Naar de psych of… de healer?

Stel je zit al een tijdje niet zo lekker in je vel. Je bent niet zwaar depressief, maar de zonnige zijde van het leven is gewoon even ver te zoeken. Stort je je hart dan uit bij een psycholoog of laat je je onder handen nemen door een healer? Mirjam heeft ervaring met beide en deelt de verschillen met je.

Bij mij was het stress. Ik heb er gauw last van en kan er slecht mee dealen. Nu ik twee kinderen heb, zit ik helemaal snel aan mijn taks en dus besloot ik een jaar geleden met een psycholoog te gaan praten. Voor mij best een stap, want meestal zoek ik het in het alternatieve circuit en breng ik een bezoekje aan mijn healer als ik te gespannen ben. Ruim zes maanden hebben de psycholoog en ik op wekelijkse basis aan mijn klachten gewerkt en ik moet zeggen dat het echt geholpen heeft. Toch bezoek ik ook mijn healer nog met zekere regelmaat. Gewoon omdat het zo fijn is. Het zijn dan ook twee totaal verschillende werelden.

Voor mij is het grootste verschil wel dat je bij de psycholoog heel erg vanuit je ‘hoofd’ werkt en bij een healer meer vanuit je hele lichaam. Zo wilde de psycholoog van alles weten over mijn levensomstandigheden en familiegeschiedenis, moest ik huiswerkopdrachten maken en actief meedoen tijdens de sessies. Het ging dus veel meer over het snappen van bepaalde processen, deze analyseren en het onder de loep nemen van mijn verleden. Dit gaf soms hele mooie inzichten over bepaalde patronen, maar maakte ook, dat mijn hoofd, wat sowieso al overactief is, continu ‘aan’ bleef staan. Achteraf voelde ik me dus wel opgelucht omdat ik lekker van me afgepraat tijdens zo’n sessie, maar de spanning was daarmee nog niet uit mijn systeem, zelfs niet, als ik even in snikken uit was gebarsten daar op die bank. En de crux, die zit m in het woord even.

Want een healer kan daar wel voor zorgen. Doorgaans omdat hij of zij veel meer tijd voor je neemt. Duurt een sessie bij de psycholoog vaak maar een korte drie kwartier, mijn healer trekt soms twee en half uur voor me uit en gaat daarmee dieper in op zaken. Vaak praten we eerst even en ‘voelt’ zij intuïtief aan met welk thema we aan de slag moeten. Haar methode is dan ook iedere keer anders. De ene keer straalt ze me in met licht, dat andere keer geeft ze me een reiki-achtige massage en soms behandelt ze me met kleuren of combineert ze alle drie.

Nou weet ik dat healers een hoog Harry Pottergehalte met zich meedragen. En terecht. Soms weet ik ook niet wat ze doet, maar hé het werkt, dus ik heb het maar losgelaten. Een healer gaat er in ieder geval vanuit dat wij mensen uit een lichaam, geest en ziel bestaan. Ons fysieke lichaam zou omgeven worden door een energieveld waarbinnen verstoringen en blokkades kunnen optreden die de hij of zij dan probeert weg te halen door middel van een energetische behandeling. Net als bij de psycholoog gaat het hier vaak om oude overtuigingen die je in het dagelijks leven de das om kunnen doen. Verschil is alleen dat de healer de negatieve energie die je hiermee opbouwde in je lichaam opschoont, waardoor je je meteen opgeruimder en frisser voelt dan voorheen.

En ja, soms krijg ik dan ook mooie inzichten, of zit ik ook een potje te janken zonder dat ik weet waar dat nou weer vandaan kwam ineens. Maar, belangrijker nog, na zo’n sessie zit ik weer in mijn lijf, sta ik met met beide benen op de grond en is het gewoon rustiger in mijn hoofd. Dan denk ik echt: waar maakte ik me nou ook al weer zo druk over? Dat is dan ook vaak mijn probleem. Door al dat gepieker schiet ik in mijn kop, waardoor ik het contact met mijn lichaam verlies. Hierdoor ga ik soms slecht slapen wat stress kan genereren.   

Fijn aan de psycholoog is, dat deze in mijn geval gewoon vergoed werd en dat maakte dat ik vaak kon gaan. Aan de healer hangt soms een prijskaartje, tenzij je ook voor alternatieve geneeswijzen verzekerd bent. Wat dat betreft beklijft de healer dan ook minder goed. Vaak voel ik me na zo’n behandeling on top of the world maar betrap ik mezelf een week later alweer op gejaagd gedrag. Het is dan ook zaak, dat wanneer je bij een healer loopt, je je hele levensstijl onder handen neemt, wil het allemaal goed aanslaan. Er wordt dus veel meer gekeken naar het totaalplaatje van voeding, beweging en wat al dies meer zij, alvorens het effect heeft. De psych zal hier niet zo snel mee aankomen bij je en dat is ook wel lekker, mocht je hier geen zin in hebben.

Ach ik weet ook niet wat het beste is, zolang je maar iemand kiest die goed voelt. De healer werkt in mijn geval goed ter ondersteuning en voor mijn persoonlijke ontwikkeling, maar als de rapen echt gaar zijn, ga ik zeker naar de psych. En zo schiet mij nog een laatste verschilletje te binnen ineens. Mij is opgevallen dat de psycholoog vaak een enorme afstand bewaart in omgang en contact terwijl mijn healer me gewoon een dikke hug geeft bij binnenkomst en afscheid. En weet je? Soms was dat gewoon alles wat ik nodig had op dat moment.

Lees ook: Dit is de belangrijkste les die ik heb geleerd van mijn depressie

Gerelateerde artikelen

Back to top button