Janneke schrijft een brief aan de galante nerd

Grofweg bestaan er twee soorten mannen: de foute man en de galante nerd. Janneke krijgt steeds meer een zwak voor de laatste soort en schrijft hem een brief.

LEES OOK: Mannen kunnen niet anders dan konten knijpen? Dat is gewoon discriminatie!

Beste galante nerd,

Je kent me misschien niet, maar ik ken jou wel. Jarenlang stond je aan de zijlijn op schoolfeesten, probeerde je met me te dansen, bood je aan mijn fiets te repareren of met mijn computer te helpen, of bracht je me thuis als de laatste bus al vertrokken was, alwaar je jezelf niet uitnodigde voor een afzakkertje. Je schreef me, iets te uitvoerige, mailtjes over een zakelijke aangelegenheid, zonder ooit opdringerig te worden. Je maakte een grap als ik me ongemakkelijk voelde, om de aandacht af te leiden. Je nodigde me uit op je verjaardag, waar ik op slag op zoek ging naar de foute mannen onder je kennissen. De mannen die me niet echt een blik waardig gunden, maar dan later toch ineens met me mee naar huis bleken te willen. De mannen die al een vriendin hadden, maar daar niet zo moeilijk over deden. De mannen die beloofden terug te bellen, maar dat vervolgens vergaten.

Ik studeerde af op zulke mannen, galante nerd. Mij was namelijk geleerd dat als je maar hard genoeg je best deed, zulke mannen in een prins veranderden. Zoals Mr. Darcy, die in Pride and Prejudice, eerst over Elizabeth zegt dat ze ‘tolerable’ is, maar niet ‘handsome enough to tempt me’, en die zich tijdens het einde van het verhaal toch ineens ontpopt tot de ideale man. Of zoals Mr. Big, die nooit écht een relatie wil met Carrie, maar uiteindelijk natuurlijk toch met haar trouwt. Of zoals Mc. Dreamy, Derek Shepherd in Grey’s Anatomy, die weliswaar getrouwd is met de knappe Addison, maar dan toch voor Meredith kiest. Zulke mannen bestaan in het echte leven niet, galante nerd. Maar de trouwens altijd vrijgezel gebleven schrijfster Jane Austen en een handjevol (voornamelijk homoseksuele) scriptschrijvers in Hollywood deden mij geloven dat ze wél bestaan. En dat de beloning hoog zou zijn als je je kikker in een prins wist te veranderen. Ik was er zo druk mee dat ik jullie, de galante nerd, jarenlang over het hoofd zag.

Als je het mij vraagt bestaan er grofweg twee soorten mannen. Enerzijds is daar de ‘foute man’. Die natuurlijk niet écht fout is, maar wel emotioneel onbeschikbaar. Omdat hij verslaafd is, of bindingsangst heeft, of een Oedipuscomplex. Vaak zijn het de macho’s, de haantjes, de Don Juans. Het zijn tevens de mannen die vrouwen in hun billen knijpen (hoewel ze zich daar niet allemaal schuldig aan maken), maar daar is al meer dan genoeg over gezegd. Aan de andere kant sta jij dus, de galante nerd. Je hebt niet de looks van Mc. Dreamy of Mr. Big, maar je hebt wel dat zorgzame van Aidan (Mr. Bigs grootste concurrent, helaas iets te knap om door te gaan voor een nerd, maar galant was hij wel). Een heel sexy baan heb je ook niet: je doet iets met computers of werkt als accountant of op een bank. Of je bent leraar. Je bent in elk geval géén getroebleerd acteur of getergd kunstenaar en je bent ook niet rijk geworden op de beurs. Je bent, kortom, een heel gewone man. Een beetje zachtaardig, maar niet té. Grappig. En gevoelig. Handig met een boormachine of intelligent, soms allebei. Bovenal ben je dus galant. Je bent lief voor vrouwen, gewoon omdat je zo bent opgevoed. Omdat je zussen hebt. Of dochters. En omdat je geleerd hebt dat het in het leven niet alleen om jou draait.

Als filmpersonage ben je niet zo populair. Alleen in bijrollen. Hoewel me nu wel de klassieker onder de romcoms, ‘Notting Hill’ te binnen schiet, waarin een galante nerd, Hugh Grant, verliefd wordt op een onbereikbare, bloedmooie vrouw (en haar nog krijgt ook). Alleen niemand gelooft dat Hugh Grant die stuntelige intellecuteel is die in een reisboekwinkel werkt. Omdat hij daar te knap voor is. Toen was daar onlangs de Netflix serie Love. Die draait wél om een rasechte nerd. Een nerd als hoofdpersonage! Die verliefd wordt op een knappe vrouw en zij, uiteindelijk, ook op hem. Maar. Juist als de knappe vrouw zich kwetsbaar op begint te stellen tegen de nerd, bedriegt hij haar met iemand anders. En gaat hij zich enorm emotioneel onbeschikbaar opstellen. Hij blijkt dus helemaal niet zo galant, maar een botte lul. Een foute man vermomd als nerd.

Waar laat dat jullie, galante nerds? In het verdomhoekje. Waar niemand jullie serieus neemt. En ik, en met mij vele andere vrouwen, jullie over het hoofd zien. Terwijl jullie de wereld kunnen redden, galante nerds. Jullie zijn de kikkers die in een prins veranderen als je ze kust. Ik heb het zien gebeuren. Ik heb galante nerds zien veranderen in zelfverzekerde, galante, goed geklede mannen als ze eenmaal ‘ontdekt’ waren door een vrouw. Of als ze een hobby oppakten waar ze erg in uitblonken. Zelf heb ik een tijdje gedanst (de obscure vorm ‘lindyhop’) en nergens heb ik zoveel nerds gezien als op de dansvloer. Alle dansers, ook de zeer professionele, waren eigenlijk wiskundeleraren of IT’ers. En dansen dat ze konden! Daar werden ze zo sexy van dat er al snel om ze gevochten werd. Ze hadden, om maar even een in onbruik geraakte term te gebruiken, hun X-Factor ontdekt.

Want jullie moeten er natuurlijk wel in geloven, galante nerds. Dat jullie sexy, grappig , lief en/of slim genoeg zijn om ons te veroveren. Als jullie er zelf niet van overtuigd zijn, hoe moeten wij dat dan geloven? Soms kan ik echt verdrietig zijn om al onze verloren jaren, galante nerd. Want ik had veel liever mijn tijd met jou doorgebracht dan met al die zogenaamde Mr.Bigs en Mr. Darcy’s. Waarom heb je me nooit aangesproken en gevraagd waar ik eigenlijk mee bezig was? En gezegd dat je stiekem een oogje op me had? Of mijn nummer gevraagd? Achteraf zie ik het wel, galante nerd. Dat je op jouw manier je best deed om indruk op me te maken. Maar, kom op zeg, ik was verblind door jarenlange Hollywood-romantiek. Ik had echt geen idee. Ik dacht dat we goede vrienden waren, en niet meer dan dat. Het spijt me. Ik had ons zoveel meer gegund.

Inmiddels ben ik al een paar jaar gelukkig samen met mijn eigen galante nerd. Die tegenwoordig natuurlijk allang geen nerd meer is, maar mijn eigen prins op het witte paard. Maar ik weet dat er, met jou, nog vele galante nerds zijn die met hun ziel onder hun arm lopen, wachtend tot wij vrouwen eindelijk inzien dat zij zoveel meer te bieden hebben dan de foute man. Doe een stap voorwaarts, galante nerd. Blijf galant, maar kruip ook uit je schulp. En néém gewoon dat risico. Pak haar hand vast. Nodig haar uit op je verjaardag, maar laat je foute kennissen thuis. Laat haar weten wat je voor haar voelt. Geef niet te snel op (maar word ook geen stalker). Wees charmant zoals alleen jij dat kunt. En geef alle foute mannen het nakijken.

Beeld: iStock

LEES OOK: 10 tekenen dat je op het punt staat de ware te ontmoeten

Gerelateerde artikelen

Back to top button