemaakt. Gelukkig heb ik er na het zien van deze film wél een gevoel bij. Elkaar beter begrijpen, is dat niet het ultieme doel van kunst? Trots op mijn zus, die samen met de rest van de crew en de ijzersterke cast helpt om dit taboe te doorbreken. Aanrader voor iedereen die iemand kent met een niet-vervulde kinderwens, of er zelf mee te maken heeft.

‘La Holandesa’ is vanaf 26 april te zien in de bioscoop. Hier alvast een voorproefje:

foto: screenshot trailer

Gerelateerde artikelen

Back to top button