Waarom je alle 7 zonden vooral moet begaan (oké, wel gedoseerd, maar toch!)

IJdelheid, luiheid, hebzucht, wellust, jaloezie, gulzigheid en woede: zie daar de zeven hoofdzonden. Toch is er met alle zeven weinig mis. Natuurlijk, je moet niet doorslaan (de film Se7en gezien?). Maar gedoseerd maken ze je juist tot een leuker mens.

IJdelheid
IJdelheid staat helemaal bovenaan het lijstje hoofdzondes. IJdel zijn is blijkbaar HEEL ERG. Terwijl het toch allerlei voordelen heeft om er goed uit te zien. Het zorgt dat je sneller je droombaan vindt, waarvoor je nog beter betaald krijgt ook. Ook worden mooierds minder hard gestraft als ze een wetje of wat overtreden en hebben ze een grotere kans op een leuke partner en dito nakomelingen. Maar ja, het kost dus tijd en moeite. Zeker als je, zoals ik, van nature nogal smutsig bent aangelegd. Als ik mezelf niet zorgvuldig monitor, loop ik geheid met ondefinieerbare dingetjes tussen mijn tanden, vlekken op mijn kleren en klitten in mijn haar. En dat heeft echt nul voordelen. Maar goed dat ik best ijdel ben.

Hebzucht
Natuurlijk is het niet zo sympathiek om altijd maar meer, meer, meer te willen. Maar hebzucht is ook een belangrijke motor achter vooruitgang. Ik zou de hele dag op de bank hangen, als ik niet graag een beetje warmpjes bij zit. Het verlangen naar geld en mooie spullen is een belangrijke drijfveer om iets te bereiken. En een legitieme. Of zoals Hersenonderzoeker en hoogleraar Victor Lammer onlangs zei in de Volkskrant Magazine: “Als je het hebzucht noemt, vinden we het fout, maar noem je het ambitie, dan klinkt het al beter en noem je het passie, dan vinden we het prachtig.”

Wellust
Deze zonde snap ik nog het minst. Wat is er mis met een wellustige inborst? Ik zie alleen maar voordelen:

  • Sex is goed voor je humeur.
  • En een prima antistressmiddel.
  • Je maakt oxytocine aan wat pijnstillend is.
  • En extra oestrogeen waar je huid enorm opknapt.
  • Je strooit met feromonen wat je nog aantrekkelijker maakt.
  • Je bloed gaat sneller stromen, heel goed voor hart en bloedvaten.
  • Tenzij je lui blijft liggen, verbrand je aardig wat calorieën.
  • Je slaapt daarna heerlijk.
  • Het is het ultieme liefdesbindmiddel.

Jaloezie
Het voelt vreselijk, maar het groene monster heeft evolutionair gezien een aantal nuttige functies. De belangrijkste is het verdrijven van liefdesrivalen. Oftewel: het voorkomt (chronisch) vreemdgaan, waardoor ouders eerder bij elkaar blijven en hun kinderen een grotere kans hebben om te overleven. Je moet het natuurlijk niet overdrijven, maar uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat jaloerse stellen inderdaad minder vaak uit elkaar gaan. Het zegt ook iets over je liefdesgevoel. Als het je totaal niets doet als de ander zich een slag in de rondte flirt, ben je óf heel ruimdenkend óf wil je stiekem gewoon van hem/haar af.  Daarnaast is jaloezie net als hebzucht een drijfveer. Als je jaloers bent op de topbaan of het fijne optrekje van een ander, werk je harder om dat ook te bereiken.

Gulzigheid
Ken je ze? Van die types die nooit uit de band springen. Die altijd verstandig zijn. Die nooit dronken worden. Die drie chipjes nemen en een maand met een doos bonbons doen. Die in een restaurant op een slaatje bla zitten te knagen. En vind je ze leuk? Nee? Nou dan!

Woede
Woede geeft kracht. Dat merkte ik toen mijn vorige relatie op een nogal vervelende manier afliep. Hij had me echt ontzettend veel pijn gedaan, maar in plaats van flink kwaad te worden, voelde ik alleen maar liefde. En een intens verdriet omdat ik zijn liefde was verloren. Dat ik met mijn zachtheid mijn pijn verlengde, merkte ik toen ik een avondje aan de zuip ging met een vriend. Ook hij was net keihard gedumpt, maar verkeerde in een heel andere staat. Niks wanhoop, woede! Niks zitten wachten tot de overspelige ex tot inkeer kwam, daten met die hap! Uiteindelijk ging ook bij mij de knop om en liet ik boosheid toe. Dat was een belangrijke stap naar herstel.

Luiheid
De ‘Lof der luiheid’ van Louis Couperus is actueler dan ooit. Want we kunnen barslecht nietsdoen. Sport, werk, quality time met zus en zo, hip festivalletje hier en daar, de toffe versie van ons leven posten op FB, Instagram of Twitter. Pffffff…. Ga eens net zolang luieren tot je je stierlijk verveelt. Daar schijn je heel creatief van te worden! 

Lees ook: Even opruimen in je hoofd? Maak een toedeloelist!

(Beeld: Unsplash)

Post Tags
Geschreven door